Főoldal Filmek Nézd újra A Gyűrűk Ura-trilógiát 4K-ás, digitálisan felújított, bővített rendezői változatban a Lurdy moziban
Filmek

Nézd újra A Gyűrűk Ura-trilógiát 4K-ás, digitálisan felújított, bővített rendezői változatban a Lurdy moziban

Január első hétvégéjén Középfölde rajongói ismét nagyvásznon élhetik át a kalandokat eddig soha nem látott minőségben.

531
A Gyűrűk Ura

A Pannónia Movie Kft. 2022 októberében hozta el Peter Jackson akkor 20 évessé váló legendás trilógiáját. A filmek olyan formában addig még soha nem voltak láthatóak hivatalos módón nagyvásznon itthon és egy nemzetközi újrabemutató sorozat hazai megfelelőjeként kerülhettek moziba. A Jackson jóváhagyásával digitálisan felújított, 4K-s rendezői változatok akkor heti bontásban érkeztek több moziba is, most azonban csak a Lurdy Házban, formátumonként 1-1 alkalommal. Január 3-án a 2001-es első részt (A gyűrű szövetsége), majd 4-én a 2002-es második epizódot (A két torony), végül 5-én a 2003-as trilógiazárót (A király visszatér) lehet majd megtekinteni – 17:30-tól szinkronnal, 18:00-tól pedig felirattal.

Az aktualitást ezúttal két dolog adja: egyrészt J. R. R. Tolkien születésnapja, ami január 3-ára esik, másrészt pedig a 3. rész hazai bemutatójának 20. évfordulója, hiszen azt annak idején 2004. január 8-tól lehetett keresni a műsorban. Egy valóban komoly felújításról van szó, nem lemezes forrásokból tárul elénk a trilógia, ami azért különleges, mert a bővített verziókat a 2022-es esetig csak otthon nézhettük. Az együttes játékidő 686 perc, azaz közel 11 és félóra, ami lebontva (és kerekítve) három és fél, három és háromnegyed, és négy és negyedórában jön ki részenként. Ennek értelmében lesznek betervezett szünetek.

A remaster nem csak dísz: az új-zélandi direktor maga is bábáskodott rajta, célja többféle volt. Egyrészt a 35mm-re forgott filmekben akadtak következetlenségek a színezés terén, ezt sikerült most korrigálni. Másrészt mivel a Hobbitok digitális munkálatai során már elérhetővé váltak olyan technikák, amik az ezredforduló idején még nem, vagy csak gyerekcipőben jártak, így ezúttal lehetőség nyílt a Gyűrűk Ura esetén is felhasználni azokat. A cél az volt, hogy az alkotások ne úgy nézzenek ki, mint amik akkor készültek, hanem úgy, mintha manapság, vagy legalábbis a Hobbitokkal együtt forogtak volna. Tudjuk, hogy nem minden esetben fogad kitörő öröm egy-egy 20 éves újragondolást, elég csak az 1997-es Star Wars „tuningokra”, vagy a 2002-es E. T. híres adóvevős és CGI lényes látványára gondolni. Jackson ugyanakkor ezekbe nem akart belefutni, így mindent az eredeti effektekből hasznosított újra, ezzel elérve azt, hogy egyszerűen csak a mai szemnek jobban nézzenek ki a trükkök, amik teljesen ugyanazok maradtak dizájnra.

Hogy miképp sikerült a leporolás, arról a Pannónia Mozihálózat nézői már saját szemükkel is meggyőződhettek, de most itt az egyszeri repetára a lehetőség, avagy azok számára a pótlásra, akik a háromhetes limitált bemutatók során kimaradtak volna belőle. A szinkronrajongók pedig a már elhunyt, legendás orgánumaink viszont hallásában is örömüket lelhetik.

Jegyek kaphatók az alábbi linken.

A Gyűrűk Ura
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim
Filmek

Képeken a decemberben érkező A Gyűrűk Ura animációs film

A The War of the Rohirrim A Gyűrűk Ura univerzum egy régi...

A Gyűrűk Ura
FilmekBREAKING

A Warner Bros. hivatalosan is dolgozik A Gyűrűk Ura új mozifilmjein

A Gyűrűk Ura sorozata után új mozifilmek is készülnek, és erre Peter...