a
FőoldalKritikákKRITIKA: Warcraft: A kezdetek, így kell ezt csinálni

KRITIKA: Warcraft: A kezdetek, így kell ezt csinálni

Őszinte leszek hozzátok, a film bejelentésekor elég szkeptikus voltam a Warcrafttal, nem tudtam, hogy mire számítsak.

Szégyen nem szégyen, én nem vagyok nagy játékos, soha nem játszottam a Warcraft, World of Warcraft játékokkal. Most a film érkezése előtt néztem meg pár videót, gameplayt, hogy mi is történik abban a világban, ami az egész világot meghódította. Nem győzött meg, nekem ez a játék nagyon távoli, így mikor beültem a filmre, féltem, hogy nem fogok semmit érteni. Max a látványért megnézem, de a történet idegen lesz, mert nem tudtam elképzelni, hogy fogják a filmbe átültetni a játékot.

Oszlassunk el minden ilyen feltevést, mert Duncan Jones rendező zseniálisan csinálta meg a filmet. Mindenki elejétől a végéig érti, hogy mi miért történik a filmben. A filmet úgy építették fel, hogy azok is értsék, akik nem játszottak soha a játékkal. A Blizzard Entertainment és a Universal Pictures fantasztikusan ültette át a számítógépes online játékot a szélesvászonra. Ennél jobb játék adaptációt nem lehetett volna elképzelni. Csak ismételni tudom magam, zseniális, amit készítettek. Végig látszik, hogy a kiadó rajta tartotta a szemét a művön, felügyelte a filmezést. Egy vak foltja van a mozinak. A szereplők nem tudtak kiteljesedni, sok karaktert akartak bemutatni, de ez túlzottan elnyomták a főkaraktereket, nem tudja a néző megismerni a karakterek vonásait. Farkaskéz szerepét nem is nagyon taglalja a film, van is, meg nem is a hordában. Azt meg fel se hozzuk, milyen gyorsan és egyszerűen elbánt vele Lother a bosszúban – Lother fiát megöli az ork.

A film jól vezeti fel azt a konfliktust, ami a játékban is megvan, amiért háborúban állnak a világok. A film két világot mutat be, az orkokét és az emberekét. Megtudjuk, hogy az orkok világa menthetetlen, teljesen elpusztították, muszáj menekülniük. A világ pusztulását az orkok Gul’dan vezetőnek köszönhetik, aki birtokában van a Fel mágiának. Ezzel olyan erőre tesz szert, amivel világokat pusztít el. Az erőt az élőkből nyeli, ehhez pedig rabszolgákra van szüksége. Duraton, a Farkas klán törzsfőnöké pont emiatt lázad fel, hogy a háborúzás nem vezet jóra, emiatt kellett elhagyniuk az otthonukat is. Békét szeretne a nemzetének. Sajnos a fekete mágiát nem csak Gul’dan szeretné magának, Medvihn is kinézte.

Az ellenségem ellensége a barátom.

Ha van a filmnek mondani valója, akkor a fenti idézet az. Duraton próbálja meggyőzni a törzsét, szövetkezzenek az emberekkel, csak így van esélyük, hogy életben maradjanak. Mindent elkövet, hogy jobb belátásra bírja az embereket és az orokokat; békességben is élhetnek egymás mellett. Ehhez persze meg kell ölniük Gul’dant, mert a Fel gonosz erő, s csak pusztítani tud. Annyi minden történt a filmben, hogy estig lehetne írni róla. Megkérdezhetnétek, hogy mért pont ezt a világot választották az orkok? Áruló van az emberek között. Egykor megbízták az Őrzőt, hogy óvja az nemzetet, de most elárulja őket. Előjön a hatalomvágy a filmben. Az Őrző még nagyobb hatalmat akart, és csak a Fel mágiával képes erre. A Warcraft egy képzelet szülötte világ, ahol az erők és a különböző nemzetek szövetségben élnek. Sok-sok nemzet mellet a látvány sem nélkülözhető, griffek és egyéb fantázia állatokba botolhatunk.

VÉGSZÓ

Az én szubjektív véleményem, hogy a film zseniális lett. Látványban lehet az év filmje lesz, ezt überelni nem fogja semmi. Tökéletes kezdés egy új sorozatnak. A kezdetek első rész lezáratlan maradt, nem kaptunk happy-endet, így több folytatást is kaphat. A Vikingek sztárja itt is brillírozik, ő az egyik poéngyár a filmben, de Daniel Wut is meg kell említenünk, aki Güldant játssza.

8.2

Történet

7.5/10

Színészek

8.0/10

Rendezés

8.0/10

Operatőri munka

7.7/10

Látvány

10.0/10

PRO

  • Az is érti, aki nem WoW-zott
  • A látvány hibátlan
  • Jól összeválogatott színészek

KONTRA

  • Karakterek nem tudtak kiteljesedni
  • Ömlesztve van a WoW világ, sok az új információ
Megosztás:
Cikk értékelése

Programtervező vagyok. Előző újságnál tech rovatom volt, de becsatlakoztak a filmek és sorozatok is, azóta pedig nem tudtam kiszeretni belőlük.