x
Close


Közelgő események

Filmek

A Marvel rámutatott, hogy mi az igazi különbség Vasember és Amerika Kapitány között

Egy kulcsfontosságú különbséget fedtek fel Vasember és Amerika Kapitány között.

A Marvel rámutatott, hogy mi az igazi különbség Vasember és Amerika Kapitány között
  • Publishedjúlius 28, 2021

A Captain Marvel legutóbbi számában Carol Danvers éppen azt magyarázza Ms. Marvelnek, hogy mi a valódi különbség Vasember és Amerika Kapitány között. Bár minkét Bosszúálló a maga nemében hős, azonban az ok, amiért harcolnak – és ami még ennél is fontosabb, hogy amiért nem hajlandóak feladni – teljesen eltérőek. Amiért Marvel Kapitány újra és újra talpra áll, mert túl makacs elfogadni a vereségét, úgy megvannak Vasembernek és a Kapitánynak is saját érvei, hogy folytassák a harcot.

A Captain Marvel #30. számában egy rövid kis háttértörténetről olvashatunk Jamie McKelvie szerzőtől. A képregényben Carol Danvers legnagyobb rajongójával, Kamala Khan-nal beszélget. Carol arról beszél, hogy hősként eléggé hiábavalónak érzi magát. Kamala próbál önbizalmat önteni Carolba, rámutatva azokra a dolgokra a környezetében, amelyek Marvel Kapitány tetteinek köszönhetően jobbra fordultak. Carol aggodalmát fejezi azzal kapcsolatban, hogy makacssága már nem elég ahhoz, hogy hősként újra felálljon, és érdekes meglátással van a Bosszúállók társairól, Amerika Kapitányról és Vasemberről.

Marvel Kapitány meglátása szerint Amerika Kapitány azért áll fel szüntelenül, mert „ez a helyes dolog”, szemben Vasemberrel, aki azért nem képes feladni, mert „a jövőben hisz”. Érdekes megvizsgálni a hősök motivációit, különösen azért, mert a két hős hite szöges ellentétben állnak egymással. Amerika Kapitány úgy harcol, hogy közben a módszerekre összpontosít, miközben megingathatatlan erkölcsére támaszkodik. Tony azonban a célokra összpontosít, bármit megtesz, ami csak kell, hogy biztosítsa céljait az általa elképzelt jövőben. Jobban megértjük a két karakter közötti ellentét, ha olyan kontextusba helyezzük őket, mint az Amerika kapitány: Polgárháború eseményei, ahol ellentétes oldalon harcolt Vasember és a Kapitány mind a képregényekben, mind a filmvásznon.

Így már érthető, hogy Steve Rogers és Tony Stark miért feszül olyan gyakran egymásnak. Amerika Kapitány kitart erkölcsei mellett, és nem hajlandó meghátrálni attól, amit helyesnek vél, figyelmen kívül hagyva az amerikai nép akaratát, mielőtt végül feladta elveit. A másik oldalon Vasember, aki a harcok kimenetelére és a békés jövőre fókuszál, miközben egy másik dimenzióban a törvényen kívül létrehozott egy sötét börtönt, megalkotta Thor sötét klónját, nanitokat fecskendezett gonosztevők vérébe, hogy az oldalára állítsa a nemeziseket, magyarul bármire képes a célért. Világos, hogy az eszközök nem számítottak, amíg eléri a célját Vasember.

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.