Wide Screen
Image default
Kritikák

KRITIKA: X-Men: Apokalipszis

Túl vagyunk a trilógia záró részén is, megnéztük a végkifejletet, az Apokalipszist. És mit ne mondjunk. Se nem jó, se nem rossz (nem túlzottan rossz, mert akad azért benne) véleménnyel nem vagyunk a filmről.

A filmet a 20th Century Fox úgy harangozta be, hogy ez lesz az egyik legnagyobb X-Men film, amit valaha készített a stúdió. Borítékolható is volt a siker, mert Bryan Singer visszatért. Jó rendező hírében állt eddig. Sajnos most porszem kerülhetett a gépezetbe, mert nem ment olajosan a film, voltak nagyon rossz momentumai.

A film nem a jelenben játszódik, hanem a 80-as évekbe megyünk vissza, mikor Xavier professzor fel szeretné építeni a mutánsok iskoláját, azzal a tervvel megspékelve, hogy nem csak x-menek, hanem emberek is lennének az egyetemen. A világ ekkor még erre nem készült fel, mindenki a mutánsok ellen van. Főleg azok után, hogy kis híján lerombolták Washington D.C.-t – Magneto felemelkedése az X-Men: Az elsők filmben.

Rögtön az elején visszamegyünk a múltba, időszámításunk előtt 3600-ban járunk. Itt tűnik fel először Apokalipszis, aki már akkor is el akarta pusztítani a világot. Úgy gondolja, hogy a világ nem a gyengékké, túl sok gyötrelem érte már a Földet, meg kell újítani, s ezt csak a totális pusztulással érheti el. A fáraók korában járunk – maga Apokalipszis is fáraóként van beállítva. Kiderül, hogy évezredek alatt Apokalipszis, vagy Jahve, vagy nevezzük bárhogy, úgy tett szert a különböző képességekre, hogy a szertartás során mindig a kiválasztott mutáns tudatát átvitte. A kiválasztott csak az lehettek, akinek olyan különleges képessége van, amit még nem sajátított el Apokalipszis. Voltak azonban, akiknek ez nem tetszett, s szabotálni szerették volna. Mindent elkövetnek, hogy ne tudják befejezni a szertartás, s megöljék Apokalipszist. Kis híján ez sikerül is, több mint 5 ezer évig hibernálták az „Istent”.

Ekkor ugrunk egyet a cselekmény szálon, s érkezünk meg az 1980-as évekbe, itt az X-Men: Az elsők után járunk. Magneto eltűnt, mindenki őt keresi. A filmben nem lehet túl sok színészt kiemelni, mindenkinek vagy egy jó mozdulata, de nem több. Kivétel erősíti a sort: Jennifer Lawrence. Az által játszott Raven, vagy mutáns nevén Mystique az, aki viszi a filmet. Ő van a legtöbbet a képernyőn, ő tesz legtöbbet a film sikeréhez. Mystiquere mindenki hősként gondol, bálványként imádják a mutánsok. A korábbi részekben sem tudtuk eldönteni, hogy rossz karakter-e, de ebben rácáfolt, hogy igen is a jók között van, csak különös kötődése van Magnetohoz; Xavier és Raven fiatal korában együtt voltak, majd ahogy telt az idő, Raven szakított a Professzorral, s összejött Erickel.  Mystique a film elején megment egy mutánst (közben is csak jó tetteket hajt végre), aki a későbbiekben különös fontosságot kap. Magneto családját a filmben megölik. Elkeseredésében csatlakozik Apokalipszishoz, ő lesz az egyik kiválasztott. Ravennek nem tetszik, szeretné, ha Eric nem pusztítana el több ártatlan áldozatot. Majdnem belehal ebbe a próbálkozásba Raven.

A film ide-oda ugrál, zavaró. Ezt Singer sokkal jobban meg tudta volna csinálni, nem értjük, hogy miért vétett ekkora hibákat. A filmnek története sem túl izmos, lapos és unalmas. Nem történik semmi komoly a végét leszámítva. A promós anyagokban azt szajkózták, világvége jön. Felkészültünk rá, úgy ültünk be, hogy őrült csata és harc lesz. Erre kaptunk egy laza csatajelenetet a végén, ami végig kifogásolható volt.

De ne csak a rosszakat említsük meg! Voltak részek, mikor több Easter egget is bevágtak. Ott volt a Star Wars: A Birodalom visszavág, Knight Rider a tévében, vagy a legnagyobb utalás: „A harmadik rész mindig a legrosszabb…”. Ezt az X-Men harmadik részére értették, ami botrányosan rosszra sikerült. Számomra és András részére is a Quicksilver-os zenés rész volt a film legjobb jelenete. A Sweet Dreams című számra menekítette ki a gyerekeket a Professzor házából/iskolájából. Az nagyon jó volt. Hatalmas poénokat engedett el miközben szuper lassítva/gyorsítva menekített mindenkit a robbanástól. Oh, és kérem! A Pac-man játékot ki ne hagyjuk a sorból, mert az örök klasszikus is benne volt.

Quicksilver
Quicksilver

VÉGSZÓ

Végszóban ejtsünk egy mondatot Farkasról is. Hát, hol is kezdjem. Szánalmas, hogy milyen részt kapott az Apokalipszisben. Ennél tényleg jobb lett volna az is, ha bele sem rakják. Értjük, hogy pont abban az időben kísérletezett rajta Stryker, de az a cameo szerep… A jövőre érkező Farkas új egyedülálló film csak jobb lehet ennél. Bármit is rontanak el az R-besorolású filmnél, ennél lejjebb nem mehetnek.

7.4

Történet

6.7/10

Színészek

8.0/10

Rendezés

6.5/10

Operatőri munka

7.0/10

Látvány

9.0/10

PRO

  • Jennifer Lawrence remek alakítása
  • CGI effektetek rendben vannak

KONTRA

  • Bryan Singer csalódás
  • Nem jött el a
  • Monoton, unalmas cselekmény

Még több a témában...

Mystique, az X-Men bombázója egyedi filmet kaphat

Így mutat Hugh Jackman Old Man Logan képében

Kévés Bence Mihály

[D23] Nem akárki kapta Zordon szerepét Az oroszlánkirály remakeben

Kévés Bence Mihály

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Elfogad Tovább