Főoldal BREAKING A Hangya és a Darázs: Kvantumánia kritika
BREAKINGFilmkritikák

A Hangya és a Darázs: Kvantumánia kritika

A Hangya 3. része tényleg nagyobb, jobb, de mégis hiányzik belőle valami.

522
A Hangya és a Darázs: Kvantumánia
Forrás: Marvel Studios

Kezdetét vette a Marvel Moziverzum ötödik fázisa, és egyből belevágtunk a közepébe. Paul Rudd még mindig nagyon szerethető Scott Lang szerepében, aki a Bosszúállók: Végjáték eseményei után új életet kezdett. Scott egy ünnepelt hős, nyugodt és boldog életet kezdett, és életében a legfontosabb, hogy behozza az elvesztegetett időt, minden idejét igyekszik a lányával tölteni. Emellett memoárt írt Look Out For The Little Guy címmel, és a The New York Times bestseller címerét is kiérdemelte. Számtalan csata és némi vonakodás után Lang többnyire megbékélt azzal, hogy szuperhős. Scott már csak arra vágyik, hogy apa legyen; miután 8 évet kihagyott Cassie életéből (három évet a börtön miatt, ötöt pedig azért, mert Thanos elporlasztotta egy csettintéssel).

A Hangya és a Darázs: Kvantumánia

Scott tudta nélkül Cassie (Kathryn Newton) az apja nyomdokaiba lépett, és már többször is letartóztatták, bár teljesen más okokból, őt nem lopásért kapták el. Legutóbb azért került rács mögé, mert ott volt egy békés tűntetésen a hajléktalanokért, akik utcára kerültek, miután elvesztettek mindent a pittyenés után. Cassie okos, kíváncsi és rajong a tudományért. Az apja tudta nélkül megcsinálta az első szuperhős ruháját, illetve hátul a garázsban megépített egy olyan eszközt, amivel tanulmányozni tudja a Kvantumbirodalmat. Az eszközzel Cassie jeleket tud küldeni a birodalomba, hogy felfedezze az ismeretlent, ahova eddig csak nagyon kevesen jutottak el. A dolgok azonban rosszra fordulnak, ahogy bekapcsolják a gépet, a Scott- és Pym-családot “beszippantja” a Kvantumbirodalom, és ezzel kezdetét veszi az őrült kaland.

Itt ismerhetjük meg Kangot, a Hódítót (Jonathan Majors), az időutazót, a Kvantumbirodalom uralkodóját. A karaktert először a Disney+ Loki című sorozatában láthattuk, ott a He Who Remains nevet viselte, a mostani filmben viszont egy teljesen másik variánsát ismerhetjük meg a főellenségnek. Bár Kang az egész első felvonás alatt árnyékban marad, jelenléte csak érezhető, de nem látható a filmben. A feszültség tapintható, amikor a karakterről beszélnek, még a nevét sem mondják ki a filmben, annyira rettegnek tőle. Amikor pedig megjelenik a filmben, azonnal az MCU egyik legérdekesebb gonosztevőjévé válik. Kang, a Hódító hatalmas és nagyobb fenyegetést jelent, mint bármelyik korábbi gonosztevő – Thanosnál is nehezebb ellenfélnek bizonyul. Hosszasan és egészen részletesen vezetik fel az MCU új főellenségét. Egy kis háttértörténetből ismerhetjük meg a Hódító múltját és motivációját, hogy mi vezérli őt, miért akarja leigázni a Multiverzumot. Bár Kang, a Hódító szupererővel és fejlett technikával rendelkezik, képtelen elhagyni a Kvantumbirodalmat Scott segítsége nélkül. Kezdetben Scott ellenzi, de nincs más választása, kénytelen belemenni az alkuba.

A Hangya és a Darázs: Kvantumánia

Kang a filmben zseniális intellektussal, hiperfejlett technológiával és telekinetikus képességekkel büszkélkedhet. Kang fogta a Kvantumbirodalmat, és a börtönt egyszerűen birodalmává varázsolta, otthonokat rombolt le, a birodalom lakóinak csontjaira felépítette a saját királyságát. Jonathan Majors nagyszerűen hozza a szerepet, és nagyon komolyan veszi, hogy ő lett a The Multiverse Saga szupergonosza. Kang, a Hódító karizmatikus és természetesen erős múlttal bír a Marvel képregényeiben, noha akárcsak Thanosnak, neki is mások az indítékai, miért akarja az univerzumokat elpusztítani. Bár nem teljesen világos, hogy pontosan mi a terve, miután megszökött a Kvantumbirodalomból, Kang legközelebb a Bosszúállókkal fog megküzdeni, amire utalást is kaptunk a filmben, hogy megteremti a Kang-dinasztiát – ami ugye a következő Bosszúállók-film címe.

A Hangya és a Darázs: Kvantumánia

Hope van Dyne (Evangeline Lilly) nagy karakterfejlődésen ment keresztül a 2015-ös A Hangya óta. Kezdetben tényleg csak egy mellékszereplő volt, idővel azonban belőle is hős lett, ahogy az előzős és a mostani film címe is mutatja. Egyenrangúként kezelik a Hangyával, de mégis hiányzik belőle az egyénisége. Hiába vezet saját alapítványt, segít a problémák megoldásában, a Föld leghatalmasabb hőseivel harcol, és a legújabb filmben a karakter egyénisége még inkább megmutatkozik. Sokkal többet kihozhattak volna a karakterből, de valamiért úgy gondolták, hogy maradjon mellékszereplő Hope, és attól a kevés szereptől is megfosztották, amit a második filmben kapott.

Az új történetben különösen nagy szerepet kapott Kathryn Newton, valamint Michelle Pfeiffer alakítását emelnénk ki, ők a legértékesebb szereplői az új résznek. Annak ellenére, hogy Cassie még új ebben a szuperhősvilágban, mindent megtesz, hogy segítsen a rászorulókon, még akkor is, ha ezzel veszélybe sodorja magát. Mindig figyel az esélytelenebbekre, és akár még életével is kész fizetni, hogy felszabadítsa a Kvantumbirodalomat. Cassie egy bátor és bájos harcos. Michelle Pfeiffer mint Janet van Dyne megmutatja, milyen képességeket fejlesztett ki, hogyan alkalmazkodott az ottani élethez, mielőtt kiszabadították volna a Kvantumbirodalomból; csaknem 30 évet raboskodott Janet ebben a miniatűr univerzumban. Michelle Pfeiffer már a debütálásában is elragadó volt, most pedig hogy nagyobb szerepet kapott, egyszerűen odáig vagyunk érte. A film minden aspektusában remekel, az akciótól és a romantikától kezdve a vígjátékon át a drámáig, egyszerűen fantasztikus ebben a szerepben Pfeiffer. Michael Douglas mint mindig, most is nagyon könnyen lehozza a szerepet, de Hope-hoz hasonlóan Hank is háttérbe szorul.

A Hangya és a Darázs: Kvantumánia

Bár közel sem olyan őrült, mint amilyenek lehettek volna, bőven találunk fantáziát Kvantumbirodalom látványvilágában: a színes növény- és állatvilágtól kezdve az élő épületekig. A lehetőség adott volt, de a készítők nem éltek vele, és egyfelől szomorú, hogy a Kvantumbirodalom legelborultabb jelenete az, amit már az előzetesekben is láttunk, amikor végtelenül sok Hangyával találkozhatunk. Magával a megvalósítással nincs nagy baj, a sorozatok vizuális effektjei és a legutóbbi filmek után abszolút fejlődést figyelhetünk meg, de nagyobb probléma, hogy az Avatar: A víz útja látványvilága után óriási visszalépés.

A film bemutatja, hogy Scott Lang milyen messzire hajlandó elmenni a lányáért, Cassie-ért. Kész kockára tenni az életét, és a világ (vagy jelen esetben a birodalom) végére is elmenni érte. A megpróbáltatások ellenére, amelyeken keresztülmennek, és a titkok ellenére, amelyek már önmagukban is fenyegetést jelentenek, kiállnak egymásért. A szeretet és a család a film legfőbb témája, a film végére pedig világossá válik, hogy mennyire nagy szükség van ezekre a hősökre, hogy tovább színesítsék az MCU-t.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Venom - Az utolsó menet
Filmek

A Venom – Az utolsó menet feltárja a szimbióták eredetét, a szimbióták teremtőjét?

Venom és a szimbióták teremtője, a sötétség ura is szerepet kaphat a...

Deadpool & Rozsomák
Filmek

Rekordbevétellel nyithat a Deadpool & Rozsomák

Történelmi jelentőségű lehet a Deadpool & Rozsomák nyitóhétvégéjre.