Főoldal Filmek Hayden Christensen szerint ilyen érzés Darth Vader bőrébe bújni
Filmek

Hayden Christensen szerint ilyen érzés Darth Vader bőrébe bújni

A nagyúr látványa megváltoztatja az embereket.

777
Darth Vader
Forrás: Revenge of the Sith

A már Star Wars-veteránnak számító Hayden Christensen pár napja a GQ Actually Me videós interjúsorozatában beszélt többek között arról, hogy milyen érzés az ikonikus Sith bőrébe bújni, akit mindenki fél, még a filmvásznon kívül is. Christensen a 2002-es A klónok támadásával csatlakozott a messzi-messzi galaxishoz a fiatal Anakin Skywalkerként, majd a 2005-ös A Sith-ek bosszújában a rajongók tanúi lehettek átalakulásának. Bár eredetileg nem volt tervben, hogy igazából ő viselje a jelmezt, végül gyártottak számára egy rászabott verziót.

„Megtudtam, hogy nem szerepel a tervben, hogy ténylegesen én leszek a jelmezben, és ez egy kicsit bosszantott. Ezért beszéltem George Lucasszal, megkértem, és ő volt olyan kedves, hogy eleget tett a kérésemnek. Szerintem van valami jó abban, amikor az emberek tudják, hogy egy színész bújik meg a jelmez alatt, de ez egyébként tényleg csak az én érdekemben történt. Nagy kihívást jelentett a ruha, és mondtam is George-nak, hogy »Hű, nem vagyok biztos benne, hogy tudok benne úgy mozogni, mint gondoltam«. Ő meg erre azt felelte: »Semmi baj, ez az első alkalom, hogy ebben a ruhában vagy, úgyhogy, ha egy kicsit merev és kényelmetlen, az tulajdonképpen jó dolog«.” Az új ruhából (amin a sisak szimmetrikussága talán a legfeltűnőbb változtatás) egyébként szintén alig látott ki, s mivel ellentétben az eredeti verzióval, ennek a nyaka is rögzített volt, így felsőteste lényegében megmerevedett.

„Amikor a sisak felkerül, és már teljesen be vagy zárva abba a jelmezbe, az egy különleges élmény, már csak az emberek reakciói miatt is, ahogy meglátják Vadert. Azok, akik egyébként magabiztosak, még ők is félénkebbek lesznek és kerülik a szemkontaktust. Ezen nagyon jól szórakoztam.”

Legközelebb az Obi-Wan Kenobi sorozatban ölthette magára az ikonikus ruhát, melyben, ahogy az a werkfilmből (Obi-Wan Kenobi: A Jedi’s Return) is kiderült, már sokkal otthonosabban tudott mozogni, igaz a sorozatban így is három ember keltette a nagyurat életre, ő maga, illetve Dmitrious Bistrevsky és Tom O’Connell kaszkadőrök. Mivel Hayden túl alacsony Vader magasságához képest, így általában a teljes testet mutató jeleneteknél Bistrevsky volt a jelmez alatt, míg O’Conell a koreográfiáért és a harcjelenetekért felelt, de néhány ilyen pillanatban is Hayden rejtőzik alatta. Ráadásul mindezek ellenére hosszú felkészülésen kellett átesnie, mivel a ruha súlyát is elbírni kisebb mutatvány volt, s ugyanolyan izmosnak kellett tűnnie benne, mint a két partnerének. Akkor úgy jellemezte, hogy Vader a súlyát tekintve is egy szörnyeteg. A Vadert alakító színészek magasságbeli különbségeinek problémáját azóta is alsó kameraszögekkel igyekeznek tompítani egyébként, ahogy az eredeti trilógiánál is.

A kezdetben csak sötét, nehéz és forró ruha mára már hűtőfolyadékkal is fel van szerelve, amelynek keringetésekor, Christensen elmondása szerint, igazi kiborgnak érezheti magát az ember. S bár a ruha külső változtatásait ugyanolyan nehezen fogadta sok rajongó mint őt magát, bármikor újra szívesen magára öltené.

Obi-Wan-Kenobi Darth Vader
Forrás: Obi-Wan Kenobi
Szerző
Kajtár Virág

A Transformers-szeretete hozta a WS csapatába. 2010 környékén ismerkedett meg az alakváltók világával, hála a Prime szériának, a lelkesedése pedig azóta is töretlen, legyen szó mozgóképről vagy figurákról. 2021-ben kezdett újságírással foglalkozni, jelenleg a Rebo.hu kreatív igazgatója és felelős szerkesztője is. Jelmondata: Soká éljen Starscream!

11 Hozzászólások

Közelgő események

Még több a témában...

Star Wars Jedi: Fallen Order
Sorozatok

A Star Wars Jedi főszereplőjének, Cal Kestisnek az élőszereplős debütálásáról pletykálnak

A videójátékok után élőszereplős formában is megismerhetjük Cal Kestis-t a jövőben?

Star Wars Jedi: Survivor
Játékok

A Jedi: Survivor folytatása lesz az utolsó felvonás a szériában

Az EA szerint már dolgoznak a harmadik részen, amely a finálé is...