x
Filmek

A Halálcsillag egy tervezői baki miatt lett olyan, amilyen

Mindenki követ el hibákat, még a legnagyobb tervezők is a messzi-messzi galaxisban…

A Halálcsillag egy tervezői baki miatt lett olyan, amilyen
  • Publishedoktóber 2, 2016

Mindenki követ el hibákat, még a legnagyobb tervezők is a messzi-messzi galaxisban…

A 84 esztendős Colin Cantwell az egyik legnagyobb kellékes a Csillagok háborúja történelmében. Számos koncepció köthető a nevéhez, köztük a jellegzetes X-Wing pilóták öltözetét, és a repülők formáját is a művész találta ki – ihletet a darts táblába repülő nyilak adták -, illetve ő tervezte az ikonikus Birodalmi Halálcsillagot is. Azonban eddig senki sem tudta, hogy a tervezés során óriási hibát vétett a művész, amit lusta volt javítani, és „félkész” állapotban adott át a rendezőnek. Elmondta, hogy úgy állította be George Lucas-nak, mintha ez lett volna az alapötlete.

Viszonyításalap, hogy mekkora hatalmas a Halálcsillag
Viszonyításalap, hogy mekkora hatalmas a Halálcsillag

Minderre a Reddit oldalán derült fény, ahol még azt is hozzátette Cantwell, hogy George Lucas-nak tetszett az ötlet – bár szerintünk egy ilyen hiba, minden filmrendezőnek álma, mert ez adta  remek ötlet az Egy új remény című epizódban.

Nem úgy terveztem, hogy a Halálcsillag közepén legyen egy árok, de ahogy az öntőformával dolgoztam, észrevettem, hogy besüllyedt az anyag. Egy hét kellett volna a rés kijavításához, úgyhogy, hogy megspóroljam a felesleges munkát, odaléptem George Lucas-hoz, hogy legyen egy árok a Halálcsillagon. Nagyon tetszett neki az ötlet, így ebből született a Csillagok háborúja egyik legemlékezetesebb pillanata.

colin-cantwell_mini
Colin Cantwell művész, a Halálcsillag megalkotója

Mint, ahogy Cantwell is elmondta, az író és rendező Lucas-t annyira megfogta az ötlet, hogy Equatorial trench mellett még két másik árkot is kért a Halálcsillagra, melyek közül az egyiket a Meridian trench-nek vagy Polar trench-nek nevezett el. Utóbbi lett a film legemlékezetesebb jelenete, itt csaptak össze a Birodalmi és Lázadó vadászpilóták, itt száguldott végig a híres lövegárkon Luke Skywalker is, hogy torpedójával betaláljon, és felrobbantsa a félelmetes Birodalmi űrállomást, a Halálcsillagot.

Star Wars-szal és a Halálcsillaggal legközelebb idén december 15-én találkozhatunk a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet című spin-off részben.

Ha nem szeretnél lemaradni a későbbiekben sem a Star Wars-os hírekről, akkor kövesd az oldalt a közösségi médiában, és LIKE-old a hivatalos Star Wars Hungary Facebook oldalt!

star-wars-hungary

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.