Filmkritikák

Marvelek kritika

A Marvelek menti meg a Marvel Moziverzumot?

796
Marvelek
Forrás: Marvel Studios

A Marvel Kapitány folytatása már a 33. film a Marvel Moziverzumban. A Bosszúállók: Végjáték óta gond van, és bár voltak üdítő kivételek, köztük a Disney+ sorozatai, valami nem úgy működik, mint korábban. Az MCU 4. fázisa nagy csalódás volt és az 5. fázis sem úgy indult, mint amire számítani lehetett, gondoljunk csak A Hangya és a Darázs: Kvantumánia filmre, ami a franchise leggyengébb része lett. Nick Fury neve sem mozgatja már meg a rajongókat, ugyanis a Titkos háború című sorozatot tartják a legrosszabbnak a kánonban. Egyedül James Gunn húzhatja ki magát a Galaxis Őrzőivel, mert még a nagy rajongótáborral bíró Loki 2. évada is elmarad az első epizódoktól, a kezdeti nézettségi rekordok ellenére szenved csak. A Marvel Studiost is utolérte a válság, ami megtekintésben és minőségben egyaránt megmutatkozik.

Marvelek
Forrás: Marvel Studios

Emlékezzünk csak a 2019-es első részre, amit a pozitív kritikák ellenére rengetegen támadtak, még az IMDb és Rotten Tomatoes pontozási rendszerét is módosítani kellett, hogy premier előtt ne lehessen lepontozni egy filmet. Történt ugyanis, hogy a férfi nézőkben ellenszenvet váltott ki a főszereplőt alakító Brie Larson, ezért a színésznő közösségi csatornáján bántó megjegyzéseket tettek, a filmet pedig lehúzták a különféle oldalakon. 4 évvel később semmi nem változott, a folytatást legalább annyian támadják, mint az eredetit. Egyesek szerint rendszerszintű hibáról kell beszélnünk, amit a Marvel Studios generál, nem pedig a színészek és a stábtagok. Nehéz meghatározni, hogy hol romlott meg a kapcsolat a nézők és a Marvelek között. A stúdió kapott egy újabb, rendkívül ígéretes független filmest az író-rendező Nia DaCosta (Kampókéz) személyében, és a visszatérő sztár, Brie Larson mellé most két új, feltörekvő szuperhős, Kamala Khan (Iman Vellani), azaz Ms. Marvel és Monica Rambeau (Teyonah Parris), vagyis Foton csatlakozott.

Marvelek
Forrás: Marvel Studios

Az egyik probléma a filmmel, hogy még a készítők sem tudták eldönteni, mihez kezdjenek vele. A DaCosta, Megan McDonnell és Elissa Karasik által írt Marvelek egyszerre szeretne az első résznek és a Disney+ sorozatának is a folytatása lenni. A történet folytatja Ms. Marvel felemelkedését, eközben pedig a WandaVízió eseményeivel is foglalkozik. Bármennyire meglepő, ez nem működik. A cselekmény középpontjában a trió áll és az ő problémájuk, amikor egy véletlen összehozza őket, és egy ugráspont-anomáliát okoznak az univerzumban, ennek révén pedig mindhárman helyet cserélnek egymással, amikor használják az erejüket. A triónak össze kell tartania, meg kell tanulniuk együtt használni az erejüket, és meg kell fékezniük, hogy a Kreek vezetője, Dar-Benn (Zawe Ashton) megszerezzen egy pontosan olyan karperecet, mint amilyet Kamala kapott a nagymamájától. Eközben Nick Fury (Samuel L. Jackson) a Föld körül kering a S.A.B.E.R. űrállomásán, és onnan próbál segíteni a Marveleknek.

A legidegesítőbb és a legnagyobb gond a folytatással, hogy elvárják a nézőktől, hogy olyan részleteket és háttérinformációkat ismerjenek, amelyekkel csak a Disney+ sorozatai foglalkoztak. Hatalmas léptékben építkezik a történet, alapvető dolgokat nem fejtenek ki, és ezektől idővel unalmassá válik a film azoknak, akik lemaradtak valamelyik sorozatáról. Az alkalmi rajongóknak nehéz lesz lépést tartaniuk az eszeveszett cselekménnyel, így csak a megrögzött fanatikusok élvezhetik gondtalanul a 105 perces játékidőt. Mással nem lehet magyarázni, minthogy a stúdió közbelépett. Valószínűleg többször átírták a forgatókönyvet és a vállalhatatlan részeket kivágták. A jelenetek felépítése hiányos és különösen a film első kétharmadában érezhető a mészárlás, mivel összefüggő történetről nem beszélhetünk. Nehéz lenne megmondani, hogy mikor ér véget az első felvonás, s hol kezdődik a második, mivel a szekvenciában nincs semmi következetesség.

Marvelek
Forrás: Marvel Studios

Noha a trió nem új, egyenként felvezették őket, kit filmben és kit sorozatban, de együtt most először láthatjuk a csapatot. Se idejük, se terük nincs, hogy a megmutassák, mire is képesek együtt. Brie Larson és Teyonah Parris karaktereinek múltja miatt mindenki arra számított, hogy milyen erős dinamika alakul majd ki Marvel Kapitány és Monica Rambeau között, hiszen Carol gyerekkora óta ismeri Monicát, a múltjuk ellenére azonban messze alulteljesítenek. Iman Vellani vagány, kamasz és vicces karizmájával menti a helyzetet, bár a forgatókönyv neki sem hagy sok teret a fejlődésre, de ő legalább pontosan az a szerethető tinihős, akit a Marvel bemutatott képregényekben. Sokaknak meglepetés lehet Ms. Marvel, de abszolút ő ennek a filmnek a legnagyobb sztárja.

A hősökre mindig akkor van szükség, ha baj van, de ennél a filmnél ez nem igaz. Papíron van főgonosz, de gyakorlatilag teljesen felejthető. Tényleg csak néhány szó a főgonoszról, mert szerintem sokat mondok, ha nettó 10 percnél többet van képernyőn. Erős és maradandó főgonoszokból nem sokat mutattak eddig, de Dar-Benn a Marvel Moziverzum egyik leggyengébb antagonistája. Nehéz lenne megjegyezni a nevét a film alatt, mert még arra sem emlékszem, mikor hangzott el egyáltalán. Nagy kár, hogy Zawe Ashton tehetségét egy ilyen jelentéktelen szerepre elpazarolták, de nem ez lenne az első és valószínűleg az utolsó alkalom.

Marvelek
Forrás: Marvel Studios

Sok jót nem lehet elmondani a filmről amellett, hogy nagyon szórakoztató, és a stáblista alatti jelenetek valami őrült dolgokat vezetnek fel. Feltehetjük a kérdést, ha ennyire rossz a film, miért kellett bemutatni? Sőt, még ennél is jobb kérdés, hogy miért kellett egyáltalán elkészíteni? A válasz talán az, hogy Kevin Feige egyik nagy álma volt, hogy a tévésorozatok és a játékfilmek találkozzanak, s egy nagy univerzumot alkossanak, ahol minden mindennel összefügg. Folytatásként nem állja meg helyét a Marvelek, mert csak elvétve kapunk utalásokat az első rész cselekményére; Kamala nem tud kibontakozni, a film végig az erejével van elfoglalva, ezért nem lehet rámondani, hogy a sorozat folytatása; Monica pedig annyira a háttérbe szorul, hogy csak a film végén kap kihívást, de akkor tényleg nagyot. Először jó mókának tűnt, hogy szupererejüket használva helyet cserélnek a térben, de már a második alkalommal felesleges időhúzásnak érezzük.

Marvelek
Forrás: Marvel Studios

A Marvelek a lehető legrosszabbkor jelent meg, amikor amúgy is nagy a felfordulás a Marvel Studiosnál, és elnézve a legutóbbi produkciókat, sok jóra nem számíthatunk ezután. Hiába a rengeteg hős, a Marvel Moziverzum a gyengeség jelét mutatja, és ebből most a Bosszúállók sem tudnák kihúzni a stúdiót. Remélni tudjuk, hogy Feige és a producerek levonják a következtetéseket az utóbbi évekből, összekapják magukat és átgondoltabb sztorikkal állnak elő a következő fázisokban. Ki tudja, hogy mi következik ezután, de ha így folytatódik az 5. fázis, akkor a 6. fázisban már késő lesz előhúzni a Föld leghatalmasabb hőseit és az X-Meneket.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

2 Hozzászólások

Közelgő események

Még több a témában...

Penge
Filmek

Lelépett a Mahershala Ali főszereplésével érkező Penge rendezője

A Penge újabb problémával néz szembe, távozott a rendező.

Deadpool & Rozsomák
Filmek

A Deadpool & Rozsomák lesz a filmsorozat leghosszabb őrültsége

Deadpool és Rozsomák őrültségét valószínűleg ennél tovább is elnéznék a rajongók.