Főoldal Filmek James Cameron tud azonosulni Thanos döntésével, hogy egy csettintéssel kiirtsuk a fél univerzumot
Filmek

James Cameron tud azonosulni Thanos döntésével, hogy egy csettintéssel kiirtsuk a fél univerzumot

Thanos egy csettintéssel megoldott minden problémát, amivel James Cameron is egyet tud érteni.

516
Bosszúállók: Végjáték
Forrás: Marvel Studios

Az Avatar: A víz útja rendezője bevallotta, hogy “tud azonosulni Thanosszal”, miután az Őrült Titán a fejébe vette, hogy egy csettintéssel kiirtja a fél univerzumot, s ezzel elmélete szerint megmenti az univerzumot. Thanos azzal érvelt döntése mellett, hogy az élelmiszerkészletek és a nyersanyagok végesek, és csak úgy élhetjük túl, ha kevesebb “éhes szájat” kell eltartani.

James Cameron mindig is szenvedélyesen kiállt a környezetvédelmi aktivizmus mellett. Ennek mindig hangsúlyt ad a filmjeiben is, legutóbb éppen az Avatar: A víz útja című filmben kapott nagy szerepet a környezetvédelem, ami lényegében az óceánok védelméről szólt, míg elődje, a 2009-es Avatar inkább a világ esőerdeivel foglalkozott. Ezért nem szabad elítélni, amiért Cameron osztja ezeket a nézeteket a filmekben, és az igazsághoz tartozik, hogy sokaknak nem jönnek át az üzenetek.

A TIME-nak adott interjújában elismerte Cameron, hogy meglepően személyes kapcsolatot érzett a Bosszúállók: Végtelen háború és a Bosszúállók: Végjáték gonosztevőjével, és osztja Thanos véleményét, de a probléma inkább az, hogyan döntsük el, ki megy és ki marad. “Tudok azonosulni Thanosszal… Úgy gondoltam, hogy eléggé életképes megoldással állt elő” – kezdte Cameron, amikor a bolygó védelméről kérdezték. “A probléma az, hogy senki sem fogja feltenni a kezét, hogy önként jelentkezzen abba a csoportba, akinek mennie kell”.

Az interjúban Cameront arról is megkérdezték, hogy mit gondol az Avatar: A víz útja Oscar-esélyeiről, mivel nagy meglepetésre a filmet jelölték a legjobb filmnek járó díjra is sok másik mellett. A direktor azonban egészen kemény kritikát fogalmazott meg az Akadémiával szemben.

Hogyan lehet összehasonlítani a Tár című filmet az Avatarral? Hogyan ítéled meg, hogy melyik a jobb? Ez már önmagában is nevetséges. Szerintem egy kicsit elitista módon történik midnez, legalábbis nem kellene misztifikálniuk, hogy a nézőszám folyamatosan csökken. Régen volt már, hogy egy közönségkedvenc film nyerte a legjobb filmnek járó díjat.

A tapasztalat szerint jobb nyerni, mint nem veszíteni. Jobb, ha jelölnek, mintha nem jelölnek, és nem számít, hogy mennyire szeretnéd intellektuálisan megvitatni az egészet.

James Cameron

Magyar idő szerint a 95. Oscar-gálát március 13-án rendezik hajnali 1 és 4 óra között.

Thanos
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Avatar: A víz útja
Filmek

Milyen technológiákat használtak az Avatar: A víz útja készítésénél?

Az Avatar: A víz útja forradalmi újításokat hozott a vizuális effektek készítésében.

Avatar: A víz útja
Filmek

Az Avatar 6. és az Avatar 7. ötletei már ott motoszkálnak James Cameron fejében

Az Avatar 5. nem zárja le James Cameron univerzumát, további tervek vannak.