Főoldal Filmek Todd Phillips szerint Arthur Fleck soha nem volt Joker
Filmek

Todd Phillips szerint Arthur Fleck soha nem volt Joker

Nem Gotham ikonikus gonosztevőjéről szól a Joker.

215
Joker
Forrás: Warner Bros.

A Joker: Kétszemélyes téboly befejezéséből tudjuk, hogy Arthur Fleck, vagy ahogy a közönség hívja, Joker nem az ikonikus Batman-gonosz, akit vártak a rajongók. Todd Phillips rendező már az első Joker-filmben nyomatékosítani szerette volna ezt egy közös jelenetben Arthur és Bruce Wayne között.

Röviden:

- A Joker főszereplője nem az igazi gonosztevő.
- Rossz következtetéseket vontunk le az első részből.
- Joker eredettörténetét továbbra sem ismerjük.

A rendező elmondta, hogy Arthur Fleck verzióját soha nem Gotham ikonikus gonosztevőjének szánta. Az IGN-nek elárulta, hogy már az eredeti filmben utalásokat tett erre, mivel azt a filmet egy önálló alkotásként képzelték el. „Ez az ötlet volt, hogy talán nem ő AZ igazi Joker. Talán ő inspirálta Jokert” – mondta. A rajongók akkor kezdtek gyanakodni, hogy Arthur Fleck nem az igazi Joker, amikor találkozott Bruce Wayne-nel az első filmben. A jelenet egy jóval fiatalabb Bruce-t mutatott, és Arthur túl idős volt ahhoz, hogy Gotham ikonikus gonosztevője legyen.

„Az egyik dolog, amit az emberek nem értettek az első filmmel kapcsolatban az volt: ‘Nem értem. Felkeresi Bruce Wayne-t, és 30 évvel idősebb nála. Milyen öregedő Joker fog majd harcolni a jövőben?’” – magyarázta Phillips. A képregényekben Joker általában öt-tizenöt évvel idősebb Batmannél, és ezt a korbeli különbséget az animációkban, videójátékokban és a Gotham című tévésorozatban is megerősítették. A Joker előtti filmes adaptációkban is ezt a tényt erősítették, kivéve Christopher Nolan A sötét lovag című filmjét, ahol Batman és Joker nagyjából egykorúnak tűntek.

Phillips szerint a film címe is egyértelmű utalás volt Arthur Fleck valódi identitására. „Nem tudom, láttad-e valaha az első film forgatókönyvét. Az első film címe Joker. Nem az, hogy ‘A Joker’, hanem csak Joker. A forgatókönyv mindig úgy hivatkozott rá, hogy ‘Egy eredettörténet’. Soha nem azt állította, hogy AZ eredettörténet” – magyarázta. Bármilyen kétely is maradt volna, azt eloszlatta a második rész befejezése, hiszen Arthurt megölik a börtönben.

A rab, aki megölte Arthurt a filmben, valószínűleg nem az igazi Joker; talán csak egy másik utánzó. Ez talán a legjobb, mivel a gonosz karakter hivatalos eredettörténetét mindvégig homály fedte. Alan Moore és Brian Bolland The Killing Joke című műve alapozta meg a későbbi variációkat; ez a képregény mutatta be Joker háttértörténetét, tragikus gonoszívét, és azt, hogy miért táplál ilyen mély gyűlöletet Batman iránt.

Joker: Kétszemélyes téboly
Forrás: Warner Bros.
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...