Főoldal Sorozatok KÉPREGÉNYAJÁNLÓ: Stranger Things: A túloldalon
Sorozatok

KÉPREGÉNYAJÁNLÓ: Stranger Things: A túloldalon

Amit a sorozatból nem tudhattunk meg.

225

A Netflix Stranger Things című sorozata jött, látott és győzött. Az első évad nagyot durrant, azóta még két évadnyi folytatást megélt, és a negyedik szezon is javában készülőben van. A sci-fi-horror szériában egy fiktív, amerikai, álmos kisváros, az indianai Hawkins néhány lakójának nem mindennapi kalandjaiba kaphatunk betekintést. 1983-ban játszódó történet szerint, egy napon az egyik helyi kisfiú, a 12 éves Will Byers nyom nélkül eltűnik. Felkutatását az édesanyja, a barátai és a helyi seriff is gőzerővel megkezdik, egymástól függetlenül. Az eltűnést egyéb megmagyarázhatatlan, már-már misztikus események követik és a semmiből egy kórházi köpenyt viselő kislány is előkerül, aki természetesen jóval tovább bonyolítja az eseményeket.

Ezzel körülbelül le is írtam a Stranger Things első részének teljes cselekményét. A sorozat zseniálisan táncol a több párhuzamosan futó szál között, ahogy mindannyian kétségbeesetten próbálják előkeríteni Willt. Egy sokakat foglalkoztató, ám a sorozatból ki nem derülő történet azonban kardként lebeg az epizódok felett. Hol volt pontosan Will az eltűnése során, és mi történt vele ezalatt az idő alatt? A nézők persze azóta kaptak említés szinten néhány morzsát arról, hogy mi is történt az eltűnése során. Az ábrázolásra sosem került sor, egészen a Stranger Things: A túloldalon című képregény megjelenéséig.

A sztori során Will menekülését követhetjük végig a Tótágasban. A folyamatos küzdelem az ismerősnek tűnő, de mégis idegen világgal ad egy fajta nyomasztó hangulatot a kötetnek. A kis srác kálváriáját visszaemlékezések szakítják meg, melyek során barátaival eltöltött Dungeons & Dragons partikba tekinthetünk be. A fiú ezekből a visszaemlékezésekből, és az édesanyja hangján sistergő rádióból merít erőt a további küzdelemhez és a kiút kereséséhez. De helyett kap a történet ábrázolásában rengeteg momentum, ami párhuzamosan futott a sorozatbeli jelenettel, ám eddig nem volt alkalmunk átlesni a túloldalra. A képregénynek hála viszont végre tüzetesebben is bekukkanthatunk Tótágas sötét és groteszk világába.

A kötet már nem egy friss darab, tavaly óta kapható a Szukits kínálatában és jelenleg a Stranger Things: Hat című képregény megjelenésének apropóján egy húsz százalékkal csökkentett, akciós áron juthattok hozzá. Eredetileg a Dark Horse Comics kiadásában megjelent mini sorozat mind a 4 epizódját tartalmazza egy keményfedeles kivitelben. A masszív, részben fényes felületű borító remekül harmonizál a sorozat és a kiadás lapjainak gyakran sötét tónusával. Maga a képregény fizikai megvalósítása nagyon igényes. Vastag, élénk színű lapokkal operál, szép kötéssel és egy kevésbé ujjlenyomat érzékeny felülettel. A négy füzet egymás után, kellemes művészeti alkotásokkal elválasztva követi egymást, egy 96 oldalas egységet alkotva. A sztorit és a szövegeket Jody Houser írta, melyet Stefano Martino egyedi stílusú rajzaival egészítettek ki. A magyar nyelvre fordítást Szolga Emesének köszönhetjük.

Összességében ez a 96 oldalas történet nem egy komoly kiegészítése az eredeti történetnek, noha vannak benne újdonságok és eddig nem látott jelenetek, nem ad hozzá olyan mértékben Will Tótágasban töltött kalandjához ami sorsfordító lenne. Ennek ellenére egy rövid és igen kellemes kikapcsolódást nyújthat mind a képregények, mind a sorozat rajongóinak. Összességében a történet jól kidolgozott, de rövidsége okán nem fogjuk lerágni a körmünket, mert mire belelovalnánk magunkat, már véget is ér az utazás. Ellenben a kötet művészi szempontból zseniális, Stefano Martino igazán egyedi, szinte fotórealisztikusságra törekvő rajzai nagyon jól állnak a szereplőknek, hogy a Demogorgon ábrázolásáról ne is beszéljünk. Azonban azt meg kell mondjam, hogy a kiadvány a fanservice-t tökéletesen elvégzi, mert azonnal kedvem támadt megnézni a teljes sorozatot az elejétől, annak ellenére, hogy ezen már legalább háromszor túlestem.

Szerző

Nappal tisztességes családapaként funkcionálok, de altatás után előveszem a controllerem, hogy kialvatlanra játszhassam magam.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Terminátor: Sötét végzet
Sorozatok

Linda Hamilton szerepet kap a Stranger Things 5. évadában

A Terminátor-franchise sztárja is szerepet kap a Stranger Things befejező évadában.

Stranger Things
Sorozatok

A Stranger Things utolsó, 5. évada késik az írósztrájk miatt

Újabb áldozatot követel az írói sztrájk Hollywoodban, később érkezik a Netflix sikersorozata.

Avatar: A víz útja
Filmek

James Cameron azért forgatta egyszerre az Avatar folytatásait, hogy elkerülje a “Stranger Things-hatást”

Az Avatarnál szerették volna elkerülni azt a hibát, amivel a Stranger Things...