Főoldal Kritikák/tesztek Filmkritikák Terminátor 2. – Az ítélet napja visszatekintő
Filmkritikák

Terminátor 2. – Az ítélet napja visszatekintő

Remek kezdés, pazar folytatás. Általában ez volt jellemző a régi franchise-okra, és a Terminátornál is ez volt megfigyelhető.

427
Terminátor 2. – Az ítélet napja

James Cameron Terminátor 2. – Az ítélet napjával újabb korszakos alkotást hozott létre a filmiparban. A második rész folytatja az első Terminátor-film történetét, és a nézőknek egy hihetetlenül izgalmas és érzelmi hullámvasutat kínál. Az új részben nemcsak az akciójelenetek és a látványvilág kiemelkedő, de a karakterek mélysége, illetve az érzelmek megjelenítése is emlékezetessé teszi a filmet.

A történet idején 1997. augusztus 29-ét írunk, ahol kitört a harmadik világháború, és ennek a háborúnak 3 milliárd áldozata volt. A megmaradt embereknek hamarosan újabb fenyegetéssel kell szembenézni: a gépekkel. A Skynet névre keresztelt számítógépes program (mesterséges intelligencia) gépei egy új Terminátort terveztek, aminek csak egyetlen feladata van: elpusztítani John Connor-t, a gépek elleni harc vezetőjét. A tervezés időpontjában a tudomány már képes az időutazásra, így a Terminátort visszaküldik az időben, hogy John-t még gyerekkorában pusztítsa el. Az emberek azonban szintén felkészültek az eseményre, mert ők is visszaküldtek egy Terminátort az időben, aminek egyetlen feladata van, hogy megvédje az ifjú Johnt. John Connor tehát tinédzser még, amikor életében megjelenik a két Terminátor, hogy egy végzetes összecsapásban számoljanak le egymással.

Az ítélet napja remekül folytatja az első részt, és bár hasonló alapokra épít, mégis képes saját lábán állni. A film tökéletes egyensúlyban tartja az akciót és az érzelemmel teli pillanatokat. A szkript számos meglepetést tartogat, és a karakterek fejlődése is nagyon érdekesen alakul a cselekmény során. Ahogy az ikonikus franchise-okra jellemző: kiváló kezdés, pazar folytatás. Ez a mondat itt is érvényes, ugyanis Az ítélet napja valóban nagyszerű lett, nem véletlen mondják sokan azt, hogy ez lett a franchise valaha készült legjobb része.

ws 315990 terminator.1200x630 230731 104834

A karakterek fejlődése az egyik legkiemelkedőbb elem a filmben. Arnold Schwarzenegger Terminátorával könnyen lehet azonosulni, ahogy emberibbé válik John Connor hatására. A két szereplő közötti kapcsolat lenyűgöző és érzelmes. A fiatal Edward Furlong kitűnően alakítja John Connort, és a kapcsolatukban rejlő érzelmi mélység simán megtudja hatni a nézőket. Linda Hamilton ismét tökéletesen hozza Sarah Connor kemény karakterét, aki még erősebbé válik a film végére.

De az új film az új Terminátor, a T-1000-es, Robert Patrick remek alakításával válik igazán ijesztővé és fenyegetővé. A színész rezzenéstelen arca és kiszámíthatatlan mozdulatai mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nézők percről percre izgalomban üljék végig a filmet. A T-1000-es technológiai fejlettsége meghaladja az előző Terminátorét, ami ugyan egy kicsit megnehezíti a karakter félelmetességét, de a gép ezt leszámítva hátborzongató.

ws terminator 2 230731 011212

Az ítélet napja látványvilága és az akciójelenetek szenzációsak voltak, nagyszerűen voltak megkoreografálva a harcok, a vizuális effektek pedig önmagukért beszélnek abban az időben, amikor még nem tartott ott a CGI és a VFX. Nem véletlen, hogy ennyi Oscar-jelölést kapott a film. A poszt-apokaliptikus jövőképbe ismét betekintést nyerhettünk, azonban nem tud felérni az első részben megjelenített baljós és komor hangulathoz.

A film hosszabb, mint az első rész, de ez egyáltalán nem baj, hiszen minden perce aranyat ér. A forgatókönyvet egyetlen rossz szó sem érheti, és egy pillanatig sem érzi azt az ember, hogy unatkozna a film nézése közben. A zenének is kiemelt szerepe van a hangulatkeltésben, és továbbra is hű marad a franchise hangzásához.

Összességében a Terminátor 2. – Az ítélet napja egy igazi remekmű, amelyben minden elem tökéletesen összeáll, egyedül azt lehet sajnálni, hogy nem annyira félelmetes a jövőkép, mint a Terminátor – A halálosztóban. A karakterek mélysége és az érzelmek megjelenítése mellett az akciójelenetek és a látványvilág is magávalragadó. James Cameron ismét bizonyította, hogy egy ilyen ikonikus franchise-t is képes új szintre emelni. Az ítélet napja a legtöbb rajongó és kritikus szerint is a legjobb Terminátor-film, és nem véletlenül kapott Oscar-díjat és jelölést a rendezésért és a vizuális effektekért. Ezt a filmet mindenkinek ajánljuk, aki szereti a lendületes akció-thrillereket, valamint a felejthetetlen történeteket kiemelkedő karakterekkel.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Avatar: A víz útja
Filmek

Milyen technológiákat használtak az Avatar: A víz útja készítésénél?

Az Avatar: A víz útja forradalmi újításokat hozott a vizuális effektek készítésében.

Terminátor: Sötét végzet
Sorozatok

Linda Hamilton nagy rajongója a sorozatnak, de nem fogja megnézni Stranger Things 5. évadát

Linda Hamilton kulcsszereplőt játszik a Stranger Things 5. évadában, de egy bizonyos...