Főoldal Kritikák/tesztek Filmkritikák Godzilla x Kong: Az új birodalom kritika
Filmkritikák

Godzilla x Kong: Az új birodalom kritika

Godzilla és Kong porig rombolta mindazt, amit eddig felépítettek köréjük.

275
Godzilla x Kong: Új birodalom
Forrás: Warner Bros.

A bukásra ítélt Godzilla II – A szörnyek királya és a sikeres Godzilla Kong ellen között úgy tűnt, hogy a Legendary Pictures kidolgozott egy szilárd tervet arra, miként lehet felépíteni a Szörnyuniverzumot. A hollywoodi feldolgozások egyik nagy erőssége a látvány volt, ahogy a Toho klasszikus kaijuját életre keltették a filmvásznon. Ez volt az előző film sikerének kulcsa, most viszont Adam Wingard átesett a ló túloldalára, mert az új filmjével még azt is sikerült elrontania, ami eddig működött ezekben a filmekben. Egyszerűen túl sok dolgot szerettek volna megmutatni egy filmben, s ettől az annyira kusza lett, hogy az univerzum egyik leggyengébb filmjéről beszélünk most.

Godzilla x Kong: The New Empire
Forrás: Warner Bros.

A premier előtt felmerült, hogy látnunk kell-e a sorozatot az Apple TV-n, hogy értsük Az új birodalom sztoriját. Nos, nem, semmiről nem maradtál le, ha kimaradt a sorozat, ám segítség lehet a történet megértésében, hogy mégis mi történik a szemünk előtt, mert Godzilla és Kong ismét egy olyan csatában találja magát, amely meghatározza az emberiség sorsát. Miután az emberiség megbarátkozott a szörnyek királyával, elfogadták, és egyfajta hőssé vált az emberek szemében, a Godzilla x Kong: Az új birodalom cselekménye ott veszi fel a vonalat, hogy Godzilla ismét pusztításba kezdett. Nincs ezzel semmi baj – mondhatja a rajongó -, erről kell szólnia egy filmnek a Titánokról, ugyanakkor joggal tehetjük fel a kérdést, hogy mivel más a 2014-es Godzilla, ott az emberiség a szörnyet látta a hüllőben, mert letarolta San Franciscót és milliók vesztették életüket, miközben egymás torkának feszültek a Titánok. A helyzet most sem jobb, egyszerűen szemet hunyunk felette, mert időközben legyőzött egy King Ghidorah-t és Mecha-Godzillát, így az emberek szemében egy hős lett Godzilla.

A készítők mit sem tanultak a korábbi hibákból, a Titánok mellett ismét “fontos” szereplői a történetnek az emberek. Visszahoztak néhány ismerős arcot, újra itt van Dr. Ilene Andrews antropológus nyelvész (Rebecca Hall), Bernie Hayes podcaster (Brian Tyree Henry) és Jia (Kaylee Hottle). Egytől egyig szerethetőek, de már a Godzilla Kong ellen is bizonyította, hogy az emberek jelentik a gyengepontot. Azt reméltük, hogy sikerül javítani ezt a csorbát a folytatásban, de még a korábbiakhoz képest is gyengébb szerepet kaptak. Őszintén csak annyi szerepük van, hogy elmondják azt, mit csinálnak a Titánok, ha nem lenne egyértelmű.

Godzilla x Kong: Az új birodalom
Forrás: Warner Bros.

Az emberek legfontosabb szerepe az lenne a történetben, hogy bemutassák a Titánokat a nézőknek. Ilene jelentős időt töltött a kaiju-k tanulmányozásával, így azt várnánk tőle, hogy megválaszolja azokat a kérdéseket, amelyek felmerülnek a nézőkben a szörnyekkel kapcsolatban, ehelyett a közönséget testesíti meg a filmben. Ő fogalmazza meg azokat a kérdéseket, amelyek felmerülnek bennünk: valami aggasztja Godzillát, de a Monarch tudomást sem vesz a közelgő veszélyről egészen addig, amíg Ilene örökbefogadott lányának, Jiának (Kaylee Hottle) riasztó látomásai lesznek. Eddig a tudósoknál fel se merült, hogy esetleg Kongnak lehet-e köze a rejtélyes dolgokhoz.

A Godzilla x Kong: Az új birodalom kimondja azt, amit a Szörnyuniverzum korábbi filmjei nem tudtak: Godzilla és Kong mellett az emberek valójában mellékszereplői ennek a világnak. Rengeteg idő elment erre, hogy a franchise beismerje ezt, de legalább most a készítők is kimondják ezt, és ezzel az okos döntéssel mélyebbre áshatnak a Titánok rejtélyébe. A rajongók álma mindig is az volt, hogy teljes egészében a Titánokról készüljön film, és részben ez teljesült most.

Godzilla x Kong: The New Empire
Forrás: Warner Bros.

Akár egy természetfilm is lehetne, ahogy bemutatja Kong új életét az Üreges Földön. Nem kellenek szavak, hogy éreztessék a magányt, hiszen eddig a pontig úgy gondoltuk, hogy Kong fajának utolsó élő példánya. Bár Kong nem beszél, de arcára van írva minden szava, a szemei pedig jól adják vissza örömét és fájdalmát egyben. Az Üreges Föld egy csodálatos, de félelmetes hely. Több alkalommal is úgy próbálják éreztetni Kong magányát, hogy csoportos vadállatokkal kell megküzdenie. Láthatjuk azt is, hogy mennyire vonakodik, de kísértésbe esik, hogy a felszínre jöjjön, ahol tudja, hogy Jia és Godzilla várja. Kong érzelmei még összetettebbé válnak, amikor találkozik az óriásmajmok egy csoportjával az Üreges Földön.

Kong élete egyik pillanatról a másik megváltozik. Egy szóváltást nem hallunk Kong és a fiatal (fogadott fia) Suko között, de kapcsolatuk folyamatosan fejlődik, különösen akkor érezhető ez a két Titán között, amikor találkoznak a majomszörnyek sebzett vörös uralkodójával, a Sebhelyes királlyal. Bármennyire is érdekes Kong történetének vizuális bemutatása, Az új birodalom túl sokszor fordul az emberekhez, hogy megmagyarázzák, éppen mi történik. A stúdió biztonsági játékot játszott, nem bízott a közönségben, hogy értelmezni tudják a mitológiát, és ezért magyarázatra szorulnak a történet mellé. Kong és a Sebhelyes király összecsapása a legjobb, amit valaha láttunk két Titán között egy mozifilmben. Ha kihagyjuk az embereket teljesen, egy lebilincselő szörnydráma tárul a szemünk elé rengeteg akcióval.

Godzilla x Kong: The New Empire
Forrás: Warner Bros.

Mondhatnánk, hogy gombócból is sok. Imádjuk a Titánokat, őket akarjuk látni minden percben, de kreatív megoldások sokszor nevetségessé teszik őket. Egyfelől látványos, ahogy Godzilla hátán csatába indul Kong, de ebből a jelenetből egy jó karikatúra is születhetne, amelyben Kongot az emberhez hasonlítják. Ez csak egy a sokból, sorolhatnánk még a butaságokat, amiktől a film nem lesz élvezhetőbb vagy szórakoztatóbb, inkább kínosabb.

A Godzilla x Kong: Az új birodalom kielégítő lehet azoknak, akik több harcot, szörnyet és látványos akciójeleneteket akartak látni a folytatásban. Ők elégedetten állnak fel, s hagyják el a termet, ellenben a másik oldallal, mert ők többet szerettek volna látni attól, hogy néhány Titán egymásnak feszül. Mindenki többet várt ettől a filmtől, hogy megalapozza a Szörnyuniverzum jövőjét a filmvásznon, de nehéz elképzelni, hogy mi következik ezután.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...