x
Close


Közelgő események

Kritikák

KRITIKA: A Központi hírszerzés

Erősen bekezdtek itt a nyár elején a jó filmekkel. A Családi üzelmek rendezőjétől megkaptuk a következő akcióvígjátékot, és odáig vagyunk érte. A film főhőse a Herkules-mozi sztárja, Dwayne Johnson, és

KRITIKA: A Központi hírszerzés
  • Publishedjúnius 16, 2016

Erősen bekezdtek itt a nyár elején a jó filmekkel. A Családi üzelmek rendezőjétől megkaptuk a következő akcióvígjátékot, és odáig vagyunk érte. A film főhőse a Herkules-mozi sztárja, Dwayne Johnson, és a Pofázunk és végünk, valamint a Pofázunk és végünk Miamiban filmek nagypofájú színésze Kevin Hart. És ha azt gondolnánk, hogy itt megáll a stáblista, akkor tévedünk, mert még egy rakás hollywoodi sztár szerepel a filmben.

Már az első előzetesek után elmondhattuk, hogy ez nem hétköznapi film lesz, és meg kell nézni a moziban. Ahogy közeledett a mozi, úgy jöttek az újabb és jobbnál jobb trailerek a vígjátékhoz, amik teles-tele voltak akciókkal és poénokkal. Picit féltünk, mert azt éreztük, hogy lelövik az összes poént, én nem marad a filmre. Nos, kellemesen csalódtunk benne, mert a film 90 százaléka tömör humor, a többi csak ráadás, nem a maradékon fog múlni, hogy mennyire nyeri el a néző tetszését a mozifilm.

Megtudjuk, hogy a kezdethez képest eltelt ám jó pár év, úgy 20 év Rawson Marshall Thurber rendező szerint. Gyökeresen felfordult az élet Calvin körül. Az egykori sikereket felhalmozó tini most egy aktakukac, aki egy cég könyvelőjét tölti be. Unalmasak, és stresszesek a napjai. De ekkor jön a képbe Bob Stone, aki a semmiből tűnik fel, és hoz fényt Calvin szürke hétköznapjaiba. Bobra alig ismer rá Calvin, nem csoda! Az elmúlt 20 évet gyúrással töltötte, napi hat órát töltött a konditeremben. Az egykori srác, akin egy iskola nevetett most befutott ügynök, akit a CIA teljes erejével köröz. Az utolsó küldetése nem sikerült túl jól Bob Stonenak, felültették és most az igazságáért fut. Egy ember van a Földön, akiben megbízik, és segíteni tud bizonyítani ártatlanságát, Calvin Joyner. Joyner könyvelői tehetségre van szüksége az ex-ügynöknek, hogy egyszersmind szabad ember legyen.

Forrás: UIP-Duna Film
Forrás: UIP-Duna Film

A cselekmények alatt derül ki, hogy Joyner egyedül nem tud segíteni Bobnak. Az egykor pokolba kívánt személyhez kell fordulniuk: Trevorhoz. Felkeresik így Trevort, hogy közösen fejtsék meg a gyanús számlaszámot. Jason Baterman rövid, de annál szórakoztatóbb cameot kap a filmben. Ő filmesíti meg az idősebb, és „műveltebb” Trevort a vásznon. A szerepét hibátlanul játssza, még minket is bepalizott, annyira hihető volt, ahogy előadta magát Joynernek és Stonenak.

De a film egyik főhőse akkor is Dwayne Johnson, aki teljesen új köntösbe bújt a film alatt. A színésszel már sok műfajban találkozhattunk, de ilyenben még nem. Fegyveres és autós jelenetekben jó párszor maradandót alkotott, most kipróbálta a vígjátékot is, sikerrel – szerintünk legalábbis. A film története szerint Bob Stone és Calvin Joyner barátok már a gimnáziumi évek óta, legalábbis Bob ezt gondolja, és állítja mindenkinek. Bob Stonenak nem voltak nyugis napjai a suliban, állandóan szekálták, és kiközösítették. Az egyik ominózus jelenetet az előzetesben is megcsodálhattuk, amint zuhanyzáson kapják, és az iskola lúzere, Trevor megalázza az évfolyam előtt. Ekkor lépett közbe Calvin, aki nem bírta nézni tovább, és segített szegény Bobon. Calvin a tökéletes ellenpéldája Bobnak a gimiben. Az év sportolója, az év tanulója, és még az évfolyam legjobb nőjével is jár.

Forrás: UIP-Duna Film
Forrás: UIP-Duna Film

A filmet egyértelműen Dwayne „The Rock” Johnson viszi előre. Calvin Joyner, azaz Kevin Hart nem alkot annyira maradandót. Nem süt el akkora poénokat, inkább csak hallgat, és lereagálja a Bob Stone sületlen, olykor már viselhetetlen poénjait. Ha egy párt alkotna a két színész a filmben, Kevin Hart egyértelműen a nőt alakítaná Dwayne Johnson mellett. Nem csak a testi adottságai miatt – The Rock egyszerűen zsebre vágná -, hanem mert  sokkal lazább, és besz***aribb. A párosítás tökéletes, mikor Bob már túllő a célon, jön a bugyutább Joyner és mindent elront.

Forrás: UIP-Duna Film
Forrás: UIP-Duna Film

VÉGSZÓ

Elmondhatjuk, hogy tényleg brutálisan viccesre sikerült a Központi hírszerzés, amiben csak úgy dobálták, és szórakoztak más-más hollywoodi színészeken és filmeken. Nem sikerült fogást találnunk a filmen. Külön szeretnénk kiemelni Speier Dávid munkáját, és megdicsérni a magyar szinkront, mert a magyarra fordított angol – megspékelve pár magyar szójátékkal – nagyon jó lett. Ennyi easter egget még nem hordott a Föld a hátán. Kaptunk Will Smith és Dwane Johnson utalásokat is, utóbbinál pont a Herkules-mozit merték méltatni. The Rock-kal sem finomkodtak, hogy lehet ezt a nevet használni, kérdezték egymástól. Slussz poén volt, mikor feltűnt Melissa McCarthy, és a tőle megszokott bolondságát Dwayne Johnson humorával keresztezték. Az a pár perc is túl lőtt sok színész teljesítményén a filmben. Az akció jelenetek során egy nyári filmre is utaltak, a Jason Bourne hírszerző neve is feltűnt. Homeland sorozatról már nem is beszélve, aki felrobbantja magát egy telefonnal. Ha szeretitek a vígjátékot, de nem úgy, ahogy megszokhattátok, egy kis extrával megfűszerezve, akkor ne hagyjátok ki, irány a moziba! Uberrel mentek moziba ma?

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.