Főoldal BREAKING KRITIKA: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Tim Burton újabb csodás, mesés és látványos filmjét nézhetjük meg a mozikban.

870
vandorsolyom kisasszony mini

Tim Burton újabb csodás, mesés és látványos filmjét nézhetjük meg a mozikban.

A film története Ranson Riggs könyvét dolgozza fel. Jake (Asa Butterfield) nagyapját meggyilkolják, akit legjobban szeretett, s akire mindig számíthatott. Nem nyugszik főhősünk, míg utána nem jár a dolgoknak. Nagyapja sokszor mesélt egy kis Wales-i faluról, így arra kéri a szüleit, hogy utazzanak el hétvégére, hogy végre le tudja zárni a tragédiát. A faluban találkozik új barátaival, Vándorsólyom kisasszonnyal (Eva Green), és a tanítványaival egy időhurokban – úgy képzelhetjük el, mint a Xavier professzor-féle iskolát, ahol különleges képességű diákok vannak. A világ elől nekik is bujkálniuk kell és nem használhatják képességeiket nyilvánosan. Az élet sajnos nem ilyen egyszerű, nem lehetnek biztonságban, hiába a természetfeletti képesség, mert egy őrült, és gonosz tudós, Barron (Samuel L. Jackson) elől kell menekülniük, aki hajdan maga is különleges volt. Barron-nak elege lett abból, hogy rejtőzködve kellett élnie, szeretett volna ezen változtatni, ám egy kísérlet rosszul sült el, így Barron és társai rút és gonosz teremtményekké váltak, ahhoz viszont, hogy visszanyerjék emberibb alakjukat különlegesek testrészeit kell fogyasztaniuk. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy Barron barátai láthatatlan alakot öltöttek, még a diákok számára is, kizárólag Jake látja őket, csak ő képes megállítani Barron-t és szörnyeit.

vandorsolyom_jelenetfoto-2_mini

A játékidő töredéke csak az igazi könyvnek, így a rendezőnek és íróknak mindent bele kellett tuszkolniuk ebbe a filmbe, ami emiatt hol gyors, hol vontatott, nincs meg a novella szépsége, nem lett kerek a történet. A jelenetek minősége is bukdácsol, hol nagyon jól felvezetett képkockák pörögnek le a nézők előtt, hol összecsapott, és elhúzott részek dialógusait hallhatjuk és láthatjuk a mozitermek sötétjében. De ezek csak a szúrós szemű nézőknek fog feltűnni, mert a film látványban lett a legerősebb. Gyönyörű szép tájak, mesés jelenetek, de ezt Tim Burton-től már megtanultuk az évek alatt, hogy pazar látványban képes visszaadni bármilyen mesevilágot. Aki szereti a rendező korábbi filmjeit, az most sem fog csalódni.

Vandorsolyom jelenetfoto 6 mini

Jake (Asa Butterfield) a film főszereplője, aki keresi helyét a hurkok között, nem tudja eldönteni, hogy különleges képességekkel bíró „osztálytársaival” tartson, vagy a szüleivel. A cselekmény, és a fiú is hol a múltban, hol a jelenben kalandozik. A kisfiú belül végig tudta, hogy nem kitalált történet nagyapja szavai, de mindezt saját szemével kellett látnia. Miss Sólyomkisasszony (Eva Green), aki határozott a filmben, és képes bármire, csak hogy megvédje a diákjait, még magát is feláldozná! Erős jellemről beszélünk, akit követnek és tisztelnek a diákok. Emma (Ella Purnell) kerül legközelebb Jake-hez, képessége mellett  – a levegőt uralja – teljesen elvarázsolja az új különlegest (Jake-t). Samuel L. Jackson játssza a film gonoszát, nagy átéléssel, és a legszorultabb helyzetekben is viccesre veszi a figurát, humorizál a szereplőkkel, ám ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy nem vette komolyan a szerepét, csak kissé túljátszotta a neki írt szerepet. L. Jackson sokszor bizonyított már, ezért sem meglepő, hogy mekkora színészi játékot mutat be – még ha rossz is az, amit tesz.

Ha nem ismernénk a rendezőt, akkor is kitalálhatnánk, hogy egy Burton-műről beszélünk, annyira rányomta egyedi jegyeit a legújabb filmjére. Rendben is van, így tökéletes, ezért szeretjük Tim Burton-t, mert ebben a műfajban ő a legjobb (mesés világok megfilmesítése, varázslatok, emberfeletti képességek, vizuális látvány). A probléma mindössze azzal van, hogy ezt már mintha láttuk volna egyszer. A megvalósítás hibátlan, és ezzel a gyerekeket még meg is tudják venni, de a felnőtteknek egy idő után unalmassá válhat ez a műfaj, valami újra lesz szüksége a rendezőnek a jövőben. A jóból is megárt a sok, nincs igazunk?

MISS PEREGRINE'S HOME FOR PECULIAR CHILDREN

VÉGSZÓ

A filmet azoknak ajánljuk, akik szeretik Tim Burton filmjeit, és odáig vannak a látványért, valamint bírják követni a gyors történetfelvezetést, és nem vesznek el a rengetegben. Vizuális effektek csapata kiállt magáért, mert míg látványban erősre, addig történet elmesélésben hétköznapira sikerült a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című film.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Beetlejuice Beetlejuice
Előzetesek

A Beetlejuice Beetlejuice előzetesében Jenna Ortega újraéleszti Michael Keaton bajkeverőjét

Michael Keaton nagyon elemében van a Beetlejuice Beetlejuice nagy előzetesében.

Fallout
Sorozatkritikák

Fallout kritika

Laikusok számára is teljesen élvezhető lett a legújabb játékadaptáció.