Játéktesztek

LEGO 2K Drive teszt

Közel két évtized után tért vissza a Lego autóversenyzés. Érdemes volt ennyit várni az új videójátékra?

599
LEGO 2K Drive

A dán kockajáték már több mint hetven éve szórakoztatja, tanítja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A műanyag építőkockák természetesen a videójátékokat is meghódították, amelyek szintén több évtizedes múltra tekintenek vissza. Lehet még páran emlékeznek rá, hogy a 90-es évek végén jelent meg egy LEGO Racers nevű videójáték PC-re, Nintendo 64 és PlayStation konzolokra. Ez egy rendkívül hangulatos autóversenyzős videójáték volt csak éppen Lego figurákkal és járművekkel. Nekem is gyerekkorom egyik meghatározó videójátéka volt Lego Racers. A játék anyagilag nagy siker volt, így érkezett is hozzá a folytatás 2001-ben Lego Racers 2 címen, majd a Drome Racers 2002-ben. A folytatások már mérsékeltebb sikert értek el, így a Lego le is mondott a további autóversenyzésekről és másfajta projektekre fókuszált. Az utolsó autóversenyzős Lego videójáték a Forza Horizon 4 egy dlc-je volt Lego Speed Champions néven. Az elmúlt két évtizedben a Lego videójátékok terén előtérbe kerültek a licencelt címek, amelyet a Warner Bros Games gyártott a TT Games csapatával. Itt olyan nagy nevű franchise-zok Lego átiratai készültek, mint a Star Wars, Harry Potter, A Gyűrűk ura, DC vagy Marvel képregények. Ezen játékok sikere mellett a Lego azért nem mondott le saját, régi brandjeiről sem, így húsz év után elérkezettnek látták az időt feleleveníteni a Lego Racers-t.

LEGO 2K Drive

Az eredeti játékért a High Voltage Software csapata felelt, ám ezúttal nem ők, hanem a Visual Concepts csapata kapta meg, akik a 2K alá tartoznak. A csapat eddig kizárólag a 2K sportjátékaiért felelt, de azok nem autóversenyzős, hanem baseball, NBA kosárlabda vagy a WWE pankrátor szériák voltak. Az új részt Lego 2K Drive névre keresztelték el. A szoftver végül május 19-én jelent az elérhető összes platformra, azaz PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S és Nintendo Switch konzolokra.

Na de milyen játék lett a Lego 2K Drive?

A játék összesen kilenc féle játékmódot kínál, egy- és többjátékos módon egyaránt vannak. A Story mód egy bevezető, igazából tanuló mód. Ezt egyedül és társainkkal coop-ban is végigjátszhatjuk. A történet helyszíne Bricklandia, ahol kezdő versenyzőként szeretnénk eljutni a bajnoki címig. A cél az, hogy megszerezzük a Sky Cup (Égi kupa) trófeát, amelyet a hírhedt Shadow Z birtokol. Hősünknek segítői is akadnak, mint a korábbi legendás versenyző Clutch Racington. A sztori és a karakterek egy percig sem veszik magukat komolyan, a Legóra jellemző parodisztikus humor és geg poénok végig jelen vannak, ahogy a korábbi játékokban megszokhattuk. Bricklandia világa alapvetően változatos, egy nyitott pályát kapunk, amelyet szabadon bejárhatunk, nem hatalmas, de éppen elég, hogy ne legyen unalmas. Számos apró feladvány, úttorlasz nehezíti a dolgunkat. Az egész sztori mód igazából arra van kihegyezve, hogy begyakoroljuk az összes játékmechanikát, amelyet aztán a további coop vagy multiplayer versenyekben kamatoztathatunk.

Az igazán nagy versenyek a Cup Series és Race módokban vannak. Előbbi valójában egy Grand Prix élmény, csak Legóban. Itt különböző pályákon versenyhetünk, hogy a legmagasabb pontszámokat érjük el és így a dobogó tetejére kerülhessünk. A Race mód egy klasszikus custom match, itt Bricklandia bármelyik pályáján és nehézségi fokozaton szabadon választva versenyezhetünk. Számomra ez a mód idézte meg a leginkább a klasszikus Lego Racerst és ezeket is élveztem a legjobban.

Ha pedig megelégeltük a versenyzést akkor vár ránk a Minijáték (Minigames) mód. Itt nem a sebesség a lényeg. Vannak védekező (Defend) minijátékok, ahol az ellenünk menetelő robotok hullámait kell szétzúznunk, hogy megvédjük a célunkat, míg a kimenekítő (Rescue) minijátékokban a kóborló gonoszok csoportjai ellen kell harcolnunk, és tehetetlen városlakókat kell összeszedni.

A játékba bekerült egy garázs (Garage) is, ahol saját járműveinket építhetjük, színezhetjük, módosíthatjuk több ezer Lego kockából, amelyet aztán a versenyekben is használhatunk. Itt érdemes megjegyezni, hogy a garázsban kreált járművet előbb elkell küldeni a moderátoroknak jóváhagyatni és ha a kocsink, hajónk szerintük nem befolyásolja túlságosan a multiplayert, akkor mehetünk vele társaink ellen is.

LEGO 2K Drive

És itt jön be a játék talán legjobb része, a coop vagy multiplayer módok. A Lego játékok legnagyobb erőssége mindig is a coop mód volt, tehát barátaink, testvéreink, társainkkal együtt játszhatunk. A játék több lehetőséget is kínál. Van egy klasszikus helyi mód. Itt a helyi hálózaton keresztül, két fővel, osztottképernyőn folyik a verseny, megidézve a régebbi konzolokat, játékokat. Nintendo Switchen is van rá lehetőség, ha a két eszköz azonos hálózathoz kapcsolódik. A másik két multis módban már az interneten keresztül folyik a verseny, itt mehetünk coopban barátainkkal, vagy ha nincsenek társaink bárki ellen, akiket a gép oszt be. A szoftver crossplayt is támogat PC, PlayStation és Xbox konzolok között, Switchen erre nincs lehetőség. A multiban a Cup Series és Race módokat játszhatjuk.

Itt jön a kérdés, hogy mégis milyen élmény versenyezni a Lego 2K Driveban?

Alapvetően meghagyták a régi Racers játékstílust, viszont rengeteg játékelemmel bolondították, vagy tették frusztrálóvá a Visual Concepts fejlesztői. A leginkább szembetűnő újítás, hogy nem egyfajta járművel, hanem mindjárt hárommal is mehetünk, úgy s mint sportkocsi, quad motor és motorcsónak. Ráadásul ezeket bármikor, verseny közben is váltogathatjuk, a tereptől függően. Így megyünk pár métert az aszfalton sportkocsival, majd a földútra érve quad motorral, a vízhez érve pedig motorcsónakra kell váltanunk. A gond ezzel az, hogy a verseny helyett egy idő után arra koncentrál a játékos, hogy éppen milyen terepen van és gyorsan váltani kéne járművet. Nekem ez inkább volt kényelmetlen, mint élvezetes. Sokkal jobb lett volna, ha ezek különálló versenyek és nem egy körön belül kell váltogatni.

Ezen kívül a játék nagyon is ráerőltet a Perks (előnyök) használatára. Ezt azzal teszi nehézzé a szoftver, hogy az AI (mesterséges intelligencia) csal. Hiába hagytuk le versenytársainkat az egyik kanyarban, a gép lazán mellénk pakolja őket. Mindezt azért, hogy az egyik rakétával, pókhálóval vagy más eszközzel ismét magunk mögé kényszerítsük őket. Ez leszámítva a játék azért az élvezetes, a pályák változatosak és a versenyzésben is meg van az adrenalin. A játékban elérhető tartalmak viszont így is elég kevésnek érződnek, egy idő után elég önismétlő lesz. Itt jön a képbe az, hogy a szoftver alapvetően egy hosszabb támogatásra és külön megvásárolható, letölthető tartalmakra van kihegyezve. Nem is lenne olyan idegen a Take-Two Interactive többi játékától. A fejlesztők már jelezték, hogy szeretnék hosszabb távon támogatni új dlc-kel és hasonló tartalmakkal.

LEGO 2K Drive

És a végére hagytam azt a részt, ami a leginkább jellemző a kiadó Take-Twora (és lassan az egész játékiparra), hogy a játékban milyen jól felépített mikrotranzakciós rendszer van. Ezt egy külön áruházon keresztül érhetjük el a játékon belül, amelyet Unkie’s Emporium néven találhattok meg. Itt különböző új járműveket, minifigurákat és egyéb külcsíneket vehettek, amelyhez mindjárt kétféle játékon belüli pénznem is van. Az egyik a Brickbux, amelyet a játék közben nyerhetünk, attól függően mennyi versenyt teljesítünk dobogósként, a másik az érmék (Coins), amelyet csak valódi pénzért vehetünk meg és költhetünk el a játékban. Mondanom sem kell, természetesen annyi Brickbuxot nem ad a játék, hogy érdemi dolgokat vehessünk. Ismerős a rendszer nem igaz? Leginkább a mobiljátékokra, MMORPG-kre jellemző. Ám míg azok ingyenesen letölthetők, addig a Lego 2K Drive teljesáron 60 euró, a legnagyobb Awesome Rivals Edition csomag extrákkal pedig a duplája, 120 eurós áron mozog. Hogy nehogy hiányérzetünk legyen, akik csak az alapcsomagot vették meg, azok külön vehetnek Year 1 Drive Pass csomagot 40 euróért vagy Premium Drive Pass Season 1 csomagot csupán 10 euróért. Igazán jó tudni, hogy a Lego videójátékok is felsorakoztak korunk videójátékos monetizációjához. És akkor még nem beszéltem a szoftver technikai állapotáról, hogy vajon mit is kaptunk a pénzünkért? A teszt egy középkategóriás gamer PC-n zajlott, amelyen a játék nem tudta tartani a 60 fps-t Full HD beállításon, inkább olyan 40-55 fps között mozgott. Pedig sem a pályák mérete, sem a textúrák felbontása ezt nem indokolta. Összehasonlításként a tavaly megjelent Lego Star Wars: The Skywalker Saga ugyanezen a gépen hibátlanul futott, ott végig tartani tudta a játék a 60 fps-t, holott messze nagyobb pályákkal, magasabb felbontású textúrákkal dolgozott, mint a Lego 2K Drive.

Hangulatos újra értelmezése lett a klasszikus Lego Racers-játékoknak az új Lego 2K Drive. Méreteiben jóval nagyobb és többfajta játékmódot is kínál, mint elődjei, egy- és többjátékos módok is akadnak bőven. A játék még sem kapott annyi tartalmat, hogy hosszabb távon fenntartsa az érdeklődést és néhol túlságosan is a különböző dlc-k és mikrotranzakciókra van kihegyezve. A játék legnagyobb erőssége mégis a coop versenyzésben rejlik, amelyet érdemes egyszer mindenkinek kipróbálnia.

Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Call of Duty: Black Ops 6
Játékok

Nem, nem lesz 310 GB a Call of Duty: Black Ops 6 mérete

Az Activision tisztázta az új Call of Duty fájlméretéről szóló pletykákat.

Indiana Jones and the Great Circle
Játékok

Izgalmas előzetest kapott az Indiana Jones and the Great Circle

Indy a Himaláján csap össze a nácikkal ezúttal.