Wide Screen
Image default
BRÉKING Kritikák

KRITIKA: Elrabolt világ

Ha az ember lázadást akar szítani, áldozatokat kell hoznia. A kérdés az, vajon megéri-e?

Manapság sokszor beszédtéma miért nincsenek eredeti ötletből filmek a moziban, de ahogy a mellékelt ábra mutatja mégis lehet találni. Erica Beeney és férje, Rupert Wyatt írta a filmet és az utóbbi rendezte is. És milyen szerencse hogy nem a Netflixnél kötött ki, ahol elveszne a kínálatban.

Maga az alapötlet nem nagy kunszt, idegen civilizáció érkezik a Földre, nem túl békés szándékkal. Szerencsénkre a film ott kezdődik, ahol más film véget érne. A háborút elvesztettük, leigáztak minket az űrlények. A kormányok kollaborálnak a hódítókkal, az első lázadás elbukott. Eltelik pár év és itt ismerjük meg főhősünket, Gabrielt (Ashton Sanders), akinek a bátyja mártírhalált halt a korábbi lázadás során. Ő is gyűlöli a rendszert, de inkább elmenekülne a barátnőjével és a haverjával, minthogy harcolna. Rá próbál vigyázni a kollaboráns rendőrparancsnok William Mulligan (John Goodman kiváló alakításában), mivel Gabriel apjával társak voltak, persze a srác inkább távol tartaná magát egy összejátszótól. S közben a lázadás elkezd újra szerveződni.

A film egyik legnagyobb pozitívuma az atmoszférája. Az első pillanattól kezdve beránt, és bár se a világa, se a világ bemutatása se egyedi, végig érdekes és izgalmas. Kiválóbb pillanataiban a hetvenes évek paranoid filmjeit idézi, a spiclikkel és lehallgató, megfigyelő eszközökkel teli mocskos, lerobbant környezet ritka nyomasztó tud lenni, ami nagyon jól áll a mozinak, ahogy a Chicago szeles városa is.

A film negatívuma a rendezői koncepcióból következik. Egyik karaktert se ismerjük meg elég mélyen, ami abból következik, hogy a rendező valószínűleg nem a személyekre akart koncentrálni, hanem magára a mozgalomra. A lázadók mind nagyon különböző háttérből érkeznek, de egytől egyig átlagosak, könnyű velük azonosulni. A filmnek nem is állnak jól azok a részek, amikor az egyéneknek személyiséget kívánnak adni. Sok embernek idegen lehet, ez a kicsit fókusztalan történetmesélés, ami néhol zavaros is, igazán jól csak az utolsó 10 perc alatt lehet megérteni. Bár aki igazán szemfüles, az az elején kitalálhatja a végső csavart.

Nem is nagyon részletezném tovább a cselekményt, mert fordulatos, izgalmas. Az idegen lények ijesztőek, de őket se ismerjük meg igazán, ami nem is feltétlen baj. Ami hiányzott nekem, az a kollaboráns oldal jobb bemutatása, de azért így is teljesen érthető csak a film alapján, hogy miért áll össze valaki az elnyomókkal. A trükkökön és a megvalósításon nem is látszódik, hogy hollywoodi mércével mérve zsebpénzből készült (25 millió dollár), végig jó a látvány.

VÉGSZÓ

Egy nem szokványos Hollywoodi sci-fi, karakterek nagy palettáját mozgatja, kicsit kusza néha, de alapvetően pozitív csalódás a film. Nagyon jók a díszletek és az atmoszféra, bár sztoriban és karakterekben lehetne erősebb.

7.7

Történet

6.5/10

Színészek

7.0/10

Rendezés

7.5/10

Hangulat

8.8/10

Látvány

8.5/10

PRO

  • Vera Farminga és John Goodman
  • Atmoszféra
  • Látvány
  • Mozgalmas, pörgős
  • Nyomasztó, paranoiás légkör

KONTRA

  • Sejthető csavar
  • Néhol kusza
  • Felületes karakterek

Még több a témában...

KRITIKA: Szárnyas fejvadász 2049

Orosz Ferenc

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Elfogad Tovább

Úgy tűnik, hogy Adblock kiegészítőt használsz, blokkolod a hirdetéseket.

Segítsd a munkánkat azzal, hogy engedélyezed a weboldalon megjelenő hirdetéseket.

Zárd be, ha nem szeretnél támogatni minket | Segítség? Kapcsolat

Kövess minket a Facebookon