Főoldal Filmek James Cameron elárulta, hogy az Avatar 3. bemutatja a na’vik egy gonosz tűz-nemzetségét, őket a “hamu népének” hívják
Filmek

James Cameron elárulta, hogy az Avatar 3. bemutatja a na’vik egy gonosz tűz-nemzetségét, őket a “hamu népének” hívják

Nem minden na'vi békés, az Avatar 3. új klánját úgy ismerhetjük meg, mint Pandora rosszfiúit.

59
Avatar

A régi időkről, a béke idejéről rengeteg történetet lehetne mesélni, amikor Eywa egyensúlyban tartotta az Omatikaya, a Metkayina és az Olangi klánokat a Pandorán. De mindez megváltozott, amikor az Égi Emberek megtámadtak ezt a csodás holdat, és az RDA katonáival gyarmatosítani kezdték az érintetlen égitestet, ezzel pedig megfosztották az őslakosokat az otthonaiktól.

A 2009-es Avatarban megismertük az Omatikayákat, a most bemutatott az Avatar: A víz útja a Metkayinák klánját, akik az erdő helyett Pandora óceánjait választották otthonuknak, a folytatásban pedig az Olangi klán kap majd szerepet. Jon Landau producer már utalt rá, hogy minden egyes folytatásban új klánokat ismerhetünk meg. James Cameron most azt is elárulta, hogy a harmadik részben a hamu népét ismerhetjük meg, egy na’vi klánt, akik a tűz elemét képviselik, és ők testesítik meg a rosszfiúkat. Nem minden na’vi békés szándékú. A 20 Minutes francia hírcsatornának szűkszavúan nyilatkozva Cameron kifejtette, hogy egy új klánt ismerhetünk meg, és ők nem a békét szimbolizálják.

Más szemszögből szeretném megmutatni a na’vikat, mert [eddig] csak a jó oldalukat mutattam meg. A korai filmekben nagyon negatív emberi és nagyon pozitív na’vi példák vannak. Az Avatar 3.-ban ennek a fordítottját fogjuk csinálni.

James Cameron

A na’vik több tucat klánjáról hallottunk már különböző életmóddal, kultúrával és fiziológiai furcsaságokkal, attól függően, hogy melyik életközösségben élnek. Az eredeti filmben Jake Sully lett a hatalmas Toruk Makto, és több ezer na’vit gyűjtött össze a különböző törzsekből, hogy elűzzék az Égi Népet Pandoráról. Nem sok fantáziát láttunk az eddig bemutatott klánokban, kapott is kritikát érte. Az Omatikaya (Neytiri eredeti törzse) az amerikai őslakosok eléggé átlátszó allegóriája, az óceánkedvelő Metkayina pedig elsősorban a polinéziaiak és az új-zélandi māori emberek mintájára született.

Az első két rész hibájából tanulva a “hamu népét” egy létező őslakos kultúrán keresztül ismerhetjük majd meg, ugyanakkor éppen ezért problémásabbnak is tűnik, mint az Omatikaya és a Metkayina, ha gonosztevőként mutatják be őket. Bemutathatják ezt az új klánt, mint több kulturális hatás keveréke a valós életből (mint az Olangi, a síkságon élő, különös teremtményeken lovagló na’vikat, akik az első rész végső csatájában kiemelt szerepet játszottak), vagy Cameron meríthet egy konkrét kultúrából is. Az azték mitológiában például van egy Xiuhtecuhtli nevű tűzistenség, és mind a tűz, mind a hamu fontos szerepet játszott a mezoamerikai rituálékban.

Avatar: A víz útja
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet
Filmek

Gareth Edwards szerint “sok pontatlanságot” olvashattunk a Zsivány Egyes pótforgatásáról

Több pletykát is olvasni lehetett a Zsivány Egyes forgatásáról.

Taylor Swift Ryan Reynolds
Filmek

A Deadpool 3. sztárjaival szurkolt Taylor Swift – már spekulálnak az énekesnő cameójáról

Arról spekulálnak a rajongók, hogy melyik karaktert játszhatja majd Taylor Swift a...

Fűrész X
Filmek

A Fűrész X megkapta a legdurvább korhatár-besorolást a magyar mozikban

A Fűrész X annyira durva lett, hogy csak 22 és 5 óra...

Fűrész X
Filmek

A szomszédok kihívták a rendőrséget a Fűrész X vágójára, sikoltozásra lettek figyelmesek

A Fűrész X rendezője elárulta, hogy vágás közben a rendőrség kopogtatott az...