KRITIKA: Vaiana

A Walt Disney ismét egy mesés rajzfilmmel ajándékozta meg a gyerekeket.

A Walt Disney ismét egy mesés rajzfilmmel ajándékozta meg a gyerekeket.

Mesefilmünknek két főhőse van: egy kislány, akit Vaiananak hívnak, és egy félisten, Maui. Míg előbbit a bátorság, kalandvágy és mérhetetlenül nagy szív jellemzi, addig Mauit a nagy szájáról lehet legkönnyebben felismerni, aki 1000 évvel ezelőtt megpróbált segíteni a törzsnek, de útját állta egy gonosz szörny, majd nyoma veszett, s hosszú időkig senki sem hallott felőle. A történet cselekménye a Motunui nevezetű szigetről indul ki, ahol a maori nevezetű törzs békésen éldegélt, egy nap azonban szörnyű ténnyel szembesültek: élelmük fogytán, új helyet kell keresniük, de ezt csak a zátonyon túl tehetik meg, ott viszont veszély leselkedik rájuk. A törzsfőnök lánya, Vaiana, akiben mindig is ott volt a kalandvágy, a tenger megszállottja, de apja megtiltotta neki, hogy a nyílt tengerre merészkedjen. Egy nap a kislány megtudja a szörnyű igazságot, mert nagymamája elmeséli neki a régi legendát, miszerint Maui ellopta egy istennő szívét, és csak úgy állíthatják meg a sziget haldoklását, ha megtalálják Mauit, és visszajuttatják az istennő szívét. Vaiana elhatározza, hogy vállára veszi a törzs baját és a sziget élővilágának sorsát, igaz apja parancsát megszegve, de a tengerre merészkedik, hogy megtalálja az átváltozni képes Mauit, hogy megállítsák a pusztulást, amit csak úgy érhetnek el, hogy visszajuttatják a szívet Te Fitinek.

És ezzel el is búcsúztunk a szigettől, hiszen ettől kezdve a kaland a tengeren folytatódik majd. A feladat nem túl bonyolult, hiszen csak a követ kell visszavinni a tulajdonosának, ebben semmi izgalom nincs, viszont a két karakter játéka sokkal inkább izgalmasabb. Ezt a Disney remekül érzi, tudja, miként lehet egy remek családfilmet kreálni. Semmi újjal nem drukkoltak elő, mindössze a jól bevált receptet vették elő ismét, és picit írták át az összetevőket úgy, hogy a végeredmény ne változzon. A kívánt eredményt viszont csak úgy lehet elérni, ha főhőseink a történet során fejlődésen mennek át. Kétség sem férhet hozzá, hogy Maui az, kinek karaktere alapos változáson esik át, hiszen őt nem hajtják olyan nagy vágyak, mint Vaianat, ő csak menekülni szeretne a szigetről, nem megmenteni a törzset. A lánynak nem csak a tenger vadságával és veszélyével kell megbirkóznia, de Mauit is rá kell venni, hogy erejét használva jó célt szolgáljon, és ne csak saját a feje után menjen.

A stúdió nem bízott semmit a véletlenre, már az elején eldöntötték, hogy maradandó rajzfilmmel szeretnének elbúcsúzni 2016-től, ezért döntöttek úgy, hogy Ron Clements és Don Hall rendezőket kérik fel a film rendezésére, akik az elmúlt esztendőkben többször is tanúbizonyságot tettek, hogy rajzfilmekben ők a legjobbak. Az igazi vén róka kettőjük közül Ron, hiszen ő már a 80-as évek végén olyan nagy sikerű mesefilmmel állt elő, mint A kis hableány, de ide sorolhatnánk még az Aladdint, vagy a Herculest. A rendező mostani meséjében, a Vaianában minden megvan, amit felmutatott a korábbi alkotásaiban, azzal a különbséggel, hogy főhősünknek (Vaiana) nem kell megtanulnia ezeket a tulajdonságokat, ő ezzel született, már kiskorában is: ő a trónkövető, a kalandvágy, az erő, az elszántság és kitartás.

MOANA

A mese minden porcikája gyönyörű. A karakterek jópofák, a tájak lélegzetelállítóak, a tenger varázslatos. Ezért is fordulhatott elő, hogy a Vaiana nem a megszokott rajzos technikát követi, ugyanis itt a modern kor vívmányait használták már: CGI-t. Ron Clements-nak ez talán nagyobb kihívás volt, mint Vaianának visszajuttatnia a követ a gazdájának, hiszen korábban így még nem rendezett mesét, csak papír és toll volt, ami eszköze lehetett. A tapasztalat hiánya munkáján csöppet sem látszik, észre sem venni, hogy most dolgozik először ezzel számítógépes technológiákkal, de elmondhatjuk, nagyon megérte és sokat dob a mesefilmen.

null

VÉGSZÓ

A Vaiana az egyik legjobb Disney rajzfilm lett, amit valaha láttam, a karakterek szerethetők és barátságosak. Jópofa állatokkal találkozhatunk a filmben – a tyúk különösen vigyort csal mindenki arcára. A hangulatot, a történetet, mind-mind remekül eltalálták, az átvezető zenék pedig különösen szépek lettek, remekül adják vissza a szereplők lelkiállapotát. És nem feledkezhetünk meg a Sugarbirdről sem, hiszen magyar divatmárkát kérték fel, hogy készítsék el a rajzfilmben látott ruhákat, gratulálunk!

Total
0
Shares
Previous Article

Luke Skywalker Star Wars 8-as dialógusai szivároghattak ki?

Next Article

Összefoglaltuk az őszi PlayIT rendezvényt

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!