Főoldal Filmek James Cameron elküldte a búsba a kritizálókat, akik kínosnak találják a Terminátor párbeszédeit
Filmek

James Cameron elküldte a búsba a kritizálókat, akik kínosnak találják a Terminátor párbeszédeit

Keményen odaszólt James Cameron, de van benne igazság.

295
James Cameron
Forrás: 20th Century Studios

Nem férhet kétség ahhoz, hogy James Cameron a valaha volt egyik legnagyobb filmrendező. Cameron nevéhez több franchise is fűződik, a Terminátor, a Terminátor 2: Az ítélet napja, A bolygó neve: Halál, a Titanic, és persze ott van még az Avatar. A box office TOP 5-ös listáján pedig három film is Cameron nevéhez fűződik, szóval a filmgyártás legnagyobbjáról beszélünk.

Bár a 2009-es film technikai bravúr volt, sok kritika érte a történetet, amit egyesek középszerűnek, illetve a párbeszédeket “kínosnak” tartották. Ezek nem új keletű kritikák, visszatérő problémák az ítészek szerint. Az Empire magazinnak adott interjúban, a Terminátor 40. évfordulója alkalmából Cameron üzent a bírálóinak.

Nem valamiféle Szent Grálként tekintek a filmre, az egyszer biztos. Ha visszanézem most, vannak részek, amelyek elég kínosak, és vannak részek, amelyeknél azt mondom: ‘Igen, egész jól csináltuk az akkor rendelkezésünkre álló erőforrásokhoz képest.’

James Cameron

Hozzátette: „Nem érzem kínosnak a párbeszédeket, de úgy tűnik, alacsonyabb az ingerküszöböm a saját párbeszédeimmel kapcsolatban, mint sok más embernek. Tudjátok mit? Mutassátok meg nekem a három-négy legnagyobb bevételt hozó filmeteket, aztán majd beszélünk a párbeszédek hatékonyságáról.”

Cameron ezzel az Avatarra (2,9 milliárd dollár), az Avatar: A víz útjára (2,3 milliárd dollár) és a Titanicra (2,2 milliárd dollár) utalt. Végső soron igaza van; akár “kínos” párbeszéd, akár nem, a nézők nagy számban váltottak jegyet a filmjeire, és nem okozott csalódást. A filmtörténelem legnagyobb kasszasikereiről beszélünk, szóval valamit tud Cameron.

A direktor nem először vágott vissza a kritikusoknak. 2022-ben az Avatar: A víz útja háromórás játékideje miatt panaszkodtak, amit Cameron se hagyott szó nélkül:

„Nem akarom hallani, hogy bárki nyafogjon a hosszúsága miatt, amikor nyolc órán keresztül sorozatokat néz” – mondta akkor. „Akár a kritikának ezt a részét is megírhatom: ‘A fájdalmasan hosszú, háromórás film…’ Tartsatok már egy átkozott szünetet. Végignéztem, ahogy a gyerekeim leülnek és öt egyórás epizódot egymás után végignéznek. Itt a nagy társadalmi paradigmaváltás, aminek meg kell történnie: nem baj, ha felállunk és elmegyünk pisilni.”

Cameron az Avatar legnagyobb kritikusairól is beszélt: „A trollok azt mondják, hogy senkit sem érdekel, és nem emlékeznek a karakterek neveire vagy a film cselekményére. Aztán újra megnézik a filmet, és azt mondják: ‘Áhá, oké, bocsánat, most inkább befogom a számat.’ Szóval nem aggódom emiatt.”

Cameron következő filmje az Avatar: Tűz és hamu lesz, amelyet 2025. december 19-én mutatnak be a mozikban. A rendező éppen a napokban beszélt egy másik szerelemprojektjéről is, hogy mit forgat majd az Avatar után, de csőben van még az új Terminátor-film is.

Avatar: A víz útja
Forrás: 20th Century Studios
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események