Főoldal Filmek Christopher Nolan bődületes adatokat árult el az Oppenheimer fogatásán használt IMAX kópiájáról
Filmek

Christopher Nolan bődületes adatokat árult el az Oppenheimer fogatásán használt IMAX kópiájáról

Christopher Nolan nem spórolt a technikával ezúttal sem, a legjobb minőségben rögzítették az Oppenheimer filmjét.

61
Oppenheimer

Ha van két dolog, amiről a brit Christopher Nolan filmrendező híres, akkor az a filmes projektek ambiciózus megközelítése, valamint az, hogy a közönségnek a lehető legjobb élményt szeretné nyújtani a moziban. Az Oppenheimer című új, várva várt háborús eposzával sincs ez máshogy, a lehető legjobb élményt szeretnék garantálni a mozinézőknek, amit a szó szoros értelemben kemény munkával sikerült elérni.

Az Associated Press beszámolója szerint az IMAX-filmtekercs – mert Nolan a teljes filmet ebben a formátumban rögzítette – hossza több mint 17 km volt, a súlya pedig elérte a 272 kilógrammot. A lapnak adott interjújában Nolan kijelentette, hogy legújabb filmje minden szempontból korszakalkotó akart lenni. A rendező a lehető legnagyobb felbontású kamerákkal forgatta legújabb vállalkozását, ami azt jelentette, hogy az IMAX 65mm és a Panavision 65mm kombinációját használta. Elmondta, miért döntött úgy, hogy ilyen messzire megy:

A kép élessége, tisztasága és mélysége páratlan. Számomra az a főcím, hogy az IMAX 70mm-es filmszalagra forgat az ember, akkor tényleg eltűnik a vászon. A 3D érzetét kapod szemüveg nélkül. Hatalmas a vászon, és a nézők perifériás látóterét is kitölti. Elmerülnek a film világában.

Christopher Nolan

Nolan remekül ismerte fel, hogy mire van szüksége a moziiparnak. Az otthoni házimozi és televízókészülékek minősége az elmúlt években robbanásszerűen megugrott, a hang és kép minőség sokszor már magasan a mozik előtt járt, ezért sokan úgy voltak vele, hogy a legjobb minőség érdekében inkább megvárják a lemezes kópiát, és majd otthon a kanapén ülve élik át a filmélményt. Ezért olyan megasikereknek, mint például az Avatar: A víz útja és a Top Gun: Maverick című filmeknek sikerült kitűnniük a tömegből.

Az Oppenheimer főszerepében Cillian Murphy alakítja J. Robert Oppenheimert – az elméleti fizikust, akit gyakran az atombomba atyjaként tartanak számon. A készülő film az ő munkáját mutatja be a Manhattan Projectben, Amerika szigorúan titkos atomfegyver-projektjében a második világháború alatt. A filmben csupa nagy nevekkel találkozhatunk még, mint Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr, Florence Pugh, Rami Malek és még sokan mások. David Dastmalchian is nemrég csatlakozott a stábhoz egy ismeretlen szerepben, Josh Peck pedig Kenneth Bainbridge tudós szerepében lesz látható jövőre.

Az Oppenheimer a Pulitzer-díjas American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer című könyv alapján készült, amit Kai Bird és a néhai Martin J. Sherwin írt.

Az Oppenheimer premierje július 21-én lesz a mozikban.

Oppenheimer
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Mosolyogj
Filmek

Kitűzték a Mosolyogj folytatásának bemutatódátumát

2022 egyik legjövedelmezőbb filmje volt a Mosolyogj, és hamarosan jön a folytatás...

WGA
Filmek

Pénteken eredménytelenül zárultak a tárgyalások a stúdióvezetők és a WGA között

Továbbra sincs megállapodás a nagy stúdiók és a WGA között, folytatódik a...

Guillermo del Toro
Filmek

Guillermo del Toro megerősítette, hogy dolgozott egy Star Wars-filmen

Az Oscar-díjas rendező Star Wars-filmen dolgozott, és három szóban még azt is...

Marvelek
Filmek

A Marvelek költségvetése állítólag jóval több, mint amiről eredetileg beszéltek

Nia DaCosta nyilatkozata után úgy tűnt, a Marvelek lehet a stúdió legolcsóbb...