x
Filmek

65 mm-es szalagra rögzítik a Star Wars 9-et

A rendező már most elárulta, hogy milyen újdonságokkal készül az új trilógia zárórészére.

65 mm-es szalagra rögzítik a Star Wars 9-et
  • Publishednovember 14, 2016

A rendező már most elárulta, hogy milyen újdonságokkal készül az új trilógia zárórészére.

Még majdnem két és fél évünk van a Star Wars saga kilencedik részéig – már ha ezen nem változtat a Disney, és hozza előrébb, vagy tolja el a decemberi bemutatót -, de már most érkeznek hírek a filmről. Sokat még nem tudunk a részről, még csak előkészületei sem zajlanak, arról már nem is beszélve, hogy addig még bemutatnak három új Star Wars filmet (Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet, Star Wars: Episode VIII és Han Solo: A Star Wars Story), de a rendező már most lefektette az alapokat: 65 mm-es szalagra veszik az utolsó epizódot.

A The Playlist jelentéséből kiderült, hogy a rendező a Kodakkal arra a közös nevezőre jutott, hogy a Star Wars: Episode IX-et 65 mm-es szalagra rögzítsék. Nagy bátorságra vall a döntés egy olyan világban, ahol minden a digitális éráról szól, és efelé mozog a filmipar is, de ők most mégis úgy döntöttek, hogy életben tartják a régi szalagos megoldást, és így rögzítik a kilencedik Csillagok háborúját. Steven Overman a Kodak marketing igazgatója és elnöke a következőket mondta:

A kreatív és esztétikai különbségek 65 mm-es filmek esetén még mindig jól megfigyelhetőek. Ha egy igényes, emlékezetes, és vizuális dolgokban gazdag filmet szeretne készíteni, akkor tudjátok, erre csak az igazi filmszalag képes.

De mit is jelent a 65 mm-es film? A név maga a szalag szélességére utal, amire a filmet rögzítik. A 65 mm-es keret lehetővé teszi, hogy a filmet sokkal nagyobb felbontásban, és élességben rögzítsék ellentétben a hagyományos 35 mm-es filmekkel. Sok filmnél, köztük a Star Wars: Az ébredő Erő film esetén is megfigyelhető számos olyan jelenet, melyek nem voltak annyira tiszták, kissé szemcsések voltak, de ezekkel a hibákkal már 65 mm-es filmeknél nem találkozhatunk. Legegyszerűbben úgy lehet leírni, hogy sokkal tisztább és szebb a kép a hagyományos 65 mm-es technikánál, mint a digitális megoldásnál, és ez nagyszerű hír a rajongóknak, akik már nagyon várják, hogy megtudják, kik Rey szülei.

Christopher Nolan és Quentin Tarantino rendezők azok, akik erőszeretettel használják a 65 mm-es kamerákat, és akik közzé most a Disney és a LucasFilm is beszáll Colin Trevorrow rendezővel. Ezzel megtörik egy hosszú hagyomány a LucasFilmnél, hiszen Geroge Lucas anno úttörője volt a digitális kamerák bevezetésének, és míg a Star Wars: A klónok támadását már teljes egészében digitálisan filmezte, addig Lucast követő rendezők, J.J. Abrams és Rian Johnson már visszatért a hagyományos 35 mm-es Kodal filmhez. Az Episode IX rendezőjének, Colin Trevorrownak még ez sem volt elég, ennél is részletgazdagabb zárórészt szeretne, így ő 65 mm-es filmre fogja venni a kalandot.

Idén Skywalker szágával nem találkozhatunk a mozikban, de érkezik december 15-én az első mellékszálon futó Star Wars kaland: a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet.

star-wars-hungary

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.