x
Filmek

A Gyűrűk Ura-filmtrilógia: A bővített változat maraton

A trilógiák egyik nagy átka, hogy sokszor nem tart ki a lendület a harmadik rész végéig. Ezért is jó A Gyűrűk Urát nézni, mert itt szó sincs ilyenről.

A Gyűrűk Ura-filmtrilógia: A bővített változat maraton
  • Publishedáprilis 10, 2020

A trilógiák egyik nagy átka, hogy sokszor nem tart ki a lendület a harmadik rész végéig. Ezért is jó A Gyűrűk Urát nézni, mert itt szó sincs ilyenről.

Az önkéntes karantén nagyon sok olyan dolgot hoz magával, amit nem igazán szeretünk. Nem tudunk találkozni a barátainkkal, nem tudunk utazni és még moziba járni sem. A sort pedig még folytathatnánk a végtelenségig.

De emellett rengeteg pozitív hozadéka is van, például lehet minden idők egyik – ha nem a legnagyobb – trilógiájából maratont tartani. Na de nem a mozis verzióból, abból bárki tud. Mivel mi keményvonalas geek-ek vagyunk, így csakis a bővített verzió jöhet szóba. A Gyűrűk Uráról lesz szó a következő néhány sorban, ami nem is kritika, hanem egy filmrajongó véleménye egyik kedvenc filmsorozatáról, amit sok év után most nézett meg először újra. Vigyázat, teljesen szubjektív sorok következnek!

A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége (2001)

Történetünk Hobbitfalván kezdődik, ahol Zsákos Bilbó úgy dönt, hogy otthagyja a nyugis mindennapokat és átteszi a székhelyét tündeföldre. A kedvenc gyűrűjét pedig otthagyja unokaöccsére. Frodó összeszedi a bandát és elindulnak Völgyzugolyba. Itt aztán úgy alakul, hogy ki kell bővíteni a bandát és csatlakozik hozzájuk még két ember, egy tünde, egy törp és Szürke Gandalf. Aki szeret talányokban beszélni, a többiek „legnagyobb” örömére. Így Frodónak nagyjából halvány lila fogalma nincs mi vár rá.

Legmenőbb karakter, aki nem tagja a Gyűrű szövetségének

Sok mindent lehet mondani Arwenre, de hogy menő azt nem. Na ehhez képest, ahogyan megmenti Frodót a nazgúlok elől, az előtt sokan megemelhetjük a létező és nem létező kalapunkat.

Oscar-jelölés és díjak

13 jelölésből 4-et váltott díjra a Legjobb fényképezés, Legjobb smink (az lett volna csoda, ha ezekért az orkokért nem kap díjat), Legjobb speciális effektusok és a Legjobb filmzene kategóriában.

Alternatív storyline, amire kíváncsiak lettünk volna

Bilbó búcsúbulija egy Másnaposok szerű storyval, ahol mindenki az Egy Gyűrűt keresi egészen szórakoztató lehetne.

Amit meg fogsz könnyezni

Itt kérdés sem volt, melyik jelenet nyer – bocs Gandalf. Szegény Sean Bean – egy 2019-es cikk szerint több mint 25-ször halt meg a filmvásznon – karaktere, Boromir majdnem enged a gyűrű csábításának, de sajnos későn eszmél és belefut egy uruk-hai csapatba. Megpróbálja a lehetetlent, de sajnos nem jön össze a túlélés. Ellenben minden idők egyik legmeghatóbb jelenetét kapjuk cserébe. Ahogy Boromir belefúj Gondor kürtjébe és körbenéz az uruk-hai csapatot várva, férfi legyen a talpán, aki nem könnyezi meg.

Ivós játék

Ezt a részt ne terheljük ivós játékkal, bőven lesz rá még alkalom. De ha már mindenképpen fogyasztani akarunk valamit, ilyen játékidő mellett csakis a rövid kerülhet szóba.

Amikor kimehetsz pisilni

Bármikor amikor Aragorn és Arwen közös jelenetben szerepel.

A soundtrack, amivel nem tudsz leállni

Amire mindenki emlékszik

A nyitó jelenetsor, avagy hogyan is került a gyűrű Bilbóhoz és járt pórul Gollam. Ami a moziváltozatból kimaradt, de nem kellett volna: Aragorn meglátogatja anyja sírját Völgyzugolyban. Amikor Peter Jackson nem bírt magával: Érdekes, de Jackson itt még teljesen türtőztetni tudta a CGI imádatát.

Funfact

A Szarumánt játszó Christopher Lee haláláig minden évben elolvasta a trilógiát, annak megjelenése óta. Ezen kívül a stábból ő volt az egyetlen, aki találkozott J.R.R. Tolkien-el.

A moziba került verzió hossza 178 perc, míg a bővített 228 perc. Gyártási költség: 93 millió dollár. Amerikai és világszintű bevétel: 315 millió az USA-ban, összesen 887 millió dollár.

A Gyűrűk Ura: A két torony (2002)

Ez az a rész, aminek se eleje, se vége és mégis a legjobb a trilógiából. Van itt minden, amit szeretnénk. Három szálon futó cselekmény, halottaiból feltámadt Gandalf, Helm-szurdoki csata – aminél jobbat én még életemben nem láttam – és szenvedő Zsákos Frodó.

Legmenőbb karakter, aki nem tagja a Gyűrű szövetségének

Szoros a verseny Theoden király és Haldír között, de nálam utóbbi nyer. Bár lehet bárki menőbb egy tünde harcosnál? Talán csak az Angmari boszorkányúr. Itt talán egy kiegészítést tehetünk még a „legmenőbb jelenet” kategóriában, amiben Legolas ledeszkázik egy ork pajzson a Helm-szurdoki falainak lépcsőjén. Ennyi elég is, nem lehet leírni. Látni kell.

Oscar-jelölés és díjak

6 jelölés és 2 díj, a Legjobb hangvágás és a Legjobb speciális effekt kategóriákban.

Alternatív storyline, amire kíváncsiak lettünk volna

Egy vágatlanabb verzió az ent tanács gyűléséről, biztos sokaknak segítene orvosolni az álmatlanságukat.

Amit meg fogsz könnyezni

Éowyn éneke Théodred sírjánál, a második film legszebb jelenete. De ez a rész emellett is bőven tartalmaz érzelmes pillanatokat.

Ivós játék

Amikor a szereplők hirtelen minden indok nélkül valamilyen más nyelvre váltanak az angol/magyar helyett. Szépen le fogsz részegedni a film végére.

Amikor kimehetsz pisilni

Bármikor amikor Aragorn és Arwen közös jelenetben szerepel. Hmm..ez valahonnan már ismerős?!

A soundtrack, amivel nem tudsz leállni

Amire mindenki emlékszik

„Jöttömre öt nap múltán számítsatok. Pirkadatkor. Kelet felől.” És amit egy fehér mágus megígér, az úgy is lesz…

Ami a moziváltozatból kimaradt, de nem kellett volna

Visszaemlékezős jelenet Denethorról, Faramirról és Boromirról. Nagyon szépen elmélyíti mindazt, amire a mozi változatban nem volt rendesen idő.

Amikor Peter Jackson nem bírt magával

Itt már láthatóak a jelei a CGI imádatnak, nem kell mindennek feltétlenül arany színben csillognia. Viszont a történet robog előre, fel sem tűnik milyen hosszú a játékidő.

Funfact

Amikor Aragorn, Legolas és Gimli megtalálja az uruk-hai holtesteket és azt hiszik Trufa és Pippin is ott van a rakás alján Aragorn belerúg egy sisakba majd egy hatalmasat ordít. Itt sok színészkedésre nem volt szükség, mert a rúgás közben Viggo Mortensennek eltört a lábujja, ami igazán fájdalmas lehetett. Ez az igazi method acting.

A moziba került verzió hossza 179 perc, míg a bővített 235 perc. Gyártási költség: 94 millió dollár. Amerikai és világszintű bevétel: 342 millió az USA-ban, összesen 951 millió dollár.

Written By
Tóth Bálint

Imádom a mozgóképeket, legyen az film, sorozat, doku, rövidfilm vagy csak egy ötletes klip. Minden jöhet. És néha még írok is róluk.