ÉVADKRITIKA: Scream: The TV Series

Túl vagyunk a második évadon is, így ideje, hogy kivesézzük, mit láttunk eddig a sorozatban.

Túl vagyunk a második évadon is, így ideje, hogy kivesézzük, mit láttunk eddig a sorozatban.

Sajnos nem tudunk úgy kritikát írni most, hogy ne mennénk bele a film cselekményébe, s ne írnánk le a fontosabb részeket, valamint a film csattanóját. Ha még nem végeztél a sorozattal, a listádon van, akkor pörgess csak tovább, és most hagyd figyelmen kívül a cikket.

Egy picit elevenítsük fel az eddig látottakat. Az első részben ismertük meg Brandon James legendáját, és meséjét a Lakewood-i kisvárosban. Megtudtuk, hogy a srácot kiközösítették, és csak egy barátja volt, történetesen épp a főhősünk édesanyja. A fiút a helyi vagány legények bántották, és verték, majd felnőtt korában Brandon visszatért, hogy bosszút álljon mindenkin. Ez volt a múlt, de most ugorjunk a jelenbe. Mára már se híre, se hamva a régi időkben, egy nyugodt kisvárosban épp fesztiválra készültek. A helyi látványosságok miatt a média, és közeli települések lakói sorra jelentek meg, így ismertük meg Pipert is, az újságírót. A sorozat végére a kirakós is összeállt, ő annak a Brandon James-nek az unokája, aki sok évvel korábban rettegésben tartotta a várost. Bár Piperrel végeztek az évadban, de volt egy cinkostársa, akit jól elrejtettek. Röviden és tömören ennyit a felvezetőről.

scream-mtv_mini

Az új évad feladta a leckét a készítőknek, és a rajongóknak is. Sokan kételkedve fogadták a nagy bejelentést, mikor az MTV előállt azzal, hogy a Sikoly filmből megismert maszkos visszatér, de nem egy ötödik filmben, hanem sorozatban. Az első évadnak is megvoltak a bugyuta hibái, és jóságai, de az új évadról már az elején elmondhatjuk, hogy jobban teljesített, mint az első. A színészek sokkal összeszedettebbek voltak, a forgatókönyvírók kreatívabbak, és a stábtagok sokkal magabiztosabban mozgatták a szereplőket. Nem volt hibátlan ez sem, a felvezetés elég hosszúra nyúlt, voltak nagyon unalmas részek, melyeket nyugodtan kihagyhattak volna. Értjük mi, hogy kellett a körítés, és tizenkét epizódosra kellett tervezni a második évadot, de ne így könyörgöm. Hol nevettünk, hol sírtunk a sorozaton. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez csak egy sorozat, és itt minden megtörténhet, de ennyire ne süllyedjen le az emberi tudatlanság, mint tették azt a szereplőkkel.

4-5 részen keresztül csak azt láttunk, hogy Audrey-t a gyilkos zsarolja, és a lány mindent elkövet, hogy ne gyanakodjanak rá, és a titka mindörökké titok is maradjon. Lényeges cselekmény az volt csak, hogy Jake-t (Tom Maden) elrabolták, majd megölték az elején. A két szereplő vitte hátán a cselekményt, ők mozgatták meg a nézők agytekervényeit, mert a többiek bealudtak.

A Scream TV második évadjában mindenki visszatért, aki túlélte a tavaly bemutatott első évadot – őket már csak a „Lakewood-i Hatosnak” nevezik. Szépen felvezetik, és bemutatják, hogy kivel és mi történt a legutóbbi találkozás óta. Megtudjuk azt is, hogy Emma (Willa Fitzgerald) elköltözött és csak most, a sulikezdésre tért vissza a városba. A lány sínylette meg legjobban a támadásokat, szorongásai és rémálmai vannak. Nem tudta feldolgozni a maszkos-gyilkost. Egykori legjobb barátja, Audrey (Bex Taylor-Klaus) sem maradhatott ki, neki sötét titkai vannak, amik jó alapnak bizonyultak a folytatásra. Az első rész utolsó perceiben hallhattuk, vagyis láthattuk, hogy leveleket éget el a lány, amiket Pipernek címzett, és ezzel elárulta magát, hogy ő volt a társa a gyilkosnak – vagy még sem, ebben is van csavar? Van! Emma barátja, Kirean (Amadeus Serafini) aki csak úgy betoppant a semmiből tavaly, és eljátszotta a szép és jófiút, aki fülig szerelmes a lányba, most leveti báránybőrét, és megmutatja igazi oldalát. Ő az új évad gyilkosa! Ezt még mi sem gondoltunk, meglepő volt számunkra. Voltak utalások a fiúra, hogy nem minden tiszta körülötte, túl hétköznapi és szerény volt, akiről senki sem gondol rosszat – és a filmekben mindig ők az elkövetők, ezt tanuljátok meg. A sorozat végén, az utolsó pár percben jövünk csak rá, hogy Kieran tervelt ki, s követett el mindent, ő a felelős a gyilkosságokért. Tovább megyünk, azt is elmondja a – a végére teljesen szkizofrén lesz – , hogy nem Audrey volt Piper bűntársa, hanem ő. Szerelmesek voltak, és mikor megtudta, hogy Piper Lakewoodba költözött, akkor Kirean is követte, ekkor kezdődtek a mészárlások is a városban. Pedig a Jay Beattie, Jill E. Blotevogel, Dan Dworkin rendezőhármas mindent elkövetett annak érdekében, hogy a gyanút a „hibbant” unokatesójára, Eli-ra (Sean Grandillo) terelje, annyira jól írták meg itt a forgatókönyvet a rendezők. Szemtelen húzás volt, pont a főszereplő barátjára kenni az egészet, de megmerték csinálni az MTV-nél, és ezért minden elismerés kijár. Jól kavarták a szálakat, végig bizonytalanságban tartották a nézőket, hogy vajon ki lehet a gyilkos.

screamseason2dsweetbox_mini

Nem Eli volt az egyedüli, akire gyanakodni tudtunk. A seriff fia, Stavo (Santiago Segura), aki képregényeivel hívta fel a helyiek figyelmét. A rajzokban maszkos alakban állította be magát – maszkot is beszerzett az évad során -, és véres szemszögekből rajzolta le a barátait. Ki ne gondolt volna arra, hogy ő a tettes? Sokáig Emma-ról is azt lehetett gondolni, hogy ő a maszkos. Az lett volna még merész húzás a rendezőktől, ha a főszereplőt teszik meg gyilkosnak, és kötik össze Piper-rel. Nem ez történt, szimplán csak az első évad traumáját nem tudta feldolgozni, pszichológia kezelésekre szorult a lány.

Ha a sorozatot lehetett kritizálni, hogy nem ott folytatta, ahol az 1996-os Sikoly-film abbahagyta, akkor gyorsan zárjuk rövidre ezt, mert igenis vannak utalások, és párhuzamok a filmek és sorozatok között. Emlékezzünk csak vissza, hogy a Sikoly-film második részében derült ki, hogy ott sem egy gyilkos volt, volt egy társa, ketten vadásztak Sidney-re (Neve Campbell) és barátaira. A Sikoly 2.-ben derült ki a nagy igazság, hogy a Sidney Prescott szerelme, Billy (Skeet Ulrich) művelte azokat a rémtetteket. Jól megfigyelhető a hasonlóság a film és sorozat között. Az már csak hab a tortán, hogy pont olyan őrült, és testjelekkel fedte fel titkát, mint Billy a filmben (a testbeszéd, a zihált frizura).

Merész és okos húzás volt, hogy megkegyelmeztek a maszkos-gyilkosnak, nem ölték meg a sorozat végén, mint ahogy tették az első évadban, vagy a Sikoly-filmek végén. Eddig egy gyilkos sem élte túl az epizódját, mindig meghalt. Most a készítők újítottak ezen, és inkább börtönbe küldték Kirean-t, s nem könnyítik meg a dolgát a halállal. Magyarul szenvedjen meg a bűneiért. Emma ezzel magasodik ki a többi főszereplő közül, egy egyszerű lányból (elmezavarodottnak, sorozatgyilkosnak hitt lány) sokkal többet hoztak ki a rendezők.

EMMA EPISODE 212
EMMA EPISODE 212

A finálé izgalmas és rövid lett, sok kaput hagytak nyitva és sok kérdés maradt megválaszolatlanul, s ezzel alapozták meg a harmadik évadot is. Tovább fokozták az izgalmakat azzal, hogy Kirean egy telefonhívást is kap a börtönben: „Ki engedte meg neked, hogy felvedd a maszkom?” – tette fel valaki a kérdést a fiúnak, s reméljük, hogy tényleg az igazi Brandon James-ról van itt szó, és nem holmi maszkos másológyilkosról. Az igazi gyilkost akarjuk már látni, jövőre! De előtte még októberben kapunk egy kisfilmet az MTV-től.

SCREAMS2_TRAILER_050216prores.mp4.00_00_56_20.Still002_edited_mini

VÉGSZÓ

A sorozat felétől tényleg felgyorsultak az események, kényeztették izgalmakkal a nézőket. A második évadra a Hatnak nevezett csapat is jobban összeforrt, nem volt meg az a hidegség, amivel korábban ábrázolták őket, tényleg csapatként segítettek/falaztak a másikon. Még Noah (John Karna) szerelmi életét is sikerült úgy bemutatni egy-két véres jelenet között, s egyáltalán nem voltak zavarók, idegesítők. Hollywood-i hibákat leszámítva a filmben klappolt minden jelenet, kiforrottabb forgatókönyvet, és egy érettebb szereplőgárdát kapott Scream TV Series második évada.

Total
1
Shares
Previous Article

Zsivány Egyes - Már magyarul is megnézhető a második előzetes

Next Article

Steve Rogers többé már nem Amerika Kapitány

Related Posts