Főoldal Filmek Alien: Covenant – nem is Xenomorph volt a filmben, hanem Protomorph
Filmek

Alien: Covenant – nem is Xenomorph volt a filmben, hanem Protomorph

Habár a világsajtó, és mi is úgy neveztük az Alien: Covenant szörnyét, hogy Xenemorph, de ez téves volt, még nem fejlődött ki teljesen az idegen.

909
Alien: Covenant

Habár a világsajtó, és mi is úgy neveztük az Alien: Covenant szörnyét, hogy Xenemorph, de ez téves volt, még nem fejlődött ki teljesen az idegen.

A legnagyobb Alien-rajongók hívták fel a figyelmet, hogy igazándiból nem is azzal a szörnnyel találkoztunk a legújabb Ridley Scott filmben, mint amivel a Nostromo utasainak gyűlt meg a baja. Pontosan nem lehet tudni, hogy miféle fenevaddal állt szembe a Covenant hajó legénysége, mit teremtett meg David (Michael Fassbender), de az biztos, hogy még nem az elhíresült Xenomorph-fal találták szembe magukat. De akkor mivel?

A rajongók csak úgy nevezik, Protomorph, de fontos kiemelnünk, hogy ez nem hivatalos elnevezés. Habár a legtöbb elemzésben – köztük az Alien: Covenant kritikánkban mi is hívtuk – Xenomorphnak hívták a lényt, ami téves, ugyanis ez az Alien nem az, amit A nyolcadik utas: a Halálban láttunk. Nem sokkal az Alien: Covenant filmezését követően információk jelentek meg a médiában, köztük a film új ragadozóiról. Kettőt közülük már a trailerekben és promóciós anyagokban is megmutattak. Bár Ridley Scott elárulta, hogy a filmben találkozunk a Facehuggerrel, Chesbursterrel és a „Nagy Fiúval”, de azt egyszer emelte ki, hogy az Alien ugyanaz lesz, mint amivel az eredeti 1979-es részben találkoztunk. Helyette Scott a hangsúlyt inkább arra helyezte, hogy elmagyarázza, ki és miért hozta létre a lényeket.

A Xenomorph

Az ikonikus Alien egészen önálló megjelenést mutatott a filmben. Magas volt, biomechanikus testet kapott, miközben elegánsan, gyorsan és félelmetesen közlekedett. A hátán négy kis szarv állt ki, a koponya alatt pedig a gerincoszlop türemkedett ki.

A Protomorph

Sokan azt hitték, vagy hiszik, hogy amit láttak az Alien: Covenant előzetesben, az egy Xenomorph volt, de ahogy ezt írtuk, ez nem igaz. Szembetűnő különbségeket lehet felfedezni a Xenomorph-hoz képest, akár a mozgásában, akár a megjelenésében. Kezdjük is rögtön a külsejével. Sokan észrevették, hogy mennyire „simább” a bőre, és hiányoznak a biomechanikai részek (kábelnek tűnő tárgyak) a testéről. A végtagok, az ujjak és a bordák is úgy néznek ki, mintha sima bőr fedné azokat. Figyelembe véve, hogy ezek a lények a rovarokhoz hasonlóan fejlődnek ki, többször vedlenek, s koruk későbbi szakában érik el a kifejlett külsőt, elképzelhető, hogy még nem szilárdult meg a külső borítás, ezért láttuk olyan bőrszerűnek, puhának a Protomorphot. Ezt akár magyarázatnak is tekinthetjük, miért különbözött a Xenomorphtól.

Ha a két faj állát hasonlítjuk össze, akkor ott nagyobb eltéréseket vélünk felfedezni. A Xenomorphnak rendkívül keskeny és hegyes szemfogai voltak, valamint áttetsző ajkak. Igen ám, csak a Protomorphnak meglehetősen emberi fogsora volt, és még áttetsző ajkakat sem figyelhetünk meg. Az új lény arcáról és koponyájáról is hiányoznak a biomechanikus vonások. De még az említett gerincnyúlványnak sincs nyoma.

Végezetül a Protomorphnál ellentétes viselkedést figyelhetünk meg a Xenomorphfal szemben. A képernyőn sokkal nagyobbnak festették le a Xenomorphot, mozgása is viszonylag lassú volt. Zsákmányát előbb elragadja, „játszott” vele picit, majd kegyelmet nem érezve, brutálisan végzett áldozatával. Mind a Protomorph, mind pedig a Neomorph állati viselkedést mutatott. A felsorolt tények, különbségek és viselkedések után kijelenthetjük, hogy az Alien: Covenantban nem az ismert Xenomoprhot láttuk.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Aliens vs. Avengers
Másvilág

A Marvel összeereszti a Bosszúállókat a Xenomorphokkal a képregényekben

Már nagyon várták a rajongók, hogy a Bosszúállók és a Xenomorph összecsapjon.