Főoldal Filmek Christopher Nolan elmagyarázta, miért olyan hangosak a filmjei, hogy még a színészeket is alig lehet hallani
Filmek

Christopher Nolan elmagyarázta, miért olyan hangosak a filmjei, hogy még a színészeket is alig lehet hallani

Sok kritikát kapnak Nolan filmjei, amiért olyan fülsüketítően hangosak, és a dialógusokat is alig lehet megérteni.

24
Oppenheimer

Christopher Nolan korunk legnagyobb rendezője, akinek filmjeit a rajongók és a kritikusok egyaránt szeretik, de olykor őt sem kímélik. Egy visszatérő probléma, hogy sokszor nagyon hangosak a filmjei és emiatt a színészeket is alig lehet érteni. Ebből gyakran semmit nem vesznek észre a magyarok, mivel a szinkron javít ezen, ám jól mutatja a hibát, hogy az anyanyelvüket beszélő angolszászok sem értik a színészek mondataikat a hangkeverés miatt.

A sötét lovag – Felemelkedés és a Tenet című filmeknél is felmerült ez a probléma, de Nolan legutóbbi életrajzi drámája, az Oppenheimer is szembesült ezzel a problémával, amire a rendező most magyarázatot adott. Az Insiderrel beszélgetve Nolan elárulta, hogy nem szívesen használ ADR-t (utólagos szinkfornfelvételt) az utómunkálatok során.

Szeretem az adott pillanatban nyújtott teljesítményt használni, nem pedig azt, hogy a színész később újra felmondja a szövegét. Ami egy művészi döntés, amivel egyesek nem értenek egyet, és erre megvan a joguk.

Christopher Nolan

A felkészítők körében egy megszokott és sokak által támogatott eszköz az utólagos szinkronfelmondás, mivel ezzel pont azt érik el, hogy a párbeszédek tisztábbak lesznek, jobban lehet érteni a színészeket a filmben. Nolan azonban nem rajong az ADR-ért, ehelyett inkább szereti megélni az adott pillanatot, ahogy a jelenet felvétele alatt a színészek felmondják a soraikat; kivétel A sötét lovag – Felemelkedés, ahol Tom Hardy dialógusának nagy részét újra kellett venni Bane maszkja miatt, ugyanis alig volt hallható a színész.

Nolan az interjúban kitért arra is, hogy mennyire rajong az IMAX-kamerákért, és ez néha hatással lehet a párbeszédek minőségére is. Elsőre furcsának tűnhet, hogy egy képi eszköz milyen hatást gyakorolhat a hangra, de van összefüggés.

“Vannak bizonyos mechanikai fejlesztések. Az IMAX most építi az új kamerákat, amelyek még csendesebbek lesznek. De az igazi áttörést a szoftvertechnológia jelenti, amely lehetővé teszi a kamerazaj kiszűrését. Ez hatalmasat fejlődött az alatt a 15 év alatt, amióta ezeket a kamerákat használom. Ennek segítségével olyan intimebb jeleneteket készíthetünk, amelyekre korábban nem lettünk volna képesek.”

Az elmúlt tíz évben hatalmas fejlődésen ment keresztül a filmkészítés. Emlékezzünk csak vissza, hogy a 2010-es évek elején még csak elvétve használták az IMAX-kamerákat, sőt, teljes filmet nem is lehetett rögzíteni velük, hiszen nem volt olyan eszköz. A Bosszúállók: Végtelen háború volt az első film, aminél tényleg, valódi IMAX-kamerát használtak a Russo fivérek.

Christopher Nolan

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

WGA
Filmek

Pénteken eredménytelenül zárultak a tárgyalások a stúdióvezetők és a WGA között

Továbbra sincs megállapodás a nagy stúdiók és a WGA között, folytatódik a...

Guillermo del Toro
Filmek

Guillermo del Toro megerősítette, hogy dolgozott egy Star Wars-filmen

Az Oscar-díjas rendező Star Wars-filmen dolgozott, és három szóban még azt is...

Marvelek
Filmek

A Marvelek költségvetése állítólag jóval több, mint amiről eredetileg beszéltek

Nia DaCosta nyilatkozata után úgy tűnt, a Marvelek lehet a stúdió legolcsóbb...

Thor: Szerelem és mennydörgés
Filmek

Taika Waititi üzent azoknak, akik a Thor: Szerelem és mennydörgés miatt kritizálták

Buta, unalmas és nagyon gyerekes volt a Thor: Szerelem és mennydörgés.