Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk

KRITIKA: Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk

A rosszfiúk visszatértek még egy utolsó menetre, de mennyire áll jól nekik a megkopott külső?

A rosszfiúk visszatértek még egy utolsó menetre, de mennyire áll jól nekik a megkopott külső?

El sem hisszük, pedig muszáj lesz elfogadni azt a tényt, hogy csaknem 26 évvel ezelőtt mutatták be a Bad Boys franchise első részét. Sokan már az 1995-ös Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk? létét is megkérdőjelezték, hogy szükség volt-e a filmre, amire először csak Martin Lawrence írt alá, és később vetette fel a készítőknek, hogy megkeressék Will Smith-t, aki akkor főként még zenéléssel kereste kenyerét. Végül Michael Bay rendezővel az élén elkészült a film. A Bad Boys belopta magát a rajongók szívébe, köszönhetően Smith és Lawrence duójának, akik egymásból ontották a poénokat, s mindezt nagyon kevés akciójelenet kíséretében. Ezért van az, hogy ha a franchise első része szóba kerül, senki sem az üldözéses jelenetre gondol, hanem a nagydumás szócsatákra Marcus és Mike között, a zsigerből jött direkt szövegekre. Persze még ez is kevés volt a kritikusoknak, szerintük ugyanis a franchise műfajához mérten kevés volt, ám a kritikusok véleménye már ekkor sem tükrözte sokszor a nézők reakcióit, hiszen a film sikert könyvelt el, s nyolc évvel később már egy sokkal akciódúsabb, nagyobb volumenű és persze pofátlanul szabad szájú folytatással bővült a filmszéria.

Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk

Michael Bay ekkor kezdte csúcsra járatni az akciófilmes elemeit: robbanások, autós üldözések, elnyújtott jelenetek és még az első résznél is alpáribb szöveggel tértek vissza a főszereplők, ami látszólag tetszett a nézőknek, de érezhető volt, hogy Bay már túlzásokba esett. A második rész után sokan nem számoltak egy harmadik résszel, majd a 2010-es évek elején már arról kezdtek beszélni, hogy újra összeáll a páros. 2013-ban aztán Martin Lawrence bejelentette a harmadik részt, sőt, a Sony Pictures annyira komolyan vette a projektet, hogy rögtön két folytatást is berendeltek hozzá. A dolgok azonban nem mentek jól, a bejelentés után nemcsak egy rövid időre, hanem teljesen törölték a projektet, hogy később ismét elővegyék, és bejelentsék. Még egy rendezőváltást is megéltünk, hiszen az eredetileg Joe Carnahanot bízták meg a projekttel, aki kreatív különbség miatt inkább távozott a film éléről. A Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk végül Will Smithnek és Martin Lawrencenek köszönhető, akik kitartottak a franchise mellett, így egy új rendezőpárossal tető alá hozták.

Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk

A Transformer-filmek után ki gondolta volna, hogy valaha olyat mondunk majd, milyen kár, hogy nem Michael Bay ül a rendezői székben. Adil El Arbi és Bilall Falah hiába jegyzetelt szorgalmasan Michael Bay óráin: a dübörgő zenei felvezetők, az autóüldözések, a kötelező kellékek mutogatása, a lassítások és persze a klasszikus kamerabeállítások, amik nélkül nem lehet Bad Boys-filmet forgatni, mind-mind jelen volt, csak éppen a lélek hiányzott belőle. A Fehér hó című sorozaton edződött rendezőpáros képtelen volt visszaadni Bay stílusjegyeit, csak nyomokban kapjuk vissza az akciójelenetek dinamikáját, pedig üldözésből és robbanásból itt sem volt hiány.

A Mindörökké rosszfiúk egy modern köntösbe bújtatott idejétmúlt akciófilm. Bár új atmoszférát teremtettek a karaktereknek, azért nem feledkeztek meg arról, mivel váltak sokak kedvencévé. A ’90-es évek hangulatát főként a két főszereplő kapcsolatával próbálják visszaadni, akik még mindig folyton-folyvást áskálódnak, akár egy házaspár vitáját látnánk, mindezt a korábbi részekben hallott suttyó dialógusokkal megfűszerezve. Nyilván nem hunyhatunk szemet a felett sem, hogy akárcsak a színészek, a karakterek is megöregedtek, és ebből persze viccet próbálnak csinálni, több-kevesebb sikerrel, mert az esetek többségében fordítva sülnek el a poénnak szánt jelenetek, s inkább kínosnak érezzük ezeket, de mivel a franchise nem az ellenkezőjéről volt híres, így akár még mosolyoghatunk is rajtuk. De ez fordítva is igaz, mert a drámát inkább poénnak hívják.

Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk

Ha már annyit beszéltünk a két főszereplőről, akkor Smith és Lawrence között a kémia is kihűlt a harmadik részre, pedig ők ezúttal sem fogták vissza magukat a dialógusok tekintetében, amennyire csak lehetett mocskos szájjal ontják magukból a trágár kifejezést. Miközben Will Smith még mindig nagyon menő a vásznon, karaktere habzsolja az életet, addig Marcus családos nagyapaként nyugdíjba készül. És részben ez szolgálja a film egyik konfliktusát is a két szereplő között, mert bármennyire kiöregedtek a szakmában, Mike nem érzi, hogy eljárt volna felettük az idő. Persze Marcus máshogy gondolja, szeretne nyugalomban, családjával együtt lenni.

És akkor még nem beszéltünk a valódi rosszfiúkról. Nem véletlen, hogy nem esett még szó róluk, mert a legkisebb túlzással sem nevezhetjük őket érdekesnek, sőt, inkább azt érezni, hogy csak kényszerből írták őket a forgatókönyvbe. A film utolsó jelenetében csatlakoznak be, addig az egyik telefonján keresztül utasítja a másikat, hogy kit és mikor öljön meg. Potencia megvolt bennük, többet is kihoztak volna a két gonoszból, főleg a fiatalból, aki pillanatok alatt átgázolt minden ellenségen, csak az írók nem voltak a helyzet magaslatán, amiért hat hónapra nyaralni küldték őket. Akció, dráma, minden megvolt a végső harcban, az eredmény pedig egy izzadságszagú finálé.

Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk

VÉGSZÓ

A Mindörökké rosszfiúk legnagyobb hibája, hogy nem Michael Bay filmezte, hiszen az új filmben minden megvan, ami az első két részben, akciós és direkt kifejezések. Mégsem olyan áhítattal néztük a filmet, mint az első két részt, inkább egy vidámparkban éreztük magunkat, amikor hullámvasútra váltunk jegyet, mert annyira élesen váltották egymást a jelenetek. Közel sem kár, hogy elkészült a harmadik rész, és már azt a bizonyos lapot is kijátszották, amivel megágyaztak a folytatás előtt. [penci_review id=”44317″]

Total
22
Shares
Previous Article
Bad Boys

Box Office-figyelő: 2020/3. hét: A Martinok szerencsét hoztak Will Smith-nek

Next Article

Magyarországon is elérhető az Xbox streaming szolgáltatása

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!