a
FőoldalFilmekKRITIKA: Eszméletlen jó lett az új Amerika kapitány

KRITIKA: Eszméletlen jó lett az új Amerika kapitány

Tegnap este már megtörtént egy-két moziban a premier előtti vetítés, de hivatalosan ma rajtolt el az Amerika kapitány: Polgárháború a vásznon. Mától mindenki megnézheti, hogy miként csap össze a két részre szakadt szuperhős alakulat.

A film szinopszisáról nagyon röviden annyit, hogy Amerika kapitány és Vasember csap össze benne. Két részre szakadt az eddig egy erőként ismert Bosszúállók szövetsége.  Két teória létezik. Az egyik elképzelés, hogy szándékosan idézték elő a viszályt, vagy a másik, hogy mindezt az egyéniségekből fakadó különbségeknek köszönhetik. Nem mondunk semmit, nézzétek meg a moziban, s megtudhatjátok. Nem szeretnénk lelőni a történetet még, hagyunk egy kis időt, hogy megnézzétek. SPOILER OFF mentes beszámoló következik.

Egy ismerős gazfickó

Egy ismerős gazfickó

Sokan már a film bejelentésekor sikernek könyvelték el. A titok nyitja abba van, hogy olyan rendező párost kértek fel, akik már rendeztek anno Marvel filmet. Anthony és Joe Russo rendezőpáros legutóbbi képregényfilmje is bombasiker volt. Az Amerika kapitány: A tél katonáját sokan minden idők legjobb képregény-fantazi filmjének hiszik. Igen, az is Amerika kapitány film volt. Érthető, hogy miért pont ezt a filmet rendezték a Russo fivérek. Szívüket, lelkület beleadták a filmbe. A jól átgondolt, kidolgozott forgatókönyv végig érződik. A film szinte tökéletesen lett felvéve, a jelenetek hibátlanok, hozzák a modern kor elvárásait, sőt itt debütált a világ első igazi IMAX kamerája is. Ezzel a kamerával fogják felvenni végig az Avengers: Infinity War Part I és Part II részeket Russoék. (A 15 perces IMAX jelenetet a reptér területén keressétek, azt ugyanis végig az IMAX-65-ös kamerával rögzítették.) Bár, akadt egy rész, amiben a gyors autós és motoros jelenet túl gyorsra sikerült, a kameraképek ide-oda ugráltak. Próbálták visszaadni a sebességet, amit a való életben is tapasztalhatunk. Ezt leszámítva, minden klappolt a Polgárháború moziban.

A film egy visszaemlékezéssel indul. Ez a pár képkocka lesz az egész film legfontosabb jelenete. Ez lesz az igazán csattanója filmnek, ez váltja ki azt a mérhetetlen haragot Vasemberből, amit érez Amerika kapitány irányt. A filmben természetesen nem ez a legizgalmasabb átvezető rész. Tökéletesen vannak felvezetve a részek, fokozatosan és hiba nélkül építkezik a film, minden részletnek szerepe van. Változatosak a jelenetek.

Végig hullámzó kedélyállapotot figyelhetünk meg. Hol barátként, hol pedig ellenségként tekint egymásra a két csapat. A filmben szinte minden képregényhőst megtalálhatunk, még az új Pókembert is. Póki szerepe nem túl nagy, ezt egy marketingfogásnak nevezhetjük, csak felizgatnak bennünket, hogy mire számíthatnak a jövőre érkező Pókember: Hazatérés c. darabban. Elsőre nem tűnt helyes választásnak, hogy egy tojáshájjal a seggén lévő fiatalt választott a Marvel, de a Civil Warban látottak alapján: FASZA! Tényleg érezni, hogy a meséből ragadtak ihletet, visszatérünk az igazi Pókember feelinghez. Humoros és a világról semmit nem tudó tini srácot látunk, aki ereje teljében van. Itt kezd kibontakozni egy Vasember-Pókember kapcsolat, melynek folytatását jövőre láthatjuk a Siper-man: Homecomming rebootban.

Zseniális a Pókember új rucija

Zseniális a Pókember új rucija

Tom Holland vendégszereplése mellett találkozhatunk egy másik, eddig filmben soha nem látott új karakterrel is, Fekete párduccal. Róla nem sokat tudtunk eddig, hogy miként kapcsolódik be a történetbe, milyen szerepe lesz. A filmben végig jelen van, nem rá koncentrálnak, de mégis sorsdöntő szerepeket kap. Már nagyon várjuk, hogy a rendezőt kapott Fekete párduc mozifilm bemutatkozzon. Idézőjelesen ő is a rosszabb oldalt választja a filmben. Ez az a csapat, ahol a legtöbb színészt éri meglepetés. Vajon mire gondolunk itt, elképzelhető, hogy egy harmadik fél, szervezet műve az egész Bosszúállók összeugrasztása?

Nagyon dögös lett ez a szerkó

Nagyon dögös lett ez a szerkó

Pár szót szóljunk a főszereplőkről is. A Vasember, Tony Stark hozza a maga nagyszerű stílusát, az egoista zsenit, akiért a nők és a világ is megőrül. A film első soraiból megtudjuk, hogy a világ megváltozott, nem úgy alakultak a dolgok, ahogy azt szerette volna. Több csalódás is éri, ami teljesen összezavarja, döntő pillanatban nem tudja, mi a helyes út. Ellenben a túloldallal, ahol Amerika kapitány áll, aki végig szerény és bölcs. Minden döntését többször meggondolja, és nem árulunk el nagy titkot, végig helyesen cselekszik. Őt is nagy veszteség éri a filmben, elveszít egy értékes személyt, de még ez sem töri meg. Végig észnél van, s tudja, mi a helyes.

captain-america-civil-war-team

VÉGSZÓ

Ez egy ütős, nagyon durván jóra sikerült Marvel film lett, és feladta a leckét a következő rendezőknek, mert ezt a filmet nehezen lehet túlszárnyalni. Mikor bejelentették a filmet, és elárulták, hogy több hőssel szállnak ringbe, féltem. Nem akartam egy újabb Bosszúállók filmet kapni, de örömmel jelenthetem, hogy nem így sült el a sztori. A „mellékszereplők” kellettek, nélkülük ez nem lett volna jó film. A Hangya és Pókember tréfás dumája lendít a film komolyságán. Kezdetét vette a Marvel Univerzum harmadik felvonása, s ha a következő filmek is legalább ennyire jók lesznek, akkor mindenki boldog lesz.

9

Történet

9.5/10

Színészek

9.0/10

Rendezés

9.0/10

Operatőri munka

9.0/10

Látvány

8.5/10

PRO

  • Pókember visszatérése
  • Fekete párduc új Marvel karakter a vásznon
  • A két fél nem tekint igazi ellenségként egymásra

KONTRA

  • Pókember kevés szerepet kap, annyira jóra sikerült, hogy tovább kellett volna maradnia
Megosztás:
Cikk értékelése

Programtervező vagyok. Előző újságnál tech rovatom volt, de becsatlakoztak a filmek és sorozatok is, azóta pedig nem tudtam kiszeretni belőlük.