Főoldal BREAKING KRITIKA: Szellemirtók
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Szellemirtók

A Sony kinyitotta az átjárót, most a csajokon a sor, hogy felvegyék a kesztyűt a szellemek ellen!

727
ghostbusters 2016 movie cast 4k uhd

A Sony kinyitotta az átjárót, most a csajokon a sor, hogy felvegyék a kesztyűt a szellemek ellen!

Pár évvel ezelőtt még úgy volt, hogy a régi csapat visszatér, azaz Bill Murray, Dan Aykroyd, Ivan Reitman és Harold Ramis, de a filmes berkekben az a mendemonda járta, hogy Murray erre nem akarta beadni derekát. Tragédia történt ezután, sajnos Harold Ramis meghalt, így a négyesből három tagúvá avanzsálódott kis csapat inkább úgy döntött, hogy maradnak a helyükön, és lemondanak a folytatásról. Megnéztük volna azért azt a Szellemirtók 3.-at is a mozikban, melyben az öregek átadják protonágyúkat az újaknak. A történetben is biztosak lettünk volna, közösen, a vén rókák és a zöldfülűek együttes erővel léptek volna fel az ektoplazmák ellen.

Az első hullám még az 1980-as években jött, mikor a Columbia Pictures bevetette a Szellemirtókat, hogy megmentsék New York-ot a különös lebegő teremtményektől. Az első rész nagy sikert aratott, mert új volt a műfajában, addig csak mese formájában volt jelen a kvartett. ’89-ben visszatértek, hogy befogják azokat a rémségeket is, akik még szabadon kóricáltak, de elkövettek egy alapvető hibát: az akkori hősök, Bill Murray, Dan Aykroyd, Ivan Reitman és Harold Ramis olyan egyezséget kötöttek, hogy a gázsiból mind a négyen egyenlő arányban részesülnek. Ebben nem tudtak megegyezni, betelt a pohár, így pihenőre mentek a srácokat.

Ghostbusters-2016
Forrás: Intercom

Most 2016-ban, hogy a Sony visszakapta a jogokat, elkészült a Szellemirtók reboot, de négy csajjal. Mindenkit megleptek, mikor bejelentették, hogy teljesen új oldalról közelítik meg témát, és csajos filmet készítenek. A mendemonda szerint Paul Feig-et mikor felkérték a film rendezésére, akkor még a szkript négy új férfi kalandjáról szólt, és szó sem volt nőkről. Valamiért nem tetszett a rendezőnek a felkérés, és nemet mondott. Az interneten ekkor a rajongók már követelték, hogy készüljön el a film. Jobban belegondolt Feig, s kitalálta, hogy szóljon a film csajokról, legyenek most ők rivaldafényben. Ebből még nagyobb vita kerekedett a világhálón, tiltakozások sora következett, hogy mit képzel a rendező, akiről tudjuk, hogy imád nőkkel forgatni –  utóbbi években több filmet is forgatott Melissa McCarthy-val: A kém, Női szervek. A stúdió is rábólintott az ötletre, és kezdődhetek a munka, már csak négy jelöltet kellett találni.

Gyorsan keríteni kellett egy csapatot, egy olyat, akik már dolgoztak együtt és összeszokott csapatként működnek,  – haha, ez nem volt feltétel, de így sikerült tényleg. A hatalmas dumával megáldott és a rögtönözések mestere Melissa McCarthy és a Saturday Night Live-os csajok: Kristen Wiig, Kate McKinnon és Leslie Jones összeálltak, és már csattant is a csapó. Jobb kvartettet keresve sem találhattak volna, végig kiegészítik egymást, és összetartanak. Eredettörténettel tértek vissza – többször hangoztatták, hogy reboot készül a Szellemirtókból, és mint tudjuk, a reboot mindig többrészes -, és ez a filmen is érződik. Több mint a fele azzal megy el, hogy bemutatja a csajokat, ki kicsoda, honnét jött, mi a feladata a filmben. Melissa McCarthy (Abby) a film dumagépe, és szórakoztató egyénisége. Kristen Wiig (Erin) egy gondokkal küzdő nő, aki hajdan Abby legjobb barátnője volt. Közösen írtak egy parajelenségek címszó alatt értelmezhető tudományos könyvet a túlvilágról és szellemekről. Erin „felnőtt” és próbálja tagadni, hogy köze lenne az említett könyvhöz. Hozzájuk csatlakozik a kissé flúgos Kate McKinnon (Holtzmann) feltaláló, s olykor inkább tűnik szociopatának, mintsem tudósnak. Hárman is veszélyesek, nem hogy négyen! Az egykori metróaluljáróban dolgozó Patty Tolan (Leslie Jones) is felkeresi a csapatot, és szó szerint bedumálja magát. A csapat kész, felszerelés adott – azt használják amit elcsentek innen-onnan -, kéne egy titkárnő. Csajos filmről beszélünk, az úgy klappol, ha férfi tölti be a titkárnői állást. Kevin (Thort alakító Chris Hamsworth) az agyatlan, akitől még egy hangyának is több esze van, de ezt a filmben zseniálisan adja elő szexista beszólásai során, amik nem erősek, kacagtatók.

GhostbustersStill16
Forrás: Intercom

A történet szerint Abby és Erin régről ismerik egymást, ugyebár könyvet is írtak, de barátságuk megromlott. Erin most egy tanári állásra hajt, de múltja kísérti, és nem tud szabadulni a könyvtől. Egy idegen férfi keresi fel Erin-t az iskolában, aki segítségét kér szellemirtással kapcsolatban. Viccnek gondolja az elején, nem is igazán foglalkozik a fickóval, de nem hagyja nyugodni, felkeresi rég nem látott barátnőjét, Abby-t. Rádöbben az „irodában”, hogy Abby még mindig aktív szakmájában, és megállás nélkül keresi a szellemeket. Erin ekkor tudja meg, hogy új társat talált barátnője, aki minden eddiginél őrültebb és szellemesebb (McKinnon). Később csatlakozik a negyedik tag (Jones) és a titkárúr is (Chris), és közösen vágnak neki a városnak, hogy megszabadítsák a túlvilági szörnyektől, ugyanis valaki mindent elkövet, hogy kinyissa a kaput. A csapatot terülj-terülj asztalkám fogadja, és kezdődik…

ghostbusters-2016-cast-proton-packs-images
Forrás: Intercom

A forgatókönyv minőségét muszáj kritikával sújtanunk, mert Katie Dippold és Paul Feig szkriptje elhasalt – bár ha jobban belegondolunk nincs is ezzel baj, mert a Ghostbusters mégis csak egy látványfilm. A történet rendkívül egyszerű, de a színészi játékkal ezt jól orvosolták. Rengeteg kritikát kapott a film az interneten, már a trailerek kapcsán is, és mintha előre tudták volna, hogy milyen fogadtatásban lesz részük, mert ezeket a filmbe is átültették. A lányok ott is megkapják a médiától a leszólást, csalással vádolják őket, és bizonyítaniuk kell. És elmondhatjuk, hogy nem csak ott bizonyítottak a kérkedőknek, hanem filmes kritikusoknak is.

VÉGSZÓ

A csapat szellemek nyomába eredt, és sikerrel. Erősen rácáfoltak azokra, akik nem hittek bennük, és bukásra ítélték a filmet. Ne keressünk semmi nagy dolgot a műben, mert nem találunk, ahogy mondtuk, ez egy látványfilm, nem több. A látványra tényleg rámentek, mert a 3D csak felerősíti a szikrázó és villódzó protonvetők sugarait a vásznon, amik olykor azt az érzést keltik a nézőben, hogy már lemegy a vászonról. Ezt okos trükkel oldották meg: kisebb képarányban vetítik a filmet, így elérve a vörösen izzó sugarak valódiságát. Kár, hogy a filmben csak a karakterek bemutatására mentek rá, és nem kapott nagyobb hangsúlyt a vadászat, de talán majd a folytatásban. Abszolút túlnőttek a feladatukon a csajok. A film vállalható és nézhető, kikapcsolódásra tökéletes.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...