Főoldal Filmek Christopher Nolan végre elmagyarázta, hogy kell értelmezni az Eredet befejezését
Filmek

Christopher Nolan végre elmagyarázta, hogy kell értelmezni az Eredet befejezését

Nem éppen ilyen választ vártak a rendezőtől, hogy mit jelent az Eredet sokat vitatott befejezése.

1k
Eredet

Christopher Nolan filmjei után sokszor vakarjuk a fejünket, és talán a legnagyobb fejtörést a 2010-es Eredet okozta. Egyfajta multiverzumot teremtettek a filmben, a központi cselekmény egy rablásra összpontosított, amely egy álomszerű valóság több szintjén történik, a végén pedig a főszereplő Leonardo DiCaprio sorsa látszólag boldog véget ér a családjával.

A film rajongói gyakran megkérdőjelezték, hogy pontosan mit is látnak a film utolsó pillanataiban, és kétkedtek, hogy a befejezés valós-e, vagy csak az álom egy másik szintje. Az Oppenheimer promóciós körútján a Wired kérdésére a legendás filmrendező próbált választ adni, hogy szerinte mit kell a nézőknek leszűrniük a film zárójelenetéből, amely mindenkit arra késztetett a bemutató után, hogy megkérdőjelezze, mi a valóság és mi nem.

Ezalatt azt értem, hogy az Eredet vége pontosan erről szól. Van egy nihilista nézete annak a befejezésnek, ugye? De az is, hogy továbblépett és a gyerekeivel van. A kétértelműség nem érzelmi kétértelműség. Hanem intellektuális a közönség számára.

Christopher Nolan

Mint sok más film, az Eredet is nagyobb figyelmet igényel a nézőktől, hogy lépést tudjunk tartani a cselekménnyel. Annyi csavar van a cselekményben, hogy csak többszöri újranézés után kezdtük megérteni, hogy mit akar mondani a film, és a filmben található jelenetek közül melyek valósak és melyek épülnek a tudatalattira.

Valószínűleg sokan konkrét választ vártak a rendezőtől, azonban Nolan szavai alapján Cobb utolsó jelenetét továbbra is mindenki szabadon értelmezheti, ahogy akarja, és bár lesznek, akik elégedettek lesznek a rendező válaszával, hogy tudják, Nolan hogyan akarta lejátszani a jelenetet, akadnak majd olyanok is, akiket nem győzőtt meg arról, hogy mit láttak, és az mit jelent.

Eredet
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Oppenheimer
Filmek

Hány millió dollár ütötte Christopher Nolan markát az Oppenheimer és az Oscar után?

Mennyi volt Christopher Nolan fizetése az Oppenheimer után, ami tarolt az idei...

Christopher Nolan
Filmek

Christopher Nolan már a következő filmjén dolgozik, ami egy tévésorozat feldolgozása lehet

Az Oscar után Christopher Nolan már a következő film forgatókönyvét írja.

Christopher Nolan
Filmek

Christopher Nolan horrorfilmet rendezne

Mi lesz Christopher Nolan következő filmje?