Főoldal Filmek Elon Muskot és a Warnert beperelték a Szárnyas fejvadász 2049 producerei, mert mesterséges intelligencia által generált képekkel reklámozták a Tesla eseményét
Filmek

Elon Muskot és a Warnert beperelték a Szárnyas fejvadász 2049 producerei, mert mesterséges intelligencia által generált képekkel reklámozták a Tesla eseményét

Elon Musk zseni vagy szélhámos? A Tesla eseménye miatt most beperelték a milliárdost.

141
Szárnyas fejvadász 2049
Forrás: Warner Bros.

Az Alcon Entertainment szerzői jogi pert indított a Tesla és a Warner Bros. Discovery ellen a We, Robot eseményen használt, mesterséges intelligencia által generált képek miatt. Bár továbbra is kérdéses, hogy a Tesla bemutatóján bemutatott önvezető járművek valaha piacra kerülnek-e, a Szárnyas fejvadász 2049 mögött álló egyik produkciós cég úgy véli, hogy Elon Musk megsértette a szerzői jogaikat az eseménnyel, ezért bírósághoz fordultak.

Röviden:

- A Teslát beperelték a We, Robot eseménye miatt.
- Szárnyas fejvadász 2049 producerei nem adtak engedélyt a felhasználásra.
- Az Én, a robot rendezője is elégedetlen volt.

A The Verge cikke foglalkozott hosszasan a témával, hogy a Szárnyas fejvadász 2049 producerei, pert indított a Tesla, Elon Musk, és a Warner Bros. Discovery ellen, azzal vádolva őket, hogy egy mesterséges intelligencia által vezérelt képgenerátort használtak a We, Robot esemény promóciós anyagainak létrehozásához, melyek a 2017-es sci-fi film képeit idézték. A film szerzői jogainak tulajdonosa az Alcon most azt állítja, hogy a WBD és a Tesla október 10-én, órákkal a bemutató előtt küldött egy kérést, hogy a film képeit felhasználhassák a kaliforniai Warner Bros. stúdióban tartott bemutatón.

Bár a WBD rendelkezik bizonyos licencjogokkal a film felett – hiszen ők mutatták be -, az esemény nemzetközi élő közvetítése miatt a képek felhasználásához közvetlenül az Alcon engedélyére volt szükség. Amikor az Alcon jogi és licencelési osztálya tudomást szerzett az ügyről, határozottan elutasították a Tesla kérését, hogy „ne történjen félreértés az esemény lebonyolítása során.”

„Bármely elővigyázatos márkának, amely bármiféle partnerségre készül a Teslával, figyelembe kell vennie Musk masszívan felerősített, erősen politizált, szeszélyes és önkényes viselkedését, amely néha gyűlöletbeszédbe hajlik” – áll az Alcon keresetében. „Az Alcon nem akarta, hogy a Szárnyas fejvadász 2049 bármilyen módon kapcsolatba kerüljön Musk-kal, a Teslával vagy bármelyik Musk-céggel ezen okok miatt.”

Az Alcon visszautasítása ellenére a Tesla állítólag úgy döntött, hogy a Szárnyas fejvadász 2049 képeit egy mesterséges intelligencia képgenerátorával átalakítják, hogy azokat ne lehessen utólag támadni. Az esemény során Musk a franchise-t név szerint említette, miközben a jövő sci-fi ábrázolásairól beszélt, és a livestream egy olyan képre vágott, amelyen egy férfi hosszú kabátban áll egy romos, apokaliptikus városképpel a háttérben – kísértetiesen hasonlít a beállítás Ryan Gosling sétáló karakterére a filmből, ugye?

Screen Shot 2024 10 21 at 4.31.53 PM
Kísértetiesen hasonlít a Tesla víziója a Szárnyas fejvadász 2049 jelenetére.

A szerzői jogi megsértés mellett az Alcon azzal is vádolja a céget, hogy soha nem kapott tájékoztatást a Tesla és a WBD között megkötött bármilyen megállapodásról. Az Alcon úgy véli, hogy a megállapodás lehetőséget biztosított a Teslának a Warner Bros. stúdió és felszerelés használatára, és egy promóciós elemet is tartalmazott, amely „megengedte vagy akár kötelezővé tette, hogy a Tesla összekapcsolja a Cybercab-et a stúdió egyik vagy több mozifilmjével.”

Az Alcon keresete nem részletezi pontosan, hogy mennyi kártérítést követelnek, de egyértelműen úgy gondolják, hogy Musk, a Tesla és a Warner Bros. Discovery tisztában voltak a kép jogosulatlan felhasználásával és azzal, hogy mi volt a mögöttes cél, és támogatták vagy más módon segítették ezt a helytelen cselekedetet.

Az esemény után az Én, a robot rendezője is szóvá tette, hogy szerinte Musk ellopta a film látványtervét, mert az eseményen bemutatott járművel és robot kísértetiesen hasonlított a film látványtervéhez. Proyas még nem nyújtott be keresetet a bíróságon.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...