x
Close


Közelgő események

Játékok

Megérkezett az Android 7.0 Nougat

Elkészült a Nougat androidos rendszer, és már tölthetik is a Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 9, Nexus Player and Pixel C tulajok.

Megérkezett az Android 7.0 Nougat
  • Publishedaugusztus 22, 2016

Elkészült a Nougat androidos rendszer, és már tölthetik is a Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 9, Nexus Player and Pixel C tulajok.

Az Android 7.0 Nougat névre keresztelt új rendszer nem csak nagyobb build számot jelent, hanem több fejlesztésen is átesett az elmúlt időben a rendszer. Az Android 5.0-tól kezdve a Google sokkal nagyobb figyelmet fordít a felhasználói élményre, a dizájnra, a gyorsaságra, és sok egyébre. Az új rendszernél is szem előtt tartották az igényeket, és próbálták úgy kialakítani az értesítési menüt, hogy mindenkinek elnyerje a tetszését, és sokkal egyszerűbb legyen tőle a telefon használata.

A Nougat biztonsági frissítéseket is hozott, sokkal nagyobb biztonságban tartja a felhasználói adatokat, mint a korábbi kiadások. Az új rendszer már arra is képes lesz, hogy teljesen a háttérben töltődjenek le a frissítések, de nem kerülnek telepítésre azonnal, hanem csak a következő rendszerfelállásnál fognak automatikusan betöltődni az update-ek.

Jelentős sebesség növekedés
Sokkal gyorsabb lett az indulás is, köszönhetően run-time-compiler-nek, ami azt a célt szolgálja, hogy nem engedi egyszerre betölteni az összes alkalmazást, hanem optimalizálást hajt végre, és csak megadott sorrendben kerülnek elindításra a programok. Ezzel jelentősebb időt spórolhatunk meg, ha újraindítjuk a mobilunkat.

Megjelent a többablakos mód
A telefonon osztott képernyőn is dolgozhatunk már. Működése rendkívül egyszerű, nyiss meg több alkalmazást, amit egyszerre szeretnél használni, és nyomd le a multitasking gombot (a négyzet). Ekkor megjelenik a 50-50 százalékban rendelkezésre álló elosztás, ahová csak be kell húznod az alkalmazást.

Még jobb értesítések a rendszerben
Közvetlen válaszolhatsz az üzenetekre az értesítési panelben. Csak húzd le a notification panel-t, válaszd ki a bejövő értesítést, és bökj rá: válasz. Máris küldheted a válaszokat, soha ilyen gyors még nem volt!

Gyorsabb és kevesebb energiát használ
A Google fejlesztette ki a Project Doze néven megismert algoritmust, ami sokkal jobb üzemidőt ígér a telefonoknak. Jelentősen megnöveli a készülék üzemidejét, ha nincs a kezedben, s nincs bekapcsolva a kijelző. Nem forradalmi újítás, hiszen már a Marshmallow-val is bemutatkozott, most egy tökéletesebb verziója került a 7.0-ba.

Kevesebb adatmennyiség
A Nougat-tal a mobil-adatmennyiségeden is tudsz spórolni, mert a Data Saver nem engedi, hogy az app-ok a háttérben bármit letöltsenek, csak a legfontosabb információkat engedi nekik: értesítés.

Új emoji-fejek
Nagyobb skálán lehet válogatni a smiley-k között, 72 új üzenetfej jelent meg a Nougat-ban. Az Android 7.0-ban ezzel már több mint 1500 emoji-val találkozhatunk.

Fejlesztett biztonsági szint
Az új Android az emberi jogok biztonságát hangsúlyozza, nem meglepő, hogy több fronton is változtattak a rendszerükön, hogy nagyobb biztonságban tudja használója az adatait. A telefon indulásakor bizonyos alkalmazásokat részlegesen is elindíthatunk még azelőtt, hogy megadtuk volna a PIN és más egyéb jelszavakat. Ilyen app-ok a Telefon, és SMS applikáció, de az Ébresztő sem kivétel a sorból. Az első bejelentkezést követve teljes értékű szolgáltatásokként tudod használni ezeket is.

Android for Work
Jobban tudod menedzselni a vállalatod, nagyobb hozzáférést kapsz a Google szolgáltatásaihoz.

Lokalizáció és nyelv
Ha olyan régióban használod a mobilodon, ami nincs a telefonodban, akkor a rendszer megpróbálja megtalálni a legjobb nyelvet. Példával élve, egy francia nyelvterületű svájci városban jársz, nincs megfelelő nyelv a telefonodon, akkor a Nougat megtalálja a legjobban hasonlító nyelvet, és azt állítja be.

Android TV
Az alap DVR funkció végre megérkezett az Android TV-re. Az alapvető vezérlők is elérhetők lettek, mint a Lejátszás, vagy a Vissza gomb, sőt több folyamatot is tudsz már rögzíteni. Ha valamit szeretnél megnézni, de nem vagy otthon, akkor beállíthatod a szoftvert, hogy mit vegyen fel.

Új kisegítő funkciók
Nem mindenki fog ezekkel találkozni, de olykor nagy szükség lehet ezekre a funkciókra is. Az új Android rendszer jobb és szélesebb körben támogatja a Kisegítő funkciókat is. Új zoomolást vezettek be, könnyebben nagyíthatunk arra, amit épp látni szeretnénk, és a betűk méretét is egyszerűbben tudjuk nagyobbra állítani. A TalkBack és az egyéni felbontást is könnyedén tudjuk állítgatni már.

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.