Főoldal Filmek A mesterséges intelligencia mellett tette le voksát James Cameron, a Stability AI igazgatói tagja lett Sean Parker mellett
Filmek

A mesterséges intelligencia mellett tette le voksát James Cameron, a Stability AI igazgatói tagja lett Sean Parker mellett

James Cameron mellett Sean Parker is igazgatói tag a Stability AI-nál.

123
James Cameron

A mesterséges intelligenciával foglalkozó cég, a Stability AI jelentős áttörést ért el, ugyanis az Avatar, a Terminátor és a Titanic rendezője, James Cameron csatlakozik igazgatótanácsához. A Stability AI fejlesztette a Stable Diffusion nevű szövegből-képet generáló AI modellt, amelyre még Hollywood, különösen a vizuális effektusokkal foglalkozó terület is felfigyelt.

A Stability AI vezérigazgatója, Prem Akkaraju nem ismeretlen az üzleti világban, korábban a vizuális effektek terén ismert WETA Digital vezérigazgatójaként tevékenykedett. Sean Parker, a Facebook egykori elnöke és a Napster alapítója, szintén csatlakozott az AI céghez, mint ügyvezető elnök.

Cameron régóta feszegeti már a technológia határait, a filmkészítésben elsőként fogalmazta meg a mesterséges intelligencia veszélyeit az emberiségre. Emellett ő volt az egyik első rendező, aki felismerte a számítógépes grafika (CGI) lehetőségeit, és a technológia abszolút úttörőjének mondhatjuk, hiszen az Avatar: A víz útja vizuális effektjeivel új szintre emelte a látványfilmeket.

„Egész karrierem során olyan új technológiákat kerestem, amelyek a lehetőségek határait feszegetik, mindezt azért, hogy hihetetlen történeteket meséljek el” – fogalmazott Cameron nyilatkozatában. „Több mint három évtizeddel ezelőtt az élvonalban voltam a CGI terén, és azóta is a technológia élvonalához tartozom. Most a generatív AI és a CGI képgenerálás összefonódása a következő hullám. E két teljesen különböző alkotómotor összekapcsolása új lehetőségeket nyit meg a művészek számára, hogy olyan történeteket meséljenek el, amelyeket korábban elképzelni sem tudtunk. A Stability AI élen jár ebben az átalakulásban. Örömmel dolgozom együtt Seannal, Premmel és a Stability AI csapatával, ahogy formálják a vizuális média jövőjét.”

Akkaraju szintén megszólalt, amelyben hangsúlyozta, hogy óriási jelentőséggel bír Cameron érkezése, mert a mesterséges intelligenciát a rendező támogatásával egy teljesen új területen alkalmazhatják.

James Cameron a jövőben él, és arra vár, hogy a többi ember felzárkózzon hozzá. A Stability AI küldetése az, hogy átalakítsa a vizuális médiát a következő évszázadra azáltal, hogy egy teljes AI-megoldási rendszert biztosít a kreatív alkotóknak, amely lehetővé teszi ötleteik életre keltését. Páratlan előnyhöz jutunk James technológiai és kreatív víziói miatt, és egyben a cég legmagasabb szintjén foglal helyet. Ez nemcsak a Stability AI számára monumentális lépés, hanem az AI ipar számára is.

Prem Akkaraju

A Stability AI idén 80 millió dolláros befektetési tőkével gyarapodott, Akkaraju vezérigazgatói kinevezésével egy időben, és Parker ügyvezető elnökké válásával együtt.

„James Cameron legendás, nemcsak művészi víziója miatt, hanem úttörő technológiai szerepe miatt is” – tette hozzá Parker. „Az, hogy egy ilyen kaliberű művész is helyet foglal az asztalnál, a Stability AI számára egy új fejezet kezdetét jelenti. Rendkívül izgatottak vagyunk a generatív médiaplatformok és a művészközösség közötti együttműködés szinte végtelen lehetőségei miatt.”

A mesterséges intelligencia megosztja a világot, Hollywood 2023-ban hangot is adott félelmének a technológiával kapcsolatban, amikor kettős sztrájkot hirdettek az írók és a színészek. A tendencia viszont azt mutatja, hogy elkerülhetetlen, hogy az MI beférkőzzön a munkahelyekre. Néhány nappal korábban a Lionsgate jelentette be, hogy saját tartalmán kiképzett generatív AI modelleket fejlesztenek.

James Cameron
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események