a
FőoldalKritikákKRITIKA: Lady Bird

KRITIKA: Lady Bird

Nem egy tipikus kamasz-sztori.

Az első filmes rendező (Greta Gerwig) bátran ötvözi a tinédzserkori vágyakat és útkeresést az elszegényedő amerikai középréteg problémáival, majd megkoronázza az egészet azzal a tabuval, hogy a történetet egy egyházi iskolába járó tinédzser lány szemüvegén keresztül mutatja be. A film központi eleme az anya-lánya közötti, a lány tinédzser korából és mindkettejük igazán erős jelleméből fakadó viharos kapcsolat, megfűszerezve a 2000-es évek eleji amerikában gyűrűző gazdasági válsággal.


Semmiképp sem egy könnyed történet, de ha azt gondoljuk, hogy egy nyomasztó másfél órától kíméljük meg magunkat ha nem nézzük meg, óriásit tévedünk. A film végig remek humorral operál, a párbeszédek szuperek, a szülő-gyermek kapcsolat pedig nagyon életszerűen van ábrázolva, igazából a film minden pontja jól sikerült munka, nem hiába söpört be 5 Oscar jelölést is.

A főhősünk, Christine (Saoirse Ronan) kétségbeesetten megpróbál mindent, hogy kitűnjön társai közül, például magára aggatja a film címéül szolgáló „Lady Bird” nevet is. Tulajdonképpen újra kereszteli magát egy keresztény iskolában, ami mindenképpen bátor húzás. Mindennel szemben kritikus, nagyszájú, de a legtöbbször csak sodródik az árral és olyan helyzetekben találja magát, ami a lehető legkényelmetlenebb a számára. Eleinte nem akarja elfogadni igazi önmagát és átesik a kamaszok tipikus, hibákkal kikövezett útkeresésén.


A film jó aránnyal keveri a pátoszos, szeretettel teli jeleneteket az iróniával és a helyzet komikummal, nem egy érzelmi síkon folyik a történet, tulajdonképpen egy kamaszos érzelmi hullámvasút.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

VÉGSZÓ

Nem csak a most hasonló korban lévők, illetve a hasonló szituációt átélők számára szórakoztató a film, nagyon ügyesen találja meg az arányokat, így bárki számára, kortól és nemtől függetlenül élvezhető, kedves és életszagú történetet kapunk. Ronan és Metcalf párosa nagyon jó, az alakításuk pedig egyenesen remek, de a többi színészre sem lehet panasz. Mindenkinek csak ajánlani tudom, legfőképpen azért, mert nem kíván semmilyen hatalmas tanulságot a szánkba rágni, hanem mindenkinek saját magára bízza a következtetések levonását.

8.5

Történet

8.5/10

Színészek

8.5/10

Rendezés

8.5/10

Hangulat

8.5/10

Látvány

8.5/10
Megosztás:
Cikk értékelése

Programtervező vagyok. Előző újságnál tech rovatom volt, de becsatlakoztak a filmek és sorozatok is, azóta pedig nem tudtam kiszeretni belőlük.