Főoldal Másvilág FEJTÁGÍTÓ: A Marvel képregények most Ms. Marvel szupererejéről rántja le a leplet
Másvilág

FEJTÁGÍTÓ: A Marvel képregények most Ms. Marvel szupererejéről rántja le a leplet

Kamala Khan, azaz Ms. Marvel a Marvel egyik legerősebb, nem emberi hőse, de hogy is működnek valójában hősnőnk képességei?

457
Kamala Khan Ms Marvel

Kamala Khan, azaz Ms. Marvel a Marvel egyik legerősebb, nem emberi hőse, de hogy is működnek valójában hősnőnk képességei?

A képregényekben Ms. Marvelnek vannak a leginkább sorsdöntő képességei, no de hogyan működik is ez erő valójában? 2013-ban, mikor Ms. Marvelt létrehozták, egyfajta ‘mindenki’ hőseként képzelték el. A híres istenek, szörnyek, szuperkatonák és időutazók marveli világában Kamala csak egy hétköznapi lány, aki aztán rájön, miután szembenéz a Terrigen Köddel, egy mutagén anyaggal, hogy Ő egy Embertelen. A találkozás hatására teste mutáción esik át, ami egyik napról a másikra szuperhatalmat ad neki.

Akkoriban Kamala rajongója volt a szuperhősöknek, igaz Marvel Kapitánynak egyáltalán nem volt megszállottja. Az első képregényoldaltól kezdve nyilvánvaló volt Kamala karaktere, hősiessége, és soha nem fért kétség hozzá, hogy Khan azt az életet választja, amellyel aztán a Marvel egyik legfontosabb tini hősévé válik. A Marvel Studios egy Disney+ tévésorozattal valamint egy még tervezett, jövőbeli filmmel igyekszik bevezetni a tini szuperhőst a Marvel Moziverzumba. Igaz, G. Willow Wilson a karakter társalkotója, kicsit bizonytalan még abban, miként lehet majd Ms. Marvel erejét bemutatni a filmvásznon.

Wilson a következőket nyilatkozta erről:

Valójában nem az volt a célunk, hogy egy olyan szuperhőst alkossunk, aki megfelelő filmpotenciállal rendelkezik.

Wilson szerint Kamala hatalma meglehetősen hátborzongató lehet egy filmes jelenetben, mivel képességeivel inkább horrorisztikus testi változásokat produkál. Kamala nyújtani, növeszteni vagy zsugorítani is tudja magát, saját akaratából. Ennek apropóján, nézzük is meg Kamala Khan elképesztő hatalmának eszköztárát.

Ms. Marvel alap szuperképességei

Marvel kisasszonyt mindig valamilyen polimorf alakban ábrázolják, mivel képes megváltoztatni az alakját, ami általában méretváltozást jelent. Kamala képes növeszteni vagy épp kicsinyíteni magát. Azzal, hogy méretes óriássá vagy épp kicsiny hangyává tud átalakulni rémálommá változtatja ellenfelei életét. Mi több, Ms. Marvel nem csak arról dönt, hogy növekszik vagy épp csökkenti a méretét, de képes kizárólag egyetlen testrészét megváltoztatni, ahogy Ő mondja naggyá tenni. Ez azt jelenti, hogy akár képes csak az öklét felnagyítani, vagy épp a lábait nagyra nyújtani. Mikor Kamala megváltoztatja testrészeit, azok különlegesen nagy erővel is bírnak, így öklével emberfeletti erővel tud odacsapni, míg lábával óriási lépésekre és nagy sebességre képes. Kamala ennek ellenére normális emberi életerővel bír, ami miatt könnyen kimerül, és így sokkal többet is eszik, mint egy átlagember. (Úgy tűnik, az ételekkel bevitt felesleges kalóriák egyfajta üzemanyagként szolgálnak számára.)

Idővel Kamala egyre jobban kiismerte erejét, és rájött, hogy molekuláit is megváltoztathatja, amivel alakváltó képességekre tett szert. Tony Starkot is becsapta, elhitetve vele, hogy ő tulajdonképpen Tony jó barátja, James Rhodes. Egy másik alternatív dimenzióban Kamala Khan addig fejlesztette ezt a képességét, hogy az Embertelenek városának, Attilannak egyik legjobb kémjévé vált. Kamala testével való kísérletezéseit olyan kreatív szintre fejlesztette, hogy képes ökléből kalapácsot formálni vagy épp ejtőernyővé válni, hogy zuhanó embereken segítsen. Az is bebizonyosodik, hogy molekuláinak sűrűségét is meg tudja változtatni. Idővel bőre acélossá válhat és hatalmas lábai is akár egy tonna súlyként nehezedhetnek a testére.

Kamala Khan egy időutazó (vagyis valami hasonló)

Nem meglepő az előbb leírtak alapján, hogy a Marvel valamiféle ál-tudományos magyarázattal jött elő Kamala képességeivel kapcsolatban. Az anyag nem létrehozható és nem megsemmisíthető, ergo Kamala növekedése és zsugorodása ellentmond a fizika törvényeinek. A Marvel a következőkkel magyarázza Kamala karakterét. Ms. Marvel hozzáférhet egy bizonyos ideiglenes örvényhez, amin keresztül kölcsönzi illetve kölcsönbe adja atomjait az időn keresztül. Amikor Kamala zsugorodik molekuláinak egy részét az örvénybe szállítja, mikor növekszik további molekulákat hív ki onnan. Emiatt Kamala kifejezetten érzékeny az időzavarokra, és ezért egy kaland során, egy hibásan működő Einsten-Rosen híd elég rossz irányba befolyásolja erejének működését.

Létezik pár utalás arra vonatkozóan, hogy a Marvel híres multiverzumán kívül létezik egy személyes örvénye is Kamalának. Amennyiben ez igaznak bizonyul, akkor Kamala minden alternatív valóság verziója hozzáférhet ehhez az örvényhez. Elméletileg korlátlan számú párhuzamos dimenzió létezik, így Kamala számára nincs anyagi határ. A gyakorlatban azonban Khan ereje használatával energiát éget el.

Kamala öngyógyító képességei, melyek Farkaséval vetekszenek

Van egy utolsó képesség, melyet a Kamala Khan rajongóknak tudni illik, méghozzá Kamala öngyógyító képessége, amellyel olyan sérülésekkel is elbír, amiket maximum Farkas volt képes orvosolni. Furcsa mód Ms. Marvel ezen képessége függetlenül működik minden más képességétől. Ha Kamala megsérül, nem használhatja más tulajdonságát, vissza kell térnie alap állapotába, míg meg nem gyógyul. Kamala egyébként nem foglalkozik az öngyógyítás eme korlátaival mondván, hogy ez a képessége csak hasznára válik. Az öngyógyítás egy olyan tényező, amelyet az alkotók általában figyelmen kívül hagynak, G. Willow Wilson viszont kifejezetten Kamala legfontosabb képességének tartja, hiszen ez egy olyan erő, amellyel Khan mindig visszatérhet bármilyen sérülést is szenved el. Lehetséges, hogy Kamala öngyógyítási képességét eltúlozzák, és emiatt aztán kómába esik. Lényegében… ez egy igazi csavar is lehetne a történetben.

Kamala Khan erejének, hatalmának eszköztára igazán lenyűgöző, ám G. Willow Wilsonnak talán igaza lehet abban, hogy ezt nem lesz majd könnyű feladat bemutatni a Marvel Moziverzumban. Ms. Marvel a képregényekhez lett tervezve, tökéletesen illeszkedve egy olyan laza, kinetikus stílushoz, amit nehéz egy tv műsorra vagy épp mozira áthelyezni. Még a képregények is csak fokozatosan tudják megragadni és bemutatni testének szörnyűséges változásait és fikcióit. Kamala Khan egyre veszélyesebb és nagyobb ellenségekkel néz szembe. Persze az is igaz, hogy ez valami olyasmivel szolgál a Marvel Univerzumnak, amivel eddig más műsor vagy film, A Hangyán kívül, még nem igazán foglalkozott.

Szerző

Engem az TV nevelt fel (azért nem szószerint a készülék ) A filmek és a sorozatok, szorosan a fiam után, a Mindeneim, és imádok írni róluk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Venom 2. - Vérontó
Filmek

A Venom 3. forgatási fotója árulkodik arról, hogy a film kapcsolódik az MCU eseményeihez

Eddig csak találgattunk, most a Venom 3. kulisszák mögötti fotója megerősítette a...