Főoldal Játékok JÁTÉKTESZT: Days Gone
Játékok

JÁTÉKTESZT: Days Gone

Lássuk hát milyenre sikerült a Sony első idei nagyobb exkluzív játéka, amely szintén a "zombis" témát boncolgatja.

645

Lássuk hát milyenre sikerült a Sony első idei nagyobb exkluzív játéka, amely szintén a “zombis” témát boncolgatja.

Teher alatt nő a pálma?

A Sony tavalyi éve egyszerűen zseniálisra sikeredett. Olyan magasságokba is eljutottak, amiről maguk sem biztos hogy álmodtak. Az új szférába emelkedett és teljesen átdolgozott God of War, a hangulatában egyedi és történetmesélési szempontból kiemelkedő Detroit Become Human vagy Spider-Man barátságos pókembere mind-mind kolosszális sikerek voltak a pénztárnál és a díjátadókon is. Kijelenthető, hogy a japánok a konzolok mellett játékkiadóként is az élre törtek. A sok kiváló Sonys exkluzív után komoly súly nehezedett a Bend Studiosra.

Most is meghúzzák még a generáció végét. A következő PlaySation még vagy egy évig tuti nem érkezik, szóval van idejük még jó játékokat kiadni. Pletykálják a Last of Us part 2-t , a Ghost of Tsushimát és titokzatos Death Strandinget is. Azonban ezek a játékok még bőven a jövő zenéjeként tekinthetőek. Van nekünk már egy megjelent alkotásunk is, amelyről eddig nem beszéltünk. Ő nyitja a japánok 2019-es exkluzív kínálatát, remélhetőleg a következő alkotások követik majd ebben a fázisban. Remek cím indítani, hiszen zseniálisra sikeredett. Lássuk hát a zombi hordák királyát, a motoros bajkeverés ékkövét. Következzen hát a Days Gone!

Mitől mások ezek a “zombik”?

Deek, azaz Deacon St. John szolgál majd a főhősünkként. Egy igazi megosztó figura, aki azonban mindent érthető indokból tesz és egy összességében szerethető karakter. Drifterként dolgozik a társával Piással (Boozer), amely egyfajta független zsoldost takar, feladataink például a fejvadászat és a Korcsok (Freakerek) irtása. Apropó Frakerek… Az összeomlott civilizációt elárasztják a Freaker (igen, itt az élőhalottak nem zombik, hanem fertőzöttek, úgynevezett Freakerek) hordák. Hasonlóan működnek, mint a World War Z-ből már megismert ilyesfajta “szervezet”, amely nem véletlen. Mi egy általuk benépesített Oregonba csöppenünk, amelyben azonban nem ők az egyetlen ellenségeink és ezt hamar meg is tapasztaljuk majd.

Már a játék eleje drámával kezdődik, amely bizony kihatással lesz az egész történetre. Fontos szerepet kap a motorunk a sztoriban, hiszen ha lehet úgy mondani, ő a másik társunk. Deek egy vérbeli motoros, aki törődik a szeretett paripájával. Nem olyan egyszerű az egész, mint ahogy az elképzeljük. A vasparipa irányítása egyszerre szórakoztató és kicsit felülemelkedik az árkádos jellemzőkön is. A világot bejárni egy élmény, még ha néha egy picit nehéz is a sok akadály miatt. A  történet előrehaladtával egyre jobban keressük az elhagyatott “erőforrásokat”, tehát a rongyokat a sebeink ellátásra vagy fát a nyílvesszőhöz, esetleg benzint a szeretett közlekedési eszközünkbe. Igen, annyi realizmust azért tartalmaz a vezetés, hogy ki tud fogyni a benzinünk és máshogy viselkedik a paripa a különböző talajviszonyokon.

Az Umbrella szerepében a NERO

Az ismeretlen eredetű vírus azonban nem csak az embereket fertőzi meg. A szabadon bejárható világban farkasok, varjak sőt medvék is egymás és a mi életünkre törnek. Nappal általában meghúzzák magukat, viszont este elindulnak táplálékot szerezni, tehát veszélyesebbek is olyankor. Ne tévesszen meg senkit, napközben is összeakadhatunk velük, csupán éjszaka gyakrabban találkozhatunk ezekkel a bizonyos ragadozókkal. Korcsokból sem egy fajta tanyázik a széles-nagy világban. Az átlagos Freakerek nem szívósak, viszont vannak nagyobb és erősebb fertőzöttek is, akikhez már nem árt egy molotov koktél és esetleg párat bele is kell tárazni. Vannak azonban kisebb, fiatalabb “mások” is, akik a kamaszokból fejlődtek ki. Ők nem feltétlen fognak minket megtámadni, csupán figyelnek és várják, hogy a “nagyok” elvégezzék a munka oroszlán részét. Mindenképpen a Bend javára kell írni, hogy a természetben előforduló ellenfelek egymást is támadják. Néha csak jó nem beleavatkozni és nézni, ahogy a különböző ellenségek egymást ritkítják.

Melyik tábor tagja leszel?

A világ bizony táborokra oszlott. Egy ilyen fertőzés után az emberek egészséges társaikkal érzik magukat biztonságban, azonban azok közül sem minddel. Így alakultak ki a különböző “frakciók”. Mike motorosai békésen élnek együtt, azonban például Carlos egy fura öncsonkító kultuszt vezet, még Tucker egyfajta gulágot húzott fel, ahol a nem fertőzött emberek a biztonságukat véres-verejtékes munkával fizetik meg. Fontos a jó kapcsolat a különböző táborokkal, hiszen onnan adhatnak számunkra munkákat, továbbá a felhalmozott javakat a táborokban válthatjuk át és kereskedhetünk velük. A különböző “frakciók” nem teljesen önállóak. Ők is kereskednek és háborúznak egymással, mintha csak a való életben lennénk. Eredetileg a tetteinknek lett volna következménye, azonban a Bend Studios az utolsó pillanatban kivágta ezt belőle, tehát csupán szemléljük merre halad a kalandunk az idők során.


A sztori kellőképpen hosszú. Olyan 30 órányi kalandot tartogat számunkra a játék, amely egyáltalán nem kevés. Több szálon fut a történetünk, van olyan amely már az alkotás felénél véget ér, azonban akad három olyan is, amely végigkíséri az egészet. Szinte várható volt, így mivel ez is fertőzöttekről szól, található benne egy Umbrella Corporation-re hajazó vállalat. A NERO egy ugyanolyan gonosz, számító óriáscég, amely gyakorlatilag bármit megtehet. Az egyik szálon az ő ténykedéseiket fogjuk jobban szemügyre venni, felfedezni. NERO szérum kell azonban a fejlődéshez is, amelyet különböző irányzatokban tudunk megtenni.

Nem lehet minden pozitív…

Negatívumból is meg kell említeni amúgy egy párat. Első, és talán a legszembeötlőbb a bugok tömkelege. Sok esetben tartalmaz a játék érthetetlen belassulásokat még a PS4 Pro esetében is. Néhol popupos grafika, különféle meg nem jelenő textúrák és scriptelési hibák. Ezeket azonban egy javítás segítségével könnyen lehet orvosolni, és a Bend már dolgozik is rajta gőzerővel. Másik, amit hibaként meg lehet említeni a motorozás maga. Kicsit átgondolatlanul lettek megtervezve az utak, néhol egyszerűen gondot okoz a kanyarok bevétele. Ehhez tartozik az üzemanyag jelensége is. Még akkor is problémát jelent, amikor tank már teljesen fel van fejlesztve. Harmadik még maga Deacon szinkronhangja. Néha érthetetlen a hanghordozása és ez főleg motorozás közben jön elő. Mikor mások csak kedélyesen csevegnek ő szinte kiabál.

VÉGSZÓ

A Bend Studios nagyon odatette ezt a művet. Nem volt könnyű egy ilyen telített piacra egy jó “zombis” játékot prezentálni, nekik mégis sikerült. Van egy pár kisebb érthetetlen hiba benne, amelyek nélkül ez a mű még sokkal-sokkal jobb lenne. Hozzá kell tenni azonban, hogy a Metro Exodus és a Resident Evil 2 mellett mindenképpen az év eddigi egyik legjobb játéka. Akinek van valamilyen PS4 konzolja, annak mindenképpen érdemes beszereznie, hiszen Deacon kalandja egy rég nem látott színt visz a “zombis” játékok világába.

Szerző

Egészen pici koromban szerettem bele a játékokba és mindenbe ami technika. A jéték rovatot vezetem és próbálok nektek érdekességeket hozni a témában.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Stellar Blade
PlayStation

Visszatérítik a Stellar Blade árát az elégedetlen játékosoknak

A Sony meghallotta a kritikákat a játék cenzúrájával kapcsolatban.

Rise of the Ronin
Játéktesztek

Rise of the Ronin teszt

Tesztünk az új PlayStation 5 exkluzív szamurájos játékról.