Főoldal BREAKING KRITIKA: Kicsinyítés
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Kicsinyítés

Négy év után tért vissza Alexander Payne rendező a Kicsinyítés mozifilmmel, mely azt hozta, amit előzetesen vártunk tőle.

775
kicsinyites 1 mini

Négy év után tért vissza Alexander Payne rendező a Kicsinyítés mozifilmmel, mely azt hozta, amit előzetesen vártunk tőle.

Különösképpen az elmúlt években egyre érdemesebbé vált odafigyelni a velencei filmfesztivál felhozatalára, azon belül is a nyitófilmekre. Ha csak a legutóbbi éveket nézzük, a feszt minden esetben eléggé pontos térképet rajzolt a jövő márciusi díjszezon végéhez: a Birdman, Gravity, valamint a tavalyi La La Land a legmagasabb díjakig is el tudtak repülni az Akadémia rendezvényén. Éppen ezért volt mindenki nagyon izgatott Alexander Payne új filmjenek, a Kicsinyítésnek a bemutatója előtt. Ha a film nem is lett túlzottan kiemelkedő, és a legjobb film Oscar-ját ezúttal kizárhatjuk, Payne meg így is egy szívvel-lélekkel teli, szatirikus és meglepően politikus filmet készített.

DWN FF 006R3 mini

A történet szerint Matt Damon és Kristen Wiig házaspárja beleegyeznek, hogy egy új procedúra során egészen apróra kicsinyítsék őket, ezáltal hozzájáruljanak a Föld megmentéséhez, mindamellett egy egészen új, kiváló életvitelbe kezdjenek bele. Payne ezúttal nem ismerős terepen mozog: az előző filmjeinek, konkrétan az Utódok, Nebraska és a Kerülőutak húsba vágó, mindennapi realizmusát itt most valamelyest maga mögött hagyta, hogy részben sci-fi, részben szatíra formájában beszéljen nekünk az emberiségről és a társadalomról, annak mai állapotában. A realizmus azért valamennyire megmaradt, meg ebben az elképesztően furcsa, bolondos high concept környezetben is. Elvégre Payne rólunk és nekünk beszél, arról, hogy milyenek vagyunk és milyennek kellene lennünk, mindezt a környezetszennyezés és az emberek azon különös képességének tekintetében, mely által képesek vagyunk bármiből profitot termelni, és egy jó koncepciót is teljesen elrontani a mohóságunk által.

DWN 05820R2 mini

Az üzenet amit Payne közvetíteni próbál kétségkívül sűrű és nehezen emészthető, ezzel talán a rendező legpolitikusabb mozijává téve az alkotást. Sokszor támad az az érzetünk, hogy Payne nem is mindig tudta megugrani a lécet, amit saját magának állított, és a film néhol túlzottan politikussá válik, már-már erőszakosan lenyomkodva üzenetet a néző torkán. Azonban Payne biztos kezű, tapasztalt rendező, aki képes egy olyan szatirikus humorkoktélt keverni számunkra, amely mindig megmenti a mozit, mielőtt az végleg belefulladna saját maga által teremtett kalamajkába.

DWN 07940R mini

A Kicsinyítés hazai bemutatója 2018. január 11-én lesz, a filmet a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon láttuk.

VÉGSZÓ

Mindezek mellett a film hihetetlenül vicces és kellemes, valamint megvan benne a szokásos adag szív is, ami Payne filmjeire jellemző, és amely hihetetlenül emberivé teszi a munkáit. Igen, ez egy film nekünk, mindannyiunknak, amiben mindenki talál majd magának valamit. Csak éppen ez a film egyik nagy hibája is, hogy túlzottan nagy és őrjítően sokat vállal, így nem tud majd mindenkit kielégíteni. Ezzel viszont nincs baj. Payne újfent egy olyan filmet készített, ami méltó a nevéhez, még ha nem is a legjobbjai közé tartozik. A szokásos realizmusához most hozzácsapott egy jó nagy adag politikát, vaskos mondanivalót, mindezt kikerekítve és emészthetővé téve a mozi abszurd humorával. Megérte megcsinálni, megéri megnézni.

Szerző
Orosz Ferenc

Filmes újságíró, hazai és külföldi kiadványoknál egyaránt. Általában kritikákat közlök, valamint filmfesztiválokról tudósítok. Emellett filmesként is tevékenykedem, többnyire írói/rendezői pozícióban.

1 Hozzászólás

Közelgő események

Még több a témában...

Jason Bourne
Filmek

Oscar-díjas rendezővel készül a Jason Bourne 6.; Matt Damon visszatér?

Jason Bourne visszatér, a kérdés, hogy Matt Damon partner-e benne.

Avatar: A víz útja
Filmek

James Cameron szerint Matt Damonnak túl kell tennie magát rajta, hogy nem fogadta el az Avatar főszerepét

Több százmillió dollárt bukott ezzel Matt Damon, hogy nemet mondott az Avatar...

Ben Affleck mini
Filmek

Matt Damon hatására nem játssza már Batmant Az Igazság Ligájának sztárja, Ben Affleck

Sokat hallottuk Ben Afflecktől, hogy úgy döntött, otthagyja Batman szerepét, most végre...