SOROZATKRITIKA: Összeesküvés Amerika ellen

Hozzászokhatunk már, ha HBO készít sorozatot, akkor a minőség adott. Jelen mini sorozatnál is csak egy apró hiba van.

Hozzászokhatunk már, ha HBO készít sorozatot, akkor a minőség adott. Jelen mini sorozatnál is csak egy apró hiba van.

A minisorozat annak a Philip Rothnak a regénye alapján készült, aki élete során minden lehetséges díjat megnyert, amiről egy író álmodhat, és az a David Simon álmodta az egészet a képernyőre aki mindent elért amit egy sorozatkészítő elérhet. Az ő nevéhez köthető a Drót, a Treme, a Fülledt Utcák és a Mutassatok egy hőst! is. Mi mehetne félre?

Egy apró dolgon kívül semmi. A karakterek nagyon jól kidolgozottak, szépen, lassan építkeznek a színészek, mindenki extra jól játszik. John Turtorro, Morgan Spector és Anthony Boyle mind aprólékosan és nüanszolva játszanak, összetett és ellentmondásos karaktereket, ahogy a Sandyt és Phillipet játszó gyerekszínészek is meglepően jók és természetesek. Winona Ryder és Zoe Kazan bámulatosan jól kiegészítik egymás játékát, de a női szereplők valahogy inkább csak asszisztálnak a történetben.

A készítők nagyon eltalálták a kort, a kosztümök, a popkult kikacsintások nagyon ülnek azok számára akik tisztában vannak az amerikai történelem és kultúra ezen időszakával. Talán az európai néző számára túl idegen és túl mély ez a sok kikacsintás. Minden beállítás és minden jelenet tökéletesen van felvéve, vágva, igazi HBO minőség. Még akkor is, ha egy kicsit lassan indul be a sorozat, s a tempója nem feltétlen való mindenkinek.

A sorozat egy olyan alternatív múltban játszódik, ahol az antiszemita és németbarát Charles Lindberg nyeri az elnökválasztást Roosevelttel szemben, s Amerika nem támogatja a Britanniát a nácik elleni harcban és nem is lép be a második világháborúba. Folyamatosan nő a feszültség a kisebbségek és a többség között, a republikánusok és a demokraták között, az ország is több táborra szakad, de még a főszereplő Levin család is megosztott lesz a kérdésben. Szerencsére mindkét tábor igazságát és hibáit igyekszik bemutatni az Összeesküvés Amerika ellen, így akár feltehetünk magunknak kényelmetlen kérdéseket. Mi mit tennénk ilyen helyzetben? Megalkudnánk? Kitartanánk? Elmenekülnénk? Hallgatnánk?

Ha a közelgő választás kapcsán áttekintünk az óceán másik felére és látjuk az amerikai közbeszéd megosztottságát, megérthetjük az HBO miért gondolta aktuálisnak ezt az adoptációt, és az alapvető témáiban valóban aktuális is, hisz ezek örök erkölcsi kérdések, és a sorozat záró képsorain is láthatjuk, hogy egyáltalán nem fekete vagy fehér a helyzet itt sem.

Ami mégis problémám ezzel a sorozattal, hogy mégiscsak egy fikciós történet. Amikor nem volna szükség kitalálni ilyen történeteket. Amit a sorozat bemutat valóban megtörténhetett volna Amerikában, de Európában meg is történt. A valóságban is nem egy németbarát kormány vagy náci bábkormány volt a világháború előtt és alatt, s rengeteg kollaboráns és szimpatizáns támogatta a gonosz ügyet. Ez a sorozat játszódhatna Európában valós események alapján, bár akkor nyilván az amerikai közönség az érdeklődési és azonosulási pontjait vesztené el. Hisz mégis más, ha valami New Jerseyben játszódik, s nem Párizsban vagy épp Budapesten. És ez nem von le a sorozat értékéből, de európai nézőként annyira nem érdekes és inkább hamis az összkép. Főleg a befejezést látva, mert Európa nem úszta meg ilyen könnyen, mint ahogy az USA megúszta volna.

VÉGSZÓ

Az Összeesküvés Amerika ellen egy magas színvonalon elkészített hamisíthatatlan HBO minisorozat, ami bár lassan indul be, aki rá tud hangolódni annak végig tartogat fordulatokat. S bár nyíltan alternatív történelemben játszódik, a fentebb tárgyalt okok miatt van benne egy apró zavaró hamisság, ami az összképbe beleront. Univerzális kérdések, de a környezet és hangulat leszűkíti a történet egyetemességét. Ám akit a jó színészi játék, az izgalmas történet és a ’40-es évek Amerikája érdekel nem fog csalódni. [penci_review id=”46881″]

Total
33
Shares
Previous Article
Előre

Box Office-figyelő: 2020/10. hét: Előre, ne hátra

Next Article

Új harcos csatlakozik a Mortal Kombat 11 karaktereihez

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!