x
Close


Közelgő események

Filmek

Kevin Feige bevallotta, hiba volt Tilda Swintonnak adni, s ezzel fehérre mosni az Ősmágus szerepét a Doctor Strange-ben

Hibát követtek el, amikor megváltoztatták az Ősvarázsló bőrszínét.

Kevin Feige bevallotta, hiba volt Tilda Swintonnak adni, s ezzel fehérre mosni az Ősmágus szerepét a Doctor Strange-ben
  • PublishedMay 20, 2021

Még be sem mutatták a mozikban a filmet, de már a bejelentést követően kritizálták a filmet, amiért Tilda Swinton kapta az Ősmágus szerepét a 2016-os Doctor Strange című filmben. A problémát az jelentette, hogy egy fehér színésznőt választottak egy olyan karakter szerepére, akit történelmi szempontból egy ázsiai férfiként ábrázoltak.

A Marvel Studios akkoriban azzal érvelt Swinton szereposztása mellett, hogy nem akartak egy 50 évvel korábban elfogadott sztereotípiát átemelni a Marvel képregényeiből, és az Ősi Egy nemének megváltoztatásával új lehetőségek nyílnak meg számukra. Így utólag azonban már a stúdió vezetője, Kevin Feige a Men’s Healthnek adott interjújában beismerte, hogy okosabbnak gondolták magukat, és hiba volt, amikor a skót színésznőnek adták a szerepet.

Azt gondoltuk, hogy olyan okosak és korszerűek vagyunk azzal, hogy nem a klisés, öreg, bölcs ázsiai férfi klisé lesz látható a filmben. De ez egy ébresztő volt számunkra: ’Hát, várjunk csak egy percet, másként nem lehetne csinálni? Van arra megoldás, hogy elkerüljük a kliséket, és egy ázsiai színészt válaszunk a szerepre? És természetesen a választ azt gondoltuk erre, hogy igen.

Kevin Feige

Feige reagált a Marvel Studios akkori álláspontjára is, miszerint attól tartott a stúdió, hogy egy ázsiai színész szerepeltetése a negatív sztereotípiáknak kedvezve, ezért a produkció tervezése során úgy döntött, hogy teljesen eltörlik az Ősmágus ázsiai mivoltát a filmben.

Beszélgettünk ázsiai színészekről, akik meg tudnák csinálni… de amikor elképzeltem, hogy ezt a karaktert egy ázsiai színésznő játssza, az egyenes út lett volna egy Dragon Ladyhez. Ismerem a filmtörténelmet és a Dragon Lady (Sárkányhölgy) ábrázolását az Anna May Wong-filmekben, és a folyamatos sztereotípiákat a filmtörténelemben és még a többet a televíziós műsorokban… Tényleg úgy éreztem, hogy azzal a döntéssel, ha egy ázsiai színésznek adtuk volna a szerepet, hozzájárulok egy rossz sztereotípiához.

A Dragon Lady bizonyos kelet-ázsiai és esetenként dél-ázsiai és/vagy délkelet-ázsiai nők sztereotípiája, amiben a nőket erős, álnok, uralkodó, titokzatos és gyakran szexuálisan csábító személyként ábrázolják.

Written By
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.