Főoldal Filmek Az Egyesült Államokban mostantól be lehet perelni a filmstúdiókat a “félrevezető” előzetesekért: mi lesz veled így, Marvel Studios?
Filmek

Az Egyesült Államokban mostantól be lehet perelni a filmstúdiókat a “félrevezető” előzetesekért: mi lesz veled így, Marvel Studios?

Két rajongó pert indított, amiért kedvencüket kivágták a filmből, és anyagi kár érte őket.

423
Bosszúállók: Végtelen háború
Forrás: Marvel Studios

A jelenséggel valószínűleg mindenki találkozott már, amikor a stúdió által bemutatott előzetesek olyan jeleneteket tartalmaznak, amelyek nem kapnak helyet a film végleges vágásában, vagy esetleg “kozmetikázzanak” az adott képkockát, hogy elrejtsenek egy meglepetést. De jelenséget okozhatja az újraforgatás is, amire számtalan példát láttunk erre a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet bemutatója előtt.

Az utóbbi idők egyik legbizarrabb jogi eredménye született meg a napokban, hogy egy amerikai bíró úgy döntött, hogy hamis és félrevezető reklám matt a mozilátogatók mostantól beperelhetik a stúdiókat, ha félrevezetőnek ítélt trailereket adnak ki. A döntés jogerős, így a stúdióknak a jövőben kétszer is meg kell gondolniuk, milyen előzetest adnak ki egy érkező filmjükhöz.

A döntés azután született meg, amikor két filmnéző úgy döntött, hogy pert indítanak a stúdió ellen Danny Boyle Yesterday című filmje miatt. Miután meglátták a 007 Nincs idő meghalni női sztárját, Ana de Armast a trailerben, úgy döntöttek, hogy kikölcsönzik a filmet, és legnagyobb bánatukra, a szexi színésznőt kivágták a filmből (a színésznő egy szerelmi szál szerepét kapta volna, de feleslegesnek ítélték a történet szempontjából).

A Universal azzal próbált visszavágni, hogy a filmelőzetesek az első alkotmánymódosítás értelmében védettek, és inkább úgy kell tekinteni ezekre, mint egy háromperces történethez hasonló “művészi, kifejező műre”, azaz reklámként kell értelmezni a képsorokat. A bíró nem értett egyet ezzel az érveléssel. Magyarul, ezután, az Egyesült Államokban bárki beperelheti a Marvel Studiost, ha félrevezető előzeteseket gyártanak. Erre több példát is láttunk az elmúlt évtizedben, de talán a legjobb eset erre a Bosszúállók: Végtelen háború előzetese volt. Az első trailerben a vakandai harcban Hulkot is láttuk, miközben a zöld melákot egyszer sem láttuk (teljesen átváltozva) a film második felében.

A bírói döntés értelmében a hamis reklám vádja csak abban az esetben alkalmazható a stúdió ellen, ha a trailer “jelentős részét” kivágják a filmből, vagyis több alternatív jelenetet is kukáznak a készítők. Visszatérve még a két sértettekre, egy csoportos perben 5 millió dolláros kártérítést követelnek, miután 3,99 dollárt “feleslegesen” fizettek ki egy olyan kölcsönzött filmért, amiben nem láthatják kedvencüket.

Bosszúállók: Végjáték
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Deadpool & Rozsomák
Filmek

A franchise leghosszabb része lesz a Deadpool & Rozsomák

Kell aggódnunk, hogy bepisilünk a Deadpool & Rozsomák vetítése alatt?

Vasszív
Sorozatok

Megerősítették a Vasszív 2025-ös bemutatóját

Jövőre érkezik Riri Williams, azaz Vasszív önálló sorozata.

Daredevil
Sorozatok

9 epizóddal 2025 tavaszán jön a Daredevil: Born Again

Felére csökkentették a Daredevil: Born Again epizódjainak számát.