Lightyear

Box Office: A Lightyear nem debütált valami fényesen a kasszáknál, és még a Jurassic World: Világuralmat sem tudta lenyomni

A Top Gun: Maverick és a Jurassic World: Világuralom volt a Lightyear két kihívója.

Múlt héten mutatták be a Pixar Animation Studios legújabb alkotását, amitől sokan – köztük mi is – sokkal többet vártunk előzetesen. Április végén a Las Vegas-i CinemaCon alatt levetíttek a rajzfilmből harminc percet, ami után tettünk egy merész kijelentést, hogy az év egyik legjobb rajzfilmjét láttuk, de korai volt az öröm. A végeredmény elmaradt a várakozástól.

A Lightyear 51 millió dolláros jegybevételével kezdett múlt hétvégén az amerikai jegybevételi listán, ami még a Jurassic World: Világuralm ellen sem volt elég, holott Colin Trevorrow alkotását már második hete játsszák a mozikban. A Variety beszámolója szerint a marketing előtt 200 millió dolláros gyártási költségvetésből készült Lightyear legalább 70 millió dolláros bevételre számított az első hétvégén Észak-Amerikában. Ehelyett az 51 millió dolláros bevétele alulmúlta az elvárásokat, és a Jurassic World: Világuralom mögött a második helyre szorult, mivel a Jurassic World harmadik része 58,6M dollárral zárt a hétvégén.

A Világuralom még a nyitóhétvégéhez képest is majdnem 60%-os visszaesést produkált, ami meglepően nagynak számít, hiszen 145 millió dollárhoz viszonyítva a tengerentúlon. Világviszonylatban már jobban teljesít a legendás dinó-franchise legújabb része, hiszen a bevétel meghaladja már a 622 millió dollárt is. Nemzetközi szinten a Lightyear 43 piacon további 34,6 millió dollárral zárt, így globális összértéke 85,6 millió dollárra nőtt.

A Lightyear nagy film volt a Pixar számára, hiszen amellett, hogy a Toy Story szeretett univerzumában játszódik, ez az első Pixar-film, amely a 2020-as Előre című film óta a mozikba került. A Lelki ismeretek, a Luca és a Pirula Panda animációs rajzfilmeket sok országban nem mutatták be a mozikban (itthon vetítették őket), s egyenesen a Disney+-on kaptak helyett exkluzív tartalomként.

Sajnos a Pixarnak a már említett Jurassic World: Világuralom és a Top Gun: Maverick ellen kellett felvenni a kesztyűt a jegypénztáraknál. Az 1986-os Top Gun című film Tom Cruise főszereplésével készült folytatása a harmadik helyen végzett, és újabb 44 millió dollárt keresett Észak-Amerikában.

Egy összevetésben a 2009-es Avatar az egyetlen olyan blockbuster, aminek az akkori 50M dolláros bevételével felülmúlta Cruise legújabb alkotását a negyedik hétvégén a mozikban. A Top Gun: Maverick 466 millió dollárt keresett Észak-Amerikában, globálisan pedig már átlépte a 885 millió dollárt, ezzel Tom Cruise valaha készült legjövedelmezőbb mozifilmje.

A június 22-én a Disney+-on bemutatót kap a Doctor Strange az őrület multiverzumában című film, ami a box office listán 4,2 millió dollárral a negyedik helyen végzett, a Disney The Bob’s Burgers Movie filmje pedig 1,1 millió dollárral zárta az első öt helyet.

Total
1
Shares
Previous Article
Thor: Szerelem és mennydörgés

Thor meztelenkedős jelenetének valódi okáról beszélt Taika Waititi a Thor: Szerelem és mennydörgésben

Next Article
Kevin Feige

Kevin Feige hamarosan nagy bejelentést tesz, jöhet a Marvel Moziverzum 5. fázisa

Related Posts