Főoldal Másvilág FEJTÁGÍTÓ: Amerika Kapitány egyszer még magával a Sátánnal is megküzdött
Másvilág

FEJTÁGÍTÓ: Amerika Kapitány egyszer még magával a Sátánnal is megküzdött

Amerika Kapitány számos szörnyű gonosztevővel megütközött az évek során, de egy korai képregény szerint, magával a Sátánnal is szembekerült.

512

Jack Kirby rajzoló és Joe Simon író, 1940-ben debütáló szuperhőse, Amerika Kapitány, az elmúlt évtized során már rengeteg gazemberrel vette fel a harcot. Hitlert is kiütötte (több mint 100xor) vagy egy csapat vérfarkassal csatázott, de Batmannel is összerúgta már a port. Az első Bosszúálló karrierjének legelején pedig, ahogy azt az 1942-es Captain America #21 számából megtudhatjuk, szó szerint ördögi vitába keveredett, méghozzá magával a Sátánnal.

A történet már eleve egy figyelmeztetéssel indít:

Józanságod ajtaján kopogtat. Csontjaid mélyéig hatol a gonosz hűvös lélegzete. Miért? Mert ezt senki élő szeme nem láthatja…füle nem hallhatja…

Ígéretes kezdet, ugye? A sztori főként a gonosztevő Balthar a Varázsló első (egyben egyetlen) megjelenésére összpontosít, aki elszigetelve magát az emberektől a sötét tudományok tanulmányozására szentelte idejét. Úgy tűnik véletlenül, de megidézi a Sátánt, aki elvárja Balthartól, hogy szolgálja őt, máskülönben az életével lakol. Az Ördög megparancsolja Baltharnak, hogy hozza el neki, az igazság és jóság legnagyobb bajnokát, akinek legyőzésével bizonyíthatja a Föld feletti uralmát.

Balthar egy kristálygömb segítségével követi Amerika Kapitányt. Végül, miután belekóstol a bűnözésbe és annak csábító útjára lép, elrabolja Buckyt egy feljegyzést hátrahagyva, amellyel búvóhelyére, egy barlangba csalja Kapit. Balthar üldözése alatt, Amerika Kapitány egy pillanatra elakad, megpróbálják félrevezetni, de sikeresen veszi az akadályt, és folytatja a varázsló követését.

A titkos barlangban Kapi megöli a varázslót, méghozzá úgy, hogy Balthar szemeiből sugárzó, halálos lézer visszapattan a Kapitány pajzsán, amely megsemmisíti a gazembert. A megmentett Bucky azonban még nem nyugodott meg, rossz megérzése be is igazolódik, ugyanis hirtelen hőseink lábai alatt remegni kezd a föld, a megnyílt barlangból pedig előjön a Sátán, aki szembeszáll, a földi emberek jóságát képviselő legnagyobb bajnokkal. Aztán, meglepő módon, egy igen rövid és egészen szokványos küzdelemben, amely kábé egy másfél oldalig tart, Amerika Kapitány, szinte nagyobb erőfeszítések nélkül, legyőzi az ördögöt. A legfurább, hogy Kapi arckifejezése az, ami a végső döfést adja a Sátánnak, hogy végül visszasomfordáljon a pokolba. Az ördög visszavonulását így magyarázza: A szemeid! Nem bírok a szemedbe nézni! Fejezzük be! Elismerem a vereségem!

A Sátán eltűnik, de a bosszúállás ígéretével hagyja magára Buckyt és Kapit a barlangban. Habár vitatható, hogy a Sátán a legfélelmetesebb ellenségként tartható számon a képregényben, (a korábbi 1941-es Captain America #5 -ben Vörös Koponya ijesztőbb grafikát kapott) mégis párosunk (megmagyarázhatatlan okokból) úgy dönt, hogy soha, senkinek nem mondják el, min mentek keresztül. Valószínűleg úgy gondolják, hogy a sok őrült dolog ellenére, ami a Marvel Univerzumban megtörténhet, a Captain America#21 számban lezajlott eseményeket mégis elég nehezen kezelnék az emberek.

Szerző

Engem az TV nevelt fel (azért nem szószerint a készülék ) A filmek és a sorozatok, szorosan a fiam után, a Mindeneim, és imádok írni róluk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események