Wide Screen
Image default
Kritikák

KRITIKA: Hol a dámát játszik a Szemfényvesztők 2

Az első rész óta sok minden megváltozott a Lovasok életében. Bujkálniuk kell, mert rendesen felültették az FBI-t az első részben. Aztán kiderül, hogy nem csak ő akarja rács mögött látni a Négy Lovast.

Négy Lovast említettünk, de ez nem igaz. Csak hárman vannak, mert a Henley Reeves-t alakító színésznő időközben kiszállt. Isla Fischer nem tudta vállalni a folytatást, ezért az ő szerepét átírták a folytatásra, babát várt Isla a való életben. Jól mutatott a fiúk oldalán, de nem volt maradandó az első részben játszott szerepe, így a folytatásra egy új tagot kellett keresni, mert mégis csak a Négy és nem a Három Lovas történetét mesélik el a nézőknek.

Mikor az első részt megnéztem, azt mondtam, hogy ez igen. Ez egy igazi Houdini-film, ezt kell látni a folytatásban is, már ha lesz. Akkor még nem tudták, hogy készül-e több rész belőle, de a bevétel meggyőzte a stúdiót, hogy a bűvészkedés még mindig egy eladható produkció nemzetközi szinten. A történetet is úgy csavarták az első részben, hogy folytatás bármikor jöhet, bármilyen formában. A második rész elején Dylan vezetésével a csapatnak meg kell akadályozni egy eszköz piacra dobását. Úgy reklámozzák a high-tech telefont, hogy ezzel képesek megvédeni az emberek adatait, de ez badarság. Pont, hogy az ellenkezője fog bekövetkezni, ha forgalomba kerül a telefon. A Lovasok vezetője Dylan nem csak hogy új feladatot hozott, de egy új taggal is bővíti a csapatot. Ekkor lép a képbe a negyedik, Lula Lovas (Lizzy Caplan). Az elején picit idegesítő a jelleme, de a film végére egy pozitív irányba történő változáson megy keresztül a karakter. Henley Reeves (Isla Fischer) után Lula már nagyobb feladatot is fog kapni, nem csak úgy ott lesz. Színesebb lesz tőle a film, amire szüksége is van.

Hölgyeken kívül urakkal is gazdagodott az első részhez képest a Szemfényvesztők stábja. A Harry Potter-filmek sztárja, Daniel Radcliffe is feltűnik a filmben egy lúzerként. Fura volt így látni a színészt, szerintem nem állt jól neki ez a szerep. Színészi tehetségét nem vitatom, csak nehezen lehet őt elképzelni a rossz oldalon. Sok színészt sorakoztattak fel, elképzelhető így, hogy nem tudott kibontakozni, és ezért gondolok rosszat a filmben betöltött szerepéről. Vannak még furcsaságok! Feltűnik a Lovasok egyik tagjának az ikertestvére is. Róla kiderül, hogy inkább a rossz oldalt választja, és elárulja a testvérét Walternek – így járt Walter egy lépéssel mindig előrébb, mint a Négy Lovas.

Forrás: YouTube
Forrás: YouTube

És most kanyarodjunk is vissza a film elejére, ahol a szemfényvesztők egy nagy leleplezéssel készülnének, csak közben őket leplezik le. Felfedik több titkukat is. Sokáig halottnak hitt Jack mégsem halt meg az első részben, él és virul. Balszerencsés módon a rendezvényre az FBI is a meghívottak listáján van, így a jelenlegi munkaadója előtt leplezik le, hogy Dylan FBI-os  ügynök kettős szerepet tölt be, és hol az FBI-t, hol a Négy Lovast segíti – inkább az utóbbit választja.

A bűvészeink a „sikeres” menekülés után Makaóban, a kínai Las Vegasban ébrednek. Itt a cikk elején bemutatott Walter (Daniel Radcliffe) a király, de szó szerint. Mindent megtehet, mindent megvehet, mert sz****ig van pénzzel. Walter azzal zsarolja meg a bűvészeket, hogy vagy segítenek neki ellopni egy chipet, vagy megöli őket. Nem ad nekik sok választási lehetőséget. Belemennek a játékba, és egy adok-kapok harc veszi kezdetét.

Érződik a filmen, hogy a készítők nem csak nyulat szerettek volna előhúzni a kalapból. A színészek szerintem olykor túljátszották magukat, sokat akartak, de sajnos pont az ellenkezője lett. Az első rész labilitásán javítottak, sokkal lineárisabb lett a folytatás, de ezzel sem győztek meg. Másik nagyon zavaró tényező, hogy itt a trükkök már számítógépes effekteket is kaptak, mért kellett ezt? Ezzel nem tűnnek nagyobbaknak a varázslatok, csak elrontják az élményt. A 2013-as Szemfényvesztők is kapott CGI-effekteket, de az újban csak ezek voltak. Csak ismételni tudom magam, ezek az új kártyás jelenetek nagyon hosszúra és rosszra sikerültek. Olykor már számoltam a másodperceket, hogy meddig kell még ezt néznem, történjen valami izgalmas, mert itt alszom el a moziban.

new-you-see-me-2
Forrás: YouTube

VÉGSZÓ

A forgatókönyv kreativitása nem kérdőjelezhető meg, remek folytatást kaphatott volna az első rész, csavarokkal teletömve, csak sajnos ott van az a bizonyos DE! A második részt elrontották a túlbonyolított effektes-trükkökkel, amiket nyugodtan kihagyhattak volna, azok nélkül is jó lett volna. A filmből megtudjuk, hogy mi történt Dylan apjával, és egy 30 éves trükk is megoldásra talál, de az sem utolsó, hogy az ellenségként felfestett Thaddeus és Dylan apja mindvégig barátok voltak, csak a média előtt játszották meg kapcsolatukat. Thaddeus úgy volt feltüntetve, mint aki a Lovasok ellen van, közben nem. A csapat része, de ezt csak a film végén tudjuk meg. Az FBI megint futni hagyja a Négy Lovast pedig lenne rá alkalmuk, hogy elkapják őket, de ők megint túljárnak az eszükön.

6.8

Történet

6.0/10

Színészek

7.0/10

Rendezés

7.5/10

Operatőri munka

6.0/10

Látvány

7.5/10

PRO

  • A történet zseniális lenne
  • A nagy leleplezések
  • Igazolódik, semmit ne higgyünk el a szemnek

KONTRA

  • Túl sokat akartak a trükkökkel
  • Hosszú és vontatott bűvészjelenetek
  • Túl sokat szerettek volna a filmből kihozni

Még több a témában...

Bosszúállók: Végtelen háború – Tom Holland azt sem tudta kivel harcol Pókemberként a forgatáson!

Plesovszki Nándor

[TRAILERELEMZÉS] Ezeket szúrtuk ki a Bosszúállók: Végjáték második előzetesében

Kévés Bence Mihály

Végre megérkezett a Thor: Ragnarök előzetese

Kévés Bence Mihály

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Elfogad Tovább