Főoldal Másvilág FEJTÁGÍTÓ: Az X-Menek nagy dilemmája: Kitty Pryde soha nem volt mutáns?
Másvilág

FEJTÁGÍTÓ: Az X-Menek nagy dilemmája: Kitty Pryde soha nem volt mutáns?

Kitty Pride nem tartozik a mutánsok közzé?

630
X-Men

Ahogy az már egy korábbi cikkben is tárgyalásra került, a Marvel X-Menek mutánsai egy igen exkluzív klub, de úgy tűnik, hogy az egyik igen szeretett tagjuk mégsem mutáns. Kitty Pryde, aki időközben Kate Prydera változtatta nevét, a Maraduerek, egy kalóztársaság királynője, kénytelen volt tudomásul venni, hogy nem csatlakozhat az X-Menek új hazájához, Krakoa szigetéhez. Halála óta pedig csak még nyilvánvalóbbá váltak ennek okai is, ahogy az a Maraduers#10 számában is taglalják, hogy valószínűleg Kitty igazából soha nem is volt mutáns.

A Dawn of X újraindításában az X-Menek egy új szigetre költöztek és megalapították Krakoa mutáns nemzetét, ahová minden mutánst szívesen fogadtak, függetlenül attól, gonoszak voltak-e vagy sem. Még a halott mutánsokat is feltámasztották, hogy megint családjaikkal együtt élhessenek ebben a paradicsomi környezetben. Csak egy X-Men hős nem tudott csatlakozni hozzájuk, Kate Pryde, a veterán csapattag, aki képes volt szilárd anyagokon is áthatolni, és aki ennek ellenére kénytelen volt tudomásul venni, hogy Krakoa nagy portálja nem engedi át, a sziget fala bezárul előtte.

Elkeseredetten, de elszántan vállalta hát, hogy Krakoa csempészeti tevékenységének vezetőjeként hajózva tud bejutni csak a szigetre. Nyilván áruk és mutánsok csempészete nem egy veszélytelen feladat, ha Krakoa szuverenitását meg akarják őrizni. Ráadásul minden nagyon rosszra fordult, mikor Kate bajtársa, Sebastian Show, úgy látta hogy Pryde csak akadályozza őt a Hellfire Corporation vezetésében, ezért elárulta és megölte Katet, a Vörös Királynőt.

Ugyan más mutánsok visszatérhetnek haláluk után az életbe, de Prydenál ez nem működik. A Gerry Duggan írta és Stefano Castelli rajzolta Maraduers#10 számban megerősítésre kerül, Charles Xavier és az Ötök csapatának pedig be kellett látniuk, hogy a mutáns felélesztési protokollok Katenél hatástalannak bizonyulnak. Nos, vagy Krakoa érez ellenszenvet a lány iránt, vagy Kate egyszerűen nem illik bele az új mutáns paradigmába, mert hogy nem is mutáns. De ha nem mutáns, akkor mégis ki Ő?

A Rozsomák (Farkas) Halála történet egyik cselekményszálából talán választ kaphatunk erre a kérdésre. A Tom Taylor és RB Silva alkotta Admantium Agenda minisorozatból megtudhatjuk ugyanis, hogy a Bosszúállók felfedeznek egy X-Men gonosztevő, Mister Sinister, által készített adatbázist, amely a Föld összes mutánsát számon tartja. Igaz a csapat megsemmisíti az adatbázist, de azért Vasember vet rá előtte egy pillantást, és sokkoló felfedezést tesz: az egyik X-Men alvóügynök, akinek génjeit szándékosan manipulálták, hogy mutánsnak tűnjön, pedig egyáltalán nem az.

A hamis mutáns személyazonossága ugyan nem derült ki, de ha egy gonosztevő alvó ügynököt akart a mutánsok közé küldeni, akkor Pryde tökéletes jelöltnek látszik ehhez. Kate még fiatal korában csatlakozott az X-Menekhez, afféle bajba jutott, zavart tiniként, akiket Xavier mindig támogatott. Kate erejével bármilyen anyagot, szerkezetet biztonsággal áttör. Kinek éri meg az erőfeszítéseket, hogy létrehozzon egy hamis mutánst? Az egyik válasz lehet maga Mister Sinister, aki a mutáns DNS-ekkel kísérletezik, hogy új kreációkat hozzon létre. Az X-Meneknek azonban rengeteg ellensége akad, számos mutánsokat gyűlölő, emberi uralmat akaró szervezet, neheztelő országok, vagy antimutáns csoportosulások is készíthettek egy alvó ügynököt.

Persze nem csak ez az egy oka lehet annak, hogy Kate nem várt vendég Krakoában. Elég sok utalás található arra, hogy Krakoa valójában sötét titkokat rejt, és bizonyos mutánsoknak nem adatik meg a felélesztés lehetősége, mint Destiny esetében, akinek hatalma és tudása megakadályozhatja Xavier terveit. A Maraduers#10 száma az X-Men rajongók nagy kedvencének Kate Prydenak történetét veszi górcső alá. Krakoa valamiért nem fogadja be Katet, és nem elsősorban azért, mert valószínűleg nem mutáns, hanem mert a sziget sok-sok titkot tartogat még magában. Talán Pryde valódi természetére egyszer majd fény derülhet, ha sikerül visszatérnie az életbe, persze ha valaha is képes lesz erre.

Szerző

Engem az TV nevelt fel (azért nem szószerint a készülék ) A filmek és a sorozatok, szorosan a fiam után, a Mindeneim, és imádok írni róluk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események