x
Close


Közelgő események

Kritikák

KRITIKA: A tett

Ha elsőre úgy tűnik, hogy A tett nem neked való sorozat, javasoljuk, nézd meg közelebbről. Ugyanis a látszat néha csal.

KRITIKA: A tett
  • Publishedszeptember 7, 2019

Ha elsőre úgy tűnik, hogy A tett nem neked való sorozat, javasoljuk, nézd meg közelebbről. Ugyanis a látszat néha csal.

Magyarországon számtalan, kiváló sorozat csak nagyon nehezen tud eljutni a nézőközönséghez. Ez egyrészt a televízió változó világának köszönhető. A csatornák még mindig igyekeznek a megszokott módszerek szerint működni, azonban a mai dömpinghez ez a régi hozzáállás már nem elegendő, lépést tartani így képtelenek. A nézők viszont többségében még mindig a műsorújságban igyekeznek megtalálni új kedvencüket: országunkban még nem eléggé elfogadottak a nyugatabbra már rég elterjedt streamingszolgáltatások csodái. Ennek legfőképpen az az oka, hogy többségében vagy csak feliratosan, vagy mindennemű magyar fordítás nélkül érhetőek el a legújabb darabok. S bár a Netflix egyre jobban igyekszik a magyar lokalizációval, az HBO GO pedig szinte összes tartalmát magyar szinkronnal is elérhetővé teszi, az elfogadottság, a streaming, mint mindennapi vendége otthonunknak, még mindig távoli elképzelés.

Így csúszhatnak el figyelmünk elől az olyan gyöngyszemek, mint például A tett című antológiasorozat, mely márciusban kezdte első évadát. A széria eredetileg az amerikai streamingszolgáltatón, a Hulu-n jelent meg, idehaza azonban az HBO-n, vagy az HBO GO-n kaphatjuk el, magyar szinkronnal is, ha úgy szeretnénk.

A tett

A sorozat koncepciója szerint évadonként egy hírhedt, különösen kegyetlen gyilkosság részleteit, valamint annak körülményeit ismerhetjük meg. Az első etap Gypsy Rose Blanchard és édesanyja, Dee Dee történetét meséli el. Az anya-lánya páros valóságos amerikai szenzációnak számított úgy tíz évvel ezelőtt: az éppen serdülőkorban lévő lány számtalan betegségben szenvedett születése óta, édesanyja viszont panasz és fáradtság nélkül ápolta lányát. Gypsy csak folyadékot tud fogyasztani, azt is csak egy a hasfalából kivezetett csövön keresztül, tolószékben éli az életét, leukémiás, és még számtalan, szörnyű betegség nehezíti mindennapjait. Akkoriban az egész ország a segítségére sietett: kaptak házat, sztárok hívták meg óriási filmsikerek bemutatóira, beutazta Amerikát, stb.

Mikor 2015 tájékán Dee Dee-t holtan találták közös házukban, Gypsy-nek pedig nyoma veszett, az esetet mindenki aggodalommal követte a televíziók híradásaiból. A legnagyobb sokk azonban csak akkor következett, amikor a vádlottak padján maga Gypsy jelent meg, saját lábain járva. Hamar kiderült az igazság: Gypsy-nek soha semmi baja nem volt, Dee Dee ezen az álcán keresztül igyekezett minél több pénzt bezsebelni a jótékonykodóktól, nem mellesleg pedig magához láncolta hamar cseperedő lányát. Gypsy azonban felnőtt, (tiltott) szerelembe lépett egy fura fazonnal, és hamar édesanyja meggyilkolását kezdte el tervezgetni.

Elsőre olvasva szinte lehetetlenség elhinni, hogy ez valóban megtörtént. Ha pusztán fikciós sorozatról lenne szó, a dráma, a sötétség, ami a történetben rejlik, túlzottan nyakatekert és hihetetlen lenne ahhoz, hogy ezt bárki is ilyen tökéletességgel véghezvigye. Éppen ezért is nagyon szomorú, hogy a magyar fordításban elvész az eredeti cím többértelműsége (The Act). Dee Dee ugyanis egy évtizedeken keresztül tartó szerepjátékot játszott, melyben egy egész országot, sőt, egy egész világot átverte. A lányát, a körülötte élő embereket, de a még saját magát is hitegető Dee Dee egy végtelenül visszataszító és hátborzongató történetet kreált, melyet egy egyszerű, lányát szerető édesanya látszatába csomagolt. Patricia Arquette odafigyeléssel és kontrollal kelti életre Dee Dee-t, akin bár látszanak az őrület nyomai, mégis legfőképp a meggyőződés, és a saját, szörnyű tettében való hit az, ami hajtja. A sok segítség, valamint a számtalan díj és kitüntetés, mellyel éltették kitartását valószínűleg már őt is meggyőzte arról, hogy jót cselekszik. Ilyesfajta megtévesztő alakításokat leginkább a sorozatgyilkosokkal foglalkozó filmekben láthatunk, életének felépítése hasonlatos egy gyilkosság megtervezéséhez.

A tett

A film legnagyobb értéke mégis Joey King, aki a korábbi, tiniszerepek után most valóban szintet lépett, melyről az Emmy-jelölések is bizonyságot adnak. King elképesztő pontossággal és önfegyelemmel kelti életre a hét éves értelmi szintjén lévő fiatal felnőttet: hanghordozása, mozgása, arckifejezései mind pontosak, a színésznő egy pillanatig sem inog meg. Ugyanez jellemző arra, amikor Gypsy kettős életet kezd élni: elmosódik az átmenet, nincs éles váltás, vagy bármilyen botlás. King a felismerhetetlenségig átlényegült, roppant hitelesen kelti életre a lány mögött megbúvó, főnixként ébredező nőt, aki azonban képtelen volt egészségesen fejlődni, így jelleme egy szörnyű tett irányába indult el. 

A történet tulajdonképpen úgy is felfogható, mint egy kettős gyilkosság története. Bár a valódi tett Gypsy által történik, az igazi gyilkos azonban Dee Dee. Az édesanya saját gyermekét gyilkolja meg viselkedésével, és nem marad más utána, mint egy mérges, a valódi világ menetét, szabályait nem ismerő, ritmusát felvenni képtelen lény, aki csak úgy szabadulhat, ha megöli fogva tartóját. A történet nagyon szépen helyezi el a párost az amerikai Közép-Nyugat világában. Ebből a szempontból a sztori tulajdonképpen egy lenyomata az amerikai társadalom egy bizonyos rétegének: a hírnévre vágyakozó, azért mindenre hajlandó, az amerikai álmot sajátos módon valóra váltó figurákénak.

A sztori úgy bontakozik ki, mint egy sorozatgyilkosokkal foglalkozó thriller. Megismerjük a motivációkat, a tervezgetést, az álcát, mindez pedig a nagy tettben csúcsosodik ki, mindkét oldalról. Azonban a sorozat már a kezdetektől nem azzal foglalkozik, hogy elrejtse előlünk, ki is a felelős Dee Dee haláláért. Ezzel már tisztában vagyunk, láttuk a hírekben, nincs meglepetés. A történet igazi velejét az a procedúra adja, mely azt boncolgatja, hogyan is építette fel magát a tettet és a tett köré épülő színjátékot mindkét karakter. Hogyan kergette Dee Dee őrületbe saját lányát, bevonva az önmaga által épített mesébe, és hogyan vált Gypsy nagyon lassan, de biztosan profi hazudozóvá és végül kegyetlen, hidegvérű gyilkossá.

A tett

VÉGSZÓ

A sorozat amolyan pszichológiai látleletet igyekszik venni mindkét főszereplőjéről, és arra kényszeríti a nézőt, hogy ő diagnosztizálja őket. Mennyire súlyosak Dee Dee tettei? Őrült volt a nő? Tekinthető-e Gypsy gyilkosnak, vagy pusztán anyja őrületének áldozata volt? Börtönben, vagy elmegyógyintézetben a helye? Egyáltalán, valóban egy hétéves értelmi szintjén van, vagy gyilkossági szándékáról nagyon is tudott, pusztán arra volt képtelen, hogy azt kicsit pontosabban tervezze meg? A válasz megadása a nézőre van bízva. Az azonban biztos, hogy az év egyik leglenyűgözőbb újoncáról van szó. Az biztos, hogy nem könnyű tartalom: a nyolcrészes évad csak nagyon kis adagokban fogyasztható, a történet ugyanis annyi abszurditással és sötétséggel van tele, hogy erősen megviseli a nézőt. Azonban aki bele mer vágni, annak valami egészen különlegesben lesz része. Csak bírja végignézni.

Written By
Orosz Ferenc

Filmes újságíró, hazai és külföldi kiadványoknál egyaránt. Általában kritikákat közlök, valamint filmfesztiválokról tudósítok. Emellett filmesként is tevékenykedem, többnyire írói/rendezői pozícióban.