Wide Screen
Image default
Játékok

Megérkezett az Android 7.0 Nougat

Elkészült a Nougat androidos rendszer, és már tölthetik is a Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 9, Nexus Player and Pixel C tulajok.

Az Android 7.0 Nougat névre keresztelt új rendszer nem csak nagyobb build számot jelent, hanem több fejlesztésen is átesett az elmúlt időben a rendszer. Az Android 5.0-tól kezdve a Google sokkal nagyobb figyelmet fordít a felhasználói élményre, a dizájnra, a gyorsaságra, és sok egyébre. Az új rendszernél is szem előtt tartották az igényeket, és próbálták úgy kialakítani az értesítési menüt, hogy mindenkinek elnyerje a tetszését, és sokkal egyszerűbb legyen tőle a telefon használata.

A Nougat biztonsági frissítéseket is hozott, sokkal nagyobb biztonságban tartja a felhasználói adatokat, mint a korábbi kiadások. Az új rendszer már arra is képes lesz, hogy teljesen a háttérben töltődjenek le a frissítések, de nem kerülnek telepítésre azonnal, hanem csak a következő rendszerfelállásnál fognak automatikusan betöltődni az update-ek.

Jelentős sebesség növekedés
Sokkal gyorsabb lett az indulás is, köszönhetően run-time-compiler-nek, ami azt a célt szolgálja, hogy nem engedi egyszerre betölteni az összes alkalmazást, hanem optimalizálást hajt végre, és csak megadott sorrendben kerülnek elindításra a programok. Ezzel jelentősebb időt spórolhatunk meg, ha újraindítjuk a mobilunkat.

Megjelent a többablakos mód
A telefonon osztott képernyőn is dolgozhatunk már. Működése rendkívül egyszerű, nyiss meg több alkalmazást, amit egyszerre szeretnél használni, és nyomd le a multitasking gombot (a négyzet). Ekkor megjelenik a 50-50 százalékban rendelkezésre álló elosztás, ahová csak be kell húznod az alkalmazást.

Még jobb értesítések a rendszerben
Közvetlen válaszolhatsz az üzenetekre az értesítési panelben. Csak húzd le a notification panel-t, válaszd ki a bejövő értesítést, és bökj rá: válasz. Máris küldheted a válaszokat, soha ilyen gyors még nem volt!

Gyorsabb és kevesebb energiát használ
A Google fejlesztette ki a Project Doze néven megismert algoritmust, ami sokkal jobb üzemidőt ígér a telefonoknak. Jelentősen megnöveli a készülék üzemidejét, ha nincs a kezedben, s nincs bekapcsolva a kijelző. Nem forradalmi újítás, hiszen már a Marshmallow-val is bemutatkozott, most egy tökéletesebb verziója került a 7.0-ba.

Kevesebb adatmennyiség
A Nougat-tal a mobil-adatmennyiségeden is tudsz spórolni, mert a Data Saver nem engedi, hogy az app-ok a háttérben bármit letöltsenek, csak a legfontosabb információkat engedi nekik: értesítés.

Új emoji-fejek
Nagyobb skálán lehet válogatni a smiley-k között, 72 új üzenetfej jelent meg a Nougat-ban. Az Android 7.0-ban ezzel már több mint 1500 emoji-val találkozhatunk.

Fejlesztett biztonsági szint
Az új Android az emberi jogok biztonságát hangsúlyozza, nem meglepő, hogy több fronton is változtattak a rendszerükön, hogy nagyobb biztonságban tudja használója az adatait. A telefon indulásakor bizonyos alkalmazásokat részlegesen is elindíthatunk még azelőtt, hogy megadtuk volna a PIN és más egyéb jelszavakat. Ilyen app-ok a Telefon, és SMS applikáció, de az Ébresztő sem kivétel a sorból. Az első bejelentkezést követve teljes értékű szolgáltatásokként tudod használni ezeket is.

Android for Work
Jobban tudod menedzselni a vállalatod, nagyobb hozzáférést kapsz a Google szolgáltatásaihoz.

Lokalizáció és nyelv
Ha olyan régióban használod a mobilodon, ami nincs a telefonodban, akkor a rendszer megpróbálja megtalálni a legjobb nyelvet. Példával élve, egy francia nyelvterületű svájci városban jársz, nincs megfelelő nyelv a telefonodon, akkor a Nougat megtalálja a legjobban hasonlító nyelvet, és azt állítja be.

Android TV
Az alap DVR funkció végre megérkezett az Android TV-re. Az alapvető vezérlők is elérhetők lettek, mint a Lejátszás, vagy a Vissza gomb, sőt több folyamatot is tudsz már rögzíteni. Ha valamit szeretnél megnézni, de nem vagy otthon, akkor beállíthatod a szoftvert, hogy mit vegyen fel.

Új kisegítő funkciók
Nem mindenki fog ezekkel találkozni, de olykor nagy szükség lehet ezekre a funkciókra is. Az új Android rendszer jobb és szélesebb körben támogatja a Kisegítő funkciókat is. Új zoomolást vezettek be, könnyebben nagyíthatunk arra, amit épp látni szeretnénk, és a betűk méretét is egyszerűbben tudjuk nagyobbra állítani. A TalkBack és az egyéni felbontást is könnyedén tudjuk állítgatni már.

Még több a témában...

A Castlevania: Symphony of the Night már mobilon is játszható

Fonyódi Dávid

Magyarországon is elérhető az Xbox streaming szolgáltatása

Fonyódi Dávid

Stadia vs xCloud

Sinka Tamás

Úgy tűnik, hogy Adblock kiegészítőt használsz, blokkolod a hirdetéseket.

Segítsd a munkánkat azzal, hogy engedélyezed a weboldalon megjelenő hirdetéseket.

Zárd be, ha nem szeretnél támogatni minket | Segítség? Kapcsolat