Főoldal Filmek James Cameron azt üzeni azoknak, akik kritizálják A bolygó neve: Halál és a True Lies felújított kiadásait: „másszatok ki anyátok pincéjéből”
Filmek

James Cameron azt üzeni azoknak, akik kritizálják A bolygó neve: Halál és a True Lies felújított kiadásait: „másszatok ki anyátok pincéjéből”

Tényleg rossz lett mindkét felújított változat? James Cameron tagadja.

432
A bolygó neve: Halál

Az év elején James Cameron két legendás filmje, A bolygó neve: Halál és a True Lies – Két tűz között is megjelent digitálisan felújított 4K-s verzióban. Egy régi álma teljesült ezzel a rajongóknak, különösen azoknak volt ajándék, akik gyűjtik a fizikai lemezeket, azonban nem mindenkit sikerült lenyűgözni a kiadással.

Sokak számára csalódást okozott. A képminőséget gyengének ítélték, és a közösségi médiát elárasztották az összehasonlító videók és panaszok, miszerint például egy 2010-es A bolygó neve: Halál felújítás messze felülmúlta az újat. A jelek szerint a mostani felújított verziónál alacsony minőségű, régi filmnyomatokat skáláztak fel, sőt, a True Lies – Két tűz között esetében arra is találtak bizonyítékokat, hogy mesterséges intelligenciát is bevetettek a videó minőségének javítására.

A The Hollywood Reporter nemrég közölt egy interjút a rendezővel, amelyben Cameron nem fogta vissza magát, amikor a folyamatos kritikákról kérdezték.

Amikor az emberek elkezdik értékelni a film szemcsézettségét, ideje lenne kimászni anyátok pincéjéből, és megismerni valakit. Nem így van? Komolyan mondom. Remek csapatom van, amely a transzfereket készíti. Én foglalkozom a színekkel és a telítettséggel. Minden képkockát átnézek, és a végső transzfert az a srác csinálja, akivel évek óta dolgozom.

Minden Avatar-filmet így csináltunk. Minden így készül. Komolyan, emberek, találjatok valami elfoglaltságot.

James Cameron
t333
ai can ruin movies now too aliens and true lies on 4k v0 lzt04yengz2d1
Balra a BD, jobbra a most megjelent 4K verzió

Egy másik interjúban részletesebben beszélt arról, hogy milyen bonyolult és fáradtságos munka feljavítani ezeket a régi felvételeket: „Képkockáról képkockára újra komponálunk, végigmegyünk a filmen, és nagyon komolyan veszem ezt. Nem engedem meg, hogy valaki más csinálja, mert tisztán emlékszem arra, milyen volt a szín, és miért küzdöttünk a forgatáson és az utómunkálatok során.”

„Fontos volt, hogy tökéletes legyen, mert teoretikusan nem kellene újra megcsinálni. A 4K elég magas felbontás a korszak fotokémiai folyamataihoz képest. 8K-t fogunk csinálni? 12K-t? Csak tisztábban fogod látni a szemcsézettséget” – zárta Cameron.

Ellen Ripley
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Avatar: A víz útja
Filmek

James Cameron Japánra ledobott atombombákról forgat filmet az Avatar után

1997 óta olyan filmen dolgozik James Cameron, amely nem Avatar.

Terminátor
Filmek

James Cameron megerősítette, hogy egy titkos Terminátor-projekten dolgozik

Új Terminátor-filmen dolgozik a franchise alapítója, James Cameron.