The Witcher

ÉVADKRITIKA: Vaják S01

A Netflix újdonsága eredményesen fekteti le egy izgalmas világ alapjait. Mit tudtunk meg a Vaják első évadából?

A Netflix újdonsága eredményesen fekteti le egy izgalmas világ alapjait. Mit tudtunk meg a Vaják első évadából?

A Trónok harca elképesztő mértékben uralta az elmúlt években a közbeszédet, így egyáltalán nem meglepő, hogy a riválisok elirigyelték az HBO sikerét, s más kultikus történetek után néztek. Sorra érkeztek is a hírek a különböző fantasy univerzumokkal kapcsolatos megállapodásokról, minden piaci szereplő igyekezett előállni a saját high concept fantasy szériájával. Ezek közül elsőként a Netflix Witcherje debütált, mely széria vállát kimondva-kimondatlanul hatalmas súly nyomta, de az Amazon is dolgozik egy másik kultikus történet megfilmesítésén, ők A Gyűrűk Urát szeretnék továbbvinni sorozat formájában. Egyrészt, a streamingszolgáltató részéről érthető az óriási elvárás, hiszen szinte korlátlan erőforrásokat biztosítottak az alkotók számára, a siker pedig kulcsfontosságú az egyre élesedő streaming-háborúban. Másrészről pedig, meg kellett felelni a könyvek és a játékok népes rajongótáborának. A Lauren Schmidt Hissrich által vezetett alkotógárda pedig tulajdonképpen megoldotta a feladatot, még akkor is, ha közel sem lett tökéletes a végeredmény.

A történet középpontjában három karakter, Ciri, Cintra különleges képességekkel rendelkező hercegnője, Yennefer, a varázslónő és Geralt, a vaják áll, akik történetszála időben és térben is igen távol áll egymástól, hármójuk sorsa csak az utolsó epizódban keresztezi egymást. A két lány gyakorlatilag egyenes utat jár be az évad során, Geralt előtt viszont szinte minden epizódban más feladat áll. De a készítők remekül vegyítették az évad fő történetszálát az alapvetően epizodikus mellékküldetésekkel, és a maximumot hozták ki a nyolc részből.

Az első néhány epizódban elképesztő mennyiségű az expozíció, az íróknak pedig nem is sikerült ezt igazán elegánsan megoldani, nagyon sok a túl direkt információátadás, az olyan párbeszéd, mikor érezzük, hogy a szereplők valójában nem egymással beszélgetnek, hanem nekünk tartanak történelemórát. Erre szükség is volt, hiszen nem mindenki ismeri a Vaják legendáját, sokan nem játszottak a világ egyik legjobb videojátékával, nem olvasták a regényeket, de ezzel a túlzott magyarázkodással olykor csak összezavarták a nézőt. Ráadásul rögtön elképesztő mennyiségű információval gazdagodunk, a világot csak felületesen ismerőként nagyon kellett koncentrálnom, hogy ne vesszek el a személyek, tájegységek és különböző viszonyrendszerek tengerében, ami már csak azért is volt hiba a készítők részéről, hiszen több évaddal számolnak, szóval bőven akadt volna még idejük feltárni a regény minden részletét. De nem, ők inkább mindent szerettek volna gyorsan letudni az első évadban, hogy aztán a folytatásban főhősünkre és az akcióra fókuszáljanak, és így szórakoztassák a nézőket. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a forgatókönyvre nem lehet igazából semmiféle panasz, a szálak többsége szépen építkezik, a kezdeti zavar után az időrend is könnyen rekonstruálható, a fináléra pedig minden megfelelően összeér.

A karakterek terén is többnyire pozitív az összkép. Henry Cavill remek Geraltként, az érezhetően elmélyített orgánuma, a viselkedése végig hiteles. Az egyetlen negatívum a főhőssel kapcsolatban, hogy az évad végére talán kicsit túlságosan is háttérbe szorul. Nála is nagyobb telitalálat viszont Anya Chalotra, aki egészen zseniális Yennefer szerepében. Ugyanannyira valószerűt alakít az első epizódokban elesettként, mint később karakán, mindenkit az ujja köré csavaró varázslóként. Emellett talán Yen motivációi vannak a leginkább kifejtve. Kakukktojás viszont Freya Allan Cirije, akit érzésem szerint túlságosan alulírtak, jelleme végtelen statikus, szinte semmit nem fejlődik az évad során, különlegessége pedig csak a néhányszor manifesztálódó képességében érhető tetten. A már biztosan érkező második évad egyik legfontosabb feladata lesz az ő karakterének elmélyítése.

The Witcher

Vizuálisan sincs komoly kivetnivaló a sorozattal kapcsolatban. A CGI az esetek többségében jó, a díszletek a helyén vannak, valósághűek, a harci jelenetek viszont többnyire klisések, egyedül Geralt közelharcainál éreztem némi kreativitást, az összes többiben mintha más alkotásokból, de legfőképpen a Trónok harcából emeltek volna át néhány lovagi kardmozdulatot, hogy így fényesítsék a diadalt.

VÉGSZÓ

Összegezvén tehát nem volt rossz a Vaják első évada, eredményesen helyezte le a világ alapjait, ismertette meg velünk a fő karaktereket, ha a készítők a továbbiakban bátrabban nyúlnak az alapanyaghoz, akkor ebből egy kiváló sorozat lehet. Egyértelmű ugyanis, hogy ebben a világban jóval több van. Kellenek a szürke jellemek, az árnyaltabb motivációk, az ármánykodások, a machinációk. Ezekből egy-egy pillanat erejéig ízelítőt is kapunk az első nyolc rész során, ezek kibontására, és a karakterek további mélyítésére lesz szükség a továbbiakban.

Total
8
Shares
Previous Article

J.J. Abrams mindvégig úgy szerette volna bemutatni Reyt, ahogy a Skywalker korában tette?

Next Article
Wonder Woman 1984

A Wonder Woman 1984 előzetese magyar szinkronnal is fenomenális lett

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!