Filmkritikák

Vigyél a Holdra kritika

A Vigyél a Holdra egy romantikus vígjáték a holdra szállás árnyékában.

496
Vigyél a Holdra
Forrás: Apple Original Films

A holdra szállás a hidegháború történetének, azon belül is az űrversenynek az egyik legemblematikusabb, és egyben legvitatottabb pillanata. A szovjetek természetesen azzal vádolták az amerikaikat, hogy a felvételeket meghamisították, egy stúdióban vették fel az egészet, és valójában Neil Armstrong és társai sosem jártak a Holdon. Ezek a nézetek mindmáig elterjedtek bizonyos körökben, Greg Berlanti filmje, a Vigyél a Holdra ezáltal egy meglehetősen megosztó témát dolgoz fel.

A történet szerint a New Yorkban tevékenykedő sikeres marketingest, Kelly Jonest (Scarlet Johansson) felkéri a CIA, hogy tegye eladhatóvá az űrprogram legújabb célkitűzését, aminek az Apollo-I katasztrófa és az elharapódzó vietnámi háború miatt jelentősen megcsappant a társadalmi támogatottsága. A projekt jól indul, ám egy, még a tapasztalt és sokat megélt üzletasszony számára is baljós fordulatot vesz, mikor Moe Berkus ügynök (Woody Harrelson) arra kéri Jonest, forgasson le egy hamis holdra szállást arra az esetre, ha a misszió sikertelen lenne.

1012 Eleven Feature DM 13402 rv3

Kelly meglehetősen tragikus háttérrel rendelkezik, aminek révén Berkus könnyen csőbe tudja húzni, hogy teljesítse kéréseit. Ettől függetlenül a nő tényleg nagyon jó abban, ami a dolga, ezt pedig több ízben meg is csillogtatja a film során. Különösen megkapóak voltak azok a jelenetek, mikor meggyőző tehetségét alkalmazza mit sem sejtő „áldozatain”, akik nem csak, hogy nem veszik észre, hogy átejtik őket, jellemzően még elégedettek is a végkifejlettel.

Kelly legfontosabb munkatársa Cole Davis kilövésirányító (Channing Tatum), aki eleinte ellenzi a marketinges tevékenységét, ám a történet előrehaladtával egyre inkább belátja annak fontosságát. Cole személyes felelősséget érez az Apollo-I rakéta fedélzetén, műszaki meghibásodás eredményeként elhunyt űrhajósok végzete felől, így különösen szívén viseli az Apollo-XI program sikerességét. Emiatt folyton feszült, aggódik, mindent egymaga akar kézben tartani, Kelly tevékenysége viszont olyan tényezők megjelenésével jár együtt, amihez munkája során nincs hozzászokva. Kettejük kapcsolatának alakulása adja igazából a film gerincét, ami alapvetően működőképes volt, megvolt a kémia a két színész között és a romantikus szál is hihető és átérezhető volt, ami kulcsfontosságú egy ilyen történet esetében. Az alakítások is rendben voltak, különösen Woody Harrelson sziporkázott a CIA ügynök szerepében, míg Johansson néha talán egy picit túljátszotta a szerepét (bár az esetek többségében ennek volt relevanciája az adott szituációban).

fly me to the moon 2

Rajtuk kívül a mellékszereplők zöme is szerethető, vagy minimum érdekes volt, különösen Cole munkatársá, Henry Smallsra (Ray Romano), aki egy a munkája iránt rendkívül szenvedélyes, egyúttal kedves, empatikus ember, valamint a magának nagyobb jövőt vizionáló, de azért tenni képtelen reklámfilm-rendezőre Lance Vespertine (Jim Rash), aki leginkább comic relief szerepet tölt be.

Mivel a film műfajilag romantikus vígjáték, így fontos eleme a humor, ami igazából végig a helyén van. A poénok jellemzően jól vannak megírva és az időzítésük is rendben van, a harmadik felvonásban néhány humoros szituáció pedig még az izgalmat is képes volt fokozni.

A film végig remekül építi a várakozást a katarzisig, ami maga a holdra szállás. A kilövés és a landolás pillanatai egyaránt feszültek és feszesek voltak, illetve vizuálisan is tartogattak néhány kifejezetten erős pillanatot. A történet fő konfliktusának feloldása viszont lehetett volna egy kicsit érdekesebb is, ha nem derül ki egyértelműen, hogy a valós, vagy a stúdióból sugárzott kép megy a tv-adásban. Egész jó egyensúlyt ütött volna meg, hiszen amellett, hogy a film egy pillanatig sem tagadja a holdra szállás megtörténtét, némi misztikumot hagyott volna afelől, hogy az élő adásban látott felvételek vajon tényleg valódiak-e.

fly me to the moon 1

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy habár a film részben valós eseményeken alapul, az alaptörténete teljes mértékben fikció. Ugyan a NASA valóban alkalmazott marketingeseket annak érdekében, hogy népszerűsítsék a társadalom körében az Apollo-programot, Kelly Jones és Cole Davis karaktere csak a film kedvéért lett megalkotva, ahogyan a romantikus történetszál is. A holdra szállásnál egy Eugene Kranz nevű férfi volt a kilövésirányító, aki 34 évig dolgozott a NASA irányítóközpontjában, így ő lehetett az inspiráció Cole Davis karaktere számára, ám azon túl, hogy ugyanazt a funkciót látták el, több közös nem igazán van kettejük történetében.

A Vigyél a Holdra nem egy világmegváltó alkotás, de egy könnyed, szórakoztató romantikus vígjáték, ami nyomokban történelmi elemeket is tartalmaz, noha ezt a részét nem érdemes túl komolyan venni. A humor és a szerelmi szál alapvetően rendben van, a holdra szállás pedig mind feszültség, mint vizualitás szempontjából izgalmasra sikeredett. Ha a befejezés kicsit bevállalósabb, akkor még jobb lehetett volna, de egy nyári popcornmozinak igazából tökéletesen megfelel.

Szerző
Kelemen Richárd

Star Wars történetek, összefoglalók, toplisták, valamint könyv és képregénybemutatók heti rendszerességgel!

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Jurassic World Rebirth
Filmek

3 hónap alatt lezavarták a Jurassic World Rebirth forgatását

Nyáron kezdődött, és már végeztek a Jurassic World Rebirth forgatásával.

Matchbox
BREAKINGFilmek

Egy igazi autószerető akciósztár kapta az élőszereplős Matchbox főszerepét

A rajongók örülni fognak a Matchbox főszereplőjét alakító színésznek.

Jurassic World Rebirth
Filmek

Scarlett Johansson karakterét is kiszúrhatjuk a Jurassic World Rebirth forgatási fényképein

Továbbra is forog a franchise következő filmje, a Jurassic World Rebirth.